Članek

Poročila in ocene

Musica creativa 2014

Predzadnji teden avgusta je v Kopru potekal že 35. tradicionalni poletni godbeni tabor z naslovom Musica creativa, ki ga organizira Zveza slovenskih godb v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti.

Objavljeno Sep 29, 2014

Predzadnji teden avgusta je v Kopru potekal že 35. tradicionalni poletni godbeni tabor z naslovom Musica creativa, ki ga organizira Zveza slovenskih godb v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti.

100 mladih godbenic in godbenikov se je izobraževalo pod vodstvom priznanih in uveljavljenih mentorjev različnih inštrumentov - flavto je poučevala Vanja Ivanković, oboo Pavli Kac, fagot in tubo Mitja Petkovšek, klarinet Mitja Dragolič in Gregor Kovačič, saksofon Jan Gričar, trobento Aleš Klančar, rog Nikica Banjac, pozavno Andraž Cencič, bariton Gerd Wensink z Nizozemske ter tolkala Mitja Tavčar.

Udeleženci tabora so bili glede na svoje izkušnje in znanje razporejeni v dva orkestra. Orkester Musica creativa se je seznanil z malenkost lažjim programom avtorjev Vinka Štrucla, Franka Tichelija, Jacoba de Haana, Johanna de Meija in Paula Lavenderja pod taktirko dirigenta Gašperja Salobirja. Slovenski mladinski pihalni orkester, ki je deloval pod taktirko dirigenta Boštjana Dimnika, pa je osvajal in izvedel glasbena dela višjih težavnostnih stopenj avtorjev Marjana Kozine, Dimitrija Shostakovicha, Berta Appermonta, Erica Whitacra in Willema van Merwijka.

Intenzivne vaje so potekale v prostorih Glasbene šole Koper in Godbenega doma Pihalnega orkestra Koper kar osem ur dnevno po posameznih sekcijah in skupno v orkestru. Ves vloženi napor in trud je pogoj, da so se člani Musice creative poslušalcem lahko ob zaključku tedna predstavili na dveh koncertih.

V soboto, 23. avgusta 2014 je bil koncert namesto na Titovem trgu zaradi neugodnih vremenskih razmer izveden v avli Gimnazije Koper, v nedeljo, 24. avgusta 2014 pa sta orkestra nastopila v Avditoriju Portorož.

Štiridesetčlanski Orkester Musica creativa, v katerem so poleg članov sodelovali tudi nekateri mentorji, je na sobotnem koncertu nastopil pod vodstvom dirigenta Gregorja Kovačiča, na zaključnem koncertu pa pod taktirko Gašperja Salobirja.

Dirigent Boštjan Dimnik je na obeh koncertih dirigiral Slovenskemu mladinskemu pihalnemu orkestru, ki je skupaj z udeleženci tabora, mentorji in gosti štel skupno kar petinsedemdeset članov. V Shostakovichevi skladbi "The Gadfly suite" je kot solistka nastopila violinistka Tonka Pogačnik Pirnat, v skladbi "Celtic child" Berta Appermonta pa je kot solistka zapela devetletna Lori Cerar.

Koncert v portoroškem avditoriju sta z obiskom in spodbudnimi besedami obogatila tudi direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, mag. Igor Teršar, in predsednik Zveze slovenskih godb, Tone Urbas, Avditorij Portorož pa je z odličnimi pogoji za izvedbo koncerta mladim glasbenicam in glasbenikom ponudil doživetje nepozabne glasbene izkušnje na odru, kjer nastopajo največja glasbena imena, kar udeležencem Musice creative potrjuje, da so na pravi poti glasbene rasti, ki jo omogočajo tovrstna izobraževanja in nastopi, ki poleg dviga kvalitete igranja in pridobljenih izkušenj tkejo tudi močne neprecenljive vezi.

Alenika Žnidaršič

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju