Članek

Poročila in ocene

34. tekmovanje slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji na Prevaljah
Objavljeno Dec 15, 2014

V soboto, 24. in nedeljo, 25. maja 2014 je na Prevaljah potekalo 34. tekmovanje slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji.

Letošnje tekmovanje je potekalo v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Občine Prevalje in Pihalnega orkestra Prevalje. Vsi organizatorji so opravili izjemno delo in program letošnjega tekmovanja, ki je obsegal vrhunske koncertne nastope godb, je potekal gladko in skrbno premišljeno. Na tekmovanju je nastopilo 12 slovenskih godb s preko 750 godbeniki.

Tekmujočim pihalnim orkestrom iz naslednjih krajev: Muta, Divača, Šentilj, Vogrsko, Kranj, Hrpelje-Kozina, Prevalje, Liboje, Nova Gorica, Mozirje, Črnomelj in Kapele je strokovna žirija v sestavi prof. Tomaž Habe, mag. Ivan Marin, Miro Saje, Karl Geroldinger (Avstrija) in Pieter Jansen (Nizozemska) podelila 3 zlata priznanja s posebno pohvalo ter 7 zlatih in 2 srebrni priznanji. Najbolje ocenjena pihalna orkestra posamezne kategorije sta poleg priznanja prejela tudi pokal absolutnega zmagovalca kategorije.


Kratek opis najboljših pihalnih orkestrov

3. težavnostna stopnja

KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj

KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj je orkester z dolgo tradicijo godbeništva v Kranju in okolici. Sestavlja ga raznolika druščina 50 godbenic in godbenikov, ki se na vajah srečujejo dvakrat tedensko. V letu 2013 je praznoval že 115. rojstni dan, kljub temu pa mu svežine, elana in želje po novih izzivih ne manjka. Za to med letom skrbi vodstvo orkestra, dirigent in njegovi pomočniki pa orkester pripravljajo na krajše oziroma daljše nastope in koncerte ter tekmovanja doma in v tujini.

Dirigent: MATEJ RIHTER
Predsednik: LUKA VERLIČ

1. težavnostna stopnja

KD Godba Zgornje Savinjske doline

Godbeništvo v Zgornji Savinjski dolini ima lepo tradicijo, saj segajo začetki v leta pred prvo svetovno vojno, ko so na Lepi Njivi, v Šmihelu in Dolu Suhem delovale domače "plehmuzike". Godbeniki so se nato združili in do druge svetovne vojne in po njej delovali v Nazarjah in Mozirju vse do leta 1974, ko je godbeništvo za nekaj časa zamrlo. Leta 1976 so ga zopet obudili in pod vodstvom Francija Goljufa je nastala Delavska godba na pihala Občine Mozirje, ki se je nato preimenovala v Godbo Zgornje Savinjske doline. 60-članski orkester sedaj vodi prof. Tomaž Podlesnik. Godba pripravlja tradicionalne letne in velikonočne koncerte in se na željo udeležuje vseh pomembnejših prireditev v Zgornji Savinjski dolini. Večina članov, ki prihajajo iz celotne Zgornje Savinjske doline, se je izobraževala v Glasbeni šoli Nazarje, kjer se je najprej kalila v mladinskem pihalnem orkestru.

Dirigent: TOMAŽ PODLESNIK
Predsednica: FANIKA STRAŠEK

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju