Članek

Dejavnosti godbeništva

Še nikoli toliko poslušalcev
Objavljeno Dec 17, 2014

V preteklih dvanajstih mesecih je bilo delovanje Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor bogato in raznoliko kot še nikoli doslej. Nastopal je v štirih državah in v velikih mestih, kot so Birmingham, Berlin, Dresden, Hannover, Cottbus, Erfurt, Braunschweig, Gradec, Dunaj in seveda doma, v Mariboru. Težko je točno zapisati, koliko poslušalcev mu je prisluhnilo, toda zagotovo najmanj štirideset tisoč, če ne še kakšnih deset tisoč več. In vse to v enem letu!

Pihalni orkester KUD Pošta Maribor se sedaj intenzivno pripravlja na dva velika koncerta, ki bosta 26. decembra 2014 v dvorani Union v Mariboru (tradicionalni novoletni koncert) in 16. januarja 2015 v veliki dvorani SNG Maribor za poslovne partnerje Pošte Slovenije. Pošta bo hkrati praznovala tudi 20 let svojega obstoja kot samostojno podjetje.

Pretekli nastopi so bili vsebinsko zelo različni. Poštni orkester je eden redkih tovrstnih glasbenih sestavov v Sloveniji, ki poleg zahtevnega koncertnega nastopanja goji tudi šovnastope, kot je bil npr. v angleškem mestu Birmingham.Tu je dvakrat nabito polna dvorana z 10.000 poslušalci navdušeno ploskala tem mariborskim in slovenskim kulturnim »ambasadorjem«. Povsem nekaj druga je bil koncert v Gradcu, kjer je orkester izvajal zahtevno koncertno glasbo za velike simfonične pihalne orkestre. Na Dunaju pa je orkester igral lahkotnejšo koncertno glasbo, v kateri so našle mesto tudi popularne Avsenikove melodije in skladbe drugi svetovnih skladateljev »lažje« glasbe.

Le štiri dni po uspešnem gostovanju na Dunaju je orkester dobil na notna stojala tri nove skladbe, ki jih je nato izvajal na akademiji v veliki dvorani SNG Maribor ob 850-letnici prve omembe Maribora. Prireditev je prenašala tudi slovenska televizija, podelili pa so tudi mariborska mestna priznanja.

Vsako leto pripravi orkester dva tematsko obarvana koncerta: na letošnjem, spomladanskem, z naslovom KONCERTNA GALERIJA se je spomnil dveh mariborskih skladateljev Draga Lorbka in Ervina Hartmana starejšega ob njuni 110. obletnici rojstva ter poslušalce razveselil s krstno izvedbo priredbe ROKOKO VARIACIJ za violončelo in orkester P. I. Čajkovskega v instrumentaciji Vladimirja Mustajbašića s solistko Vito Peterlin.

Letošnji tradicionalni novoletni koncert je naslovljen CAROUSEL. Naslov nam nakazuje, da bo veselo, kot se za vrtiljak spodobi, in bo Unionska dvorana v Mariboru gotovo znova pretesna za vse, ki bodo želeli prisluhniti našemu mednarodno uveljavljenemu pihalnemu orkestru.

Mag. Karmen Lebe Graif

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju