Zdaj se predvaja
slovenski.godbenik
Izberi seznam predvajanja:
Dejavnosti godbeništva Koncert pihalnega orkestra Koper ob 100-letnici začetka 1. svetovne vojne

Ob priložnosti obeležitve 100-letnice začetka prve svetovne vojne smo se v Pihalnem orkestru Koper odločili organizirati spominski koncert V spomin in opomin: koncert ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne. Koncert bo potekal 28. junija 2014 (na dan, ko se je pred natanko sto leti zgodil sarajevski atentat, ki je bil neposredni povod za vojno) ob 20. uri v trdnjavi Kluže pri Bovcu. V primeru slabega vremena bo koncert v Kulturnem domu v Bovcu.

Pri uresničitvi projekta, s katerim želimo obeležiti spomin na začetek vojne in medvojno dogajanje, smo se povezali z Občino Bovec, ki bo soorganizatorica projekta, povezali pa smo se tudi z dvema slovenskima skladateljema.

Prvi je Emil Glavnik, predstavnik starejše skladateljske generacije, ki je posebej za to priložnost pripravi skladbo Soča, simfonično pesnitev v dveh stavkih (V dolini Soče in Po poteh soške fronte).

Drugi je Andrej Makor, predstavnik najmlajše generacije slovenskih skladateljev, ki je pripravil priredbe vojnih pesmi različnih narodov za moški glas in pihalni orkester. Orkester bo zaigral še znano skladbo Pohod na Drino, ki je nastala po bitki na Ceru leta 1914, s skladbo Alfreda Reeda Armenski plesi pa se bomo spomnili turškega genocida nad Armenci.

Na sporedu bo še skladba Gustava Holsta Mars, prinašalec vojne, ki je nastala v mesecih pred vojno in je bila v vojnih leti precej popularna. Na prireditvi bosta poleg Pihalnega orkestra Koper nastopila še Društvo 1313, ki že vrsto let skrbi, da se spomin na vojno ohranja, in Društvo Možnar Kroška Bela, saj je Emil Glavnik v svojo skladbo vključil tudi topove.

Nejc Sukljan,

Dirigent POK

Zadnje objave
STROKOVNA PREDSTAVITEV, TESTIRANJE IN SERVIS KLARINETOV, SAKSOFONOV znamke YAMAHA.
RUDIJEVA BOŽIČNO-NOVOLETNA ŠTORJA, ZGODBA Z GODBO CERKNICA
BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT PIHALNEGA ORKESTRA MAREZIGE
VRELEC SPOMINOV NA GLASBO NIKOLI NE PRESAHNE
170. OBLETNICA PIHALNEGA ORKESTRA PIRAN
Najbolj obiskano
1
10 LET GODBE DOBROVA-POLHOV GRADEC
2
ANIN VEČER
3
VETERANSKE GODBE IZ VSE SLOVENIJE ZAIGRALE PO MARIBORU
4
PRAV LEPA JE ŠENTLENARTSKA FARA
5
TUDI GODBENIŠTVO IN MATEMATIKA IMATA SKUPNO TOČKO