Članek

Dejavnosti godbeništva

Ervin Hartman – dobitnik častnega prstana Zveze slovenskih godb za leto 2012
Objavljeno Dec 13, 2014

Prvi zapisi o skupini muzikantov, ki je združevala takratne glasbenike v godbi kot ustaljeni glasbeni formaciji, so na Slovenskem stari že več kot 350 let. Godbe so množično ustanavljali nato še po letu 1848 in po razpadu Avstro-Ogrske monarhije 1918, zadnji razcvet pa je bil po II. svetovni vojni. Toda do organiziranih oblik godbeništva na Slovenskem je prišlo šele pred štiridesetimi leti v okviru Združenja pihalnih orkestrov, takrat še v okviru Zveze kulturno-prosvetnih organizacij Slovenije.

Ervin Hartman je zanesljivo prvi mož organiziranega godbeništva v Sloveniji. V Pihalni orkester KUD Pošta Maribor se je vključil v letu 1961, leta 1967 pa je kot najmlajši dirigent Jugoslavije postal njen vodja. Od takrat dalje je tudi ravnatelj društvene ljubiteljske glasbene šole. Od leta 1976 do 1984 je bil predsednik Odbora Združenja pihalnih orkestrov Slovenije in nato član predsedstva tega združenja do leta 1992. Od leta 1997 do 2010 je bil predsednik Zveze slovenskih godb kot prve samostojne zveze društev na tem področju. Poleg tega je bil dve mandatni obdobji podpredsednik mednarodnega glasbenega združenja CISM, od leta 2009 je tudi njen častni član. Dolga leta je član tekmovalnih žirij doma in v tujini. Ervin Hartman je človek, ki je poosebljal in predstavljal slovensko godbeništvo na številnih prireditvah, seminarjih in predavanjih tako na domačih kot na tujih tleh.

Tisti, ki imamo priložnost in čast dolga leta sodelovati z Ervinom Hartmanom, ga poznamo kot preudarnega in umirjenega sogovornika, avtorja številnih organizacijskih in drugih zamisli slovenskega godbeništva, vztrajnega in neumornega zagovornika slovenskega godbeništva in kot dobrega prijatelja.

Ervin Hartman je dobitnik častnega križa CISM, najvišjega priznanja tega mednarodnega glasbenega združenja, je prejemnik plakete Bojana Adamiča za življenjsko delo in od leta 2010 častni predsednik Zveze slovenskih godb ter je še vedno dejaven v njenih organih. Naj omenim samo dve zadnji nalogi, ki ju je odgovorno izpolnil: bil je predsednik Organizacijskega odbora Leta Bojana Adamiča 2012, ki je pripravil vrsto aktivnosti in prireditev (Adamičevi dnevi v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012) in soavtor zbornika, ki ga je v začetku decembra 2012 Zveza slovenskih godb izdala ob 40-letnici organiziranega godbeništva na Slovenskem in 15-letnici ustanovitve Zveze slovenskih godb. Brez Hartmanovega osebnega arhiva in zapisov ne bi bilo mogoče opisati časa in dogodkov, zlasti ne tistih od začetkov leta 1972 do ustanovitve Zveze slovenskih godb v letu 1997. Zato je v tem zborniku njegov prispevek »Zveza slovenskih godb in njeni predhodniki« toliko pomembnejši.

Častni prstan, najvišje priznanje Zveze slovenskih gob, za leto 2012 je Ervinu Hartmanu, ki je na glasbenem in organizacijskem področju slovenskega godbeništva prispeval oseben in izjemen pečat, podelil Tone Urbas na slavnostnem koncertu Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor 26. decembra 2012 v unionski dvorani v Mariboru.

 Tone Urbas

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju