Članek

Dejavnosti godbeništva

15. mednarodno srečanje pihalnih orkestrov v Marezigah
Objavljeno Jun 09, 2014

V soboto, 31. maja, je v Marezigah poleg refoška in malvazije dišalo tudi po dobri glasbi. Domače Kulturno društvo Pihalni orkester Marezige je v goste povabilo tri orkestre iz Slovenije, Italije in Avstrije in tako organiziralo že 15. mednarodno srečanje pihalnih orkestrov.

Godbeniki so se najprej zbrali na skupnem druženju pred marežgansko cerkvijo, sledila je parada orkestrov in otvoritev srečanja s skladbo Rokava, tradicionalno himno mednarodnega srečanja pihalnih orkestrov. Dobrodošlico zbranim godbenikom je najprej zaželel predsednik domačega pihalnega orkestra Matej Bržan, zatem pa je sledil koncertni program sodelujočih orkestrov, ki ga je povezovala voditeljica Maja Tripar.

Prvi so nastopili godbeniki iz Slovenskih Konjic, ki so pod taktirko dirigenta Iva Kacbeka postregli z nekaj tujimi zimzelenimi skladbami in venčkom domačih narodno-zabavnih pesmi.

Za njimi so se pod vodstvom dirigenta Paola Stortija predstavili tudi člani italijanskega orkestra Filarmonica Cafassese iz okolice Torina, glasbeno tradicijo v svojem kraju gojijo že od leta 1890. Oblečeni so bili v uniforme, ki predstavljajo narodno nošo mladoporočencev njihovega območja.

Tretji so se na odru predstavili godbeniki iz avstrijskega Beljaka EMV Stadskapelle Villach, godba je bila ustanovljena leta 1910. Nastopili so pod taktirko slovenskega dirigenta in klarinetista Gregorja Kovačiča. Pred prihodom v Marezige so si v dopoldanskem času ogledali tudi košček slovenske obale, natančneje staro mestno jedro Pirana.

Navzoče poslušalce je pozdravila predsednica Zveze kulturnih društev Mestne občine Koper Liljana Kozlovič, dobrodošlico v deželi refoška pa jim je zaželela tudi aktualna vinska kraljica Slovenske Istre Sara Pfeifer Pelicon.

Zadnji so na oder stopili domači godbeniki pihalnega orkestra Marezige, ki so pod vodstvom dirigenta Borisa Babiča publiki premierno predstavili skladbo Super Mario Galaxy aranžerja Aljaža Markežiča, njihovega pozavnista. Zatem so obiskovalce v štirih stavkih sprehodili po španskih gradovih s tradicionalnimi španskimi ritmi oz. plesnimi motivi, nadaljevali v ritmih ciganske zgodbe in nazadnje skušali priklicati skorajšnje poletno vzdušje z zimzeleno slovensko popevko Poletna noč, ki jo je ob spremljavi orkestra zapela godbenica Sara Kocjančič.

Ob koncu glasbenega srečanja so si predstavniki vseh sodelujočih orkestrov izročili spominska darila in zahvale ter si obljubili, da se vsekakor ponovno srečajo na kakšnem festivalu doma ali v tujini. Združene godbenike namreč vedno spremlja geslo, ki je tudi gonilna sila mednarodnih srečanj pihalnih orkestrov v Marezigah: »Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje«.

Mateja Grbac Železnik,

KD Pihalni orkester Marezige

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju