Članek

Dejavnosti godbeništva

Poročilo s koncerta pihalnega orkestra Koper ob 100-letnici začetka 1. svetovne vojne
Objavljeno Jun 30, 2014

Pihalni orkester Koper je v soboto, 28. junija, ob 20. uri v Kulturnem domu v Bovcu zaigral na spominskem koncertu V spomin in opomin: koncert ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne. Koprski pihalci so koncert priredili v sodelovanju z Občino Bovec, in sicer prav na dan, ko se je pred natanko sto leti zgodil sarajevski atentat, v katerem je bil ubit avstrijski prestolonaslednik Franc Ferdinand.

Na programu koncerta so bile skladbe, ki so tako ali drugače povezane z veliko vojno: bodisi so v vojnih letih nastale, bodisi so jih skladatelji napisali kot spomin na vojno. Med drugim so poslušalci lahko slišali tudi dve noviteti. Prvo je napisal Emil Glavnik, predstavnik starejše skladateljske generacije, ki je posebej za to priložnost pripravi skladbo Soča, simfonično pesnitev v dveh stavkih (V dolini Soče in Po poteh soške fronte). Drugo je prispeval Andrej Makor, predstavnik najmlajše generacije slovenskih skladateljev, ki je pripravil priredbe vojnih pesmi različnih narodov za moški glas in pihalni orkester Pesmi s soške fronte.

Orkester je zaigral še znano skladbo Pohod na Drino, ki je nastala po bitki na Ceru leta 1914, s skladbo Alfreda Reeda Armenski plesi pa so se godbeniki spomnili turškega genocida nad Armenci. Na sporedu je bila še skladba Gustava Holsta Mars, prinašalec vojne, ki je nastala v mesecih pred vojno in je bila v vojnih leti precej popularna. Na prireditvi so poleg Pihalnega orkestra Koper nastopili še člani Društva 1313, ki že vrsto let skrbi, da se spomin na vojno ohranja.

Ob tako zasnovanem programu je do občinstva nedvomno seglo sporočilo koncerta, ki sta ga v svojih nagovorih poudarila tudi župan Občine Bovec, Siniša Germovšek, in slavnostna govornica magistrica Damjana Fortunat Černilogar: mir ni samoumeven, zato je potrebno opozarjati in ohranjati spomin na dogodke iz preteklosti, ki so prizadejali veliko gorja ter si prizadevati za pravičnost in spoštovanje drug drugega.

Nejc Sukljan,

Dirigent POK

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju