Članek

Dejavnosti godbeništva

Menjava na čelu marežganskega orkestra
Objavljeno Jan 06, 2015

V petek, 26. decembra, se je v dvorani kulturnega doma v Marezigah odvijal tradicionalni božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Marezige. Letošnji koncert je bil prelomnica za dolgoletnega dirigenta Borisa Babiča, ki je po dvaindvajsetih letih dirigentsko palico predal novemu dirigentu, mlademu učitelju klarineta, Alešu Grosku. Glasbeni večer je povezovala vedno nasmejana Lara Pirc.

Orkester se je v uvodni skladbi A little concert suite predstavil s štirimi stavki, s katerimi je pokazal, da obvlada tako kakor hitre in zahtevnejše tudi počasne in melodične melodije. Sledila je bolj znana skladba Who's that masked man, v kateri so zajete melodije iz filmov najslavnejših zamaskiranih junakov (Spiderman, Zorro ...). Gledalci so nadalje uživali v bolj umirjeni skladbi Gabriel's oboe, s katero se je predstavila solistka oboistka Monika Babič. Sledila je še zadnja pesem prvega dela koncerta Pomp and Circumstance nr.1, s katero je dolgoletni dirigent Boris Babič zaključil 22-letno vodenje pihalnega orkestra.

Godbeniki so se mu z albumom, v katerem so zbrali najlepše spomine, in darilnim bonom za dopustniški oddih v dvoje iskreno zahvalili za ves dolgoletni trud in čas, ki ga je namenil vodenju orkestra, neštetim vajam in nastopom. Obenem so poudarili njegov neprecenljivi prispevek k ohranjanju godbeništva v Marezigah; z njegovim prihodom v začetku devetdesetih let je orkester namreč pričel uresničevati nove načrte in si zastavil višje cilje. Pod njegovim vodstvom je postal prepoznaven tako v širšem slovenskem prostoru kot tudi ponekod v tujini. Marežganski »godci« so pod njegovo taktirko nenehno kakovostno rastli, kar kažejo uspehi in priznanja na tekmovanjih doma in v tujini. Borisu so se zahvalili tudi predstavnika JSKD Mateja Palčič, ZKD MO Koper Darja Krkoč in predsednik KS Marezige Alen Babič.

V drugem delu je sledila predaja dirigentske palice Alešu Grosku. Vendar pa to ni potekalo gladko. Godbeniki so namreč novopečenemu dirigentu naložili kar nekaj nalog, s katerimi si je moral prislužiti ta naziv. Izkazati se je moral tako na športnem področju in pokazati, da je »fit«, kakor tudi v poznavanju orkestra, njegove zgodovine in kraja, v katerem deluje. V ta namen so mu člani orkestra priredili kviz Lepo je biti Marežgan. Novi dirigent je svoj nastop začel s skladbo Concerto d'amore, nato je sledila nekoliko nenavadna Ciganska zgodba, ki so jo obiskovalci navdušeno sprejeli. Orkester je tudi letos koncert popestril s petjem; skladbo Na pikniku z Marjano je zapela godbenica Sara Kocjančič. Godbeniki so na koncu zbrano publiko s skladbo A christmas festival popeljali v božično-novoletni čas, s čimer so zaključili uradni del koncerta.

Ob koncu je Aleš Grosek pred zbranim občinstvom slovesno prebral dirigentsko prisego in zagotovil, da se bo tako kot njegov predhodnik trudil, da se bo orkester uspešno razvijal in kakovostno rastel, obenem pa ne bo pozabil na dobro vzdušje in dobre medsebojne odnose med godbeniki.

Zbrane prostovoljne prispevke obiskovalcev bo Kulturno društvo Pihalni orkester Marezige namenilo obnovi godbenega doma oz. dotrajanih oken v godbeni sobi.

Božično-novoletni koncert je vsako leto tudi »glasbeni krst« novih članov. Tako se je v letošnjem letu orkestru pridružilo 9 pripravnikov, ki so se tudi predstavili na odru. Pestro leto 2014 je bilo po besedah predsednika kulturnega društva Mateja Bržana za godbenike in godbenice napolnjeno z nastopi v domačih krajih na Obali in širše po Sloveniji ter tudi z gostovanji v hrvaški Istri in v Avstriji. Najpomembnejši nastop pa je bil konec meseca septembra na tekmovanju v Pragi, kjer so si priigrali zlato priznanje, Boris Babič pa je prejel še priznanje za najboljšega dirigenta.

Potem ko sta v dvorani izzvenela tradicionalna Straussov Radetzky Marsch ter Avsenikova polka Na Golici, so godbeniki in obiskovalci nadaljevali druženje v marežganski Kanavi do poznih večernih ur.

Sara Kocjančič

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju