Članek

Dejavnosti godbeništva

Godba s(m)o ljudje - 130 let Godbe Domžale
Objavljeno Jan 20, 2015

»Godbenice in godbeniki vam želimo srečno, zdravo in uspešno novo leto 2014. Naj le še omenimo, da v tem letu praznujemo 130. obletnico delovanja ter lahko pričakujete veliko aktivnosti z naše strani.« Takole smo konec leta 2013 z lepimi željami in polni pričakovanja stopili v leto praznovanja in številnih dogodkov. Najstarejše domžalsko društvo je v minulem letu dopolnilo okroglih 130 let. Delovni naslov obletnice je bil »Godba s(m)o ljudje«.

V letu 2014 smo morali poleg rednih vaj in nastopov postoriti še veliko drugega. Najbolj so bili zaposleni člani upravnega odbora, naš dirigent Damjan Tomažin, predvsem pa naš predsednik Matej Primožič. Dogodke so pripravljali številni ljudje.

Spomnimo se nekaterih najpomembnejših. Razstava v Slamnikarskem muzeju Domžale je lepo uspela. Poleg ekipe, ki je pripravila razstavo, in nastopajočih, ki so glasbeno obarvali njeno otvoritev, moramo vsekakor pohvaliti ekipo naših godbenikov, ki so teden pred otvoritvijo izkopali godbeni kamen. Šlo je za vogelni kamen pri nekdanji gostilni v Stobu (stari del Domžal), pri katerem je imela Godba Domžale leta 1884 prvi nastop.

Po nekaj letih je v aprilu na vrsto spet prišlo snemanje nove zgoščenke. Ekipa zagretih godbenikov je preživela 3 dni v prostorih godbenega doma, ki smo ga preuredili v snemalni studio. V sodelovanju z Gabrom Radojevičem in Rokom Golobom smo konec maja izdali zgoščenko Godba s(m)o ljudje. Do prazničnega 3-dnevja nas je ločilo le še nekaj tednov, v katerih so potekale vaje in urejanje ter zaključevanje jubilejnega godbenega časopisa, ki smo ga izdali konec maja kot prilogo občinskega časopisa Slamnik. Potem pa slavnostna akademija, koncert in povorka. Trije odlični dnevi polni glasbe. Vse je potekalo gladko, poslušalci in vsi sodelujoči smo uživali. To je bil pravi rojstni dan.

Kljub praznovanju smo po poletnih počitnicah zavihali rokave in se pripravili na tekmovanje v Ormožu, na katerem smo dosegli odličen rezultat, zlato plaketo s pohvalo. Leto smo zaključili s tradicionalnim božično-novoletnim koncertom v hali komunalnega centra Domžale, skupaj s solistom-violinistom Janezom Podleskom. Polno dvorano smo navdušili in naslednji dan glasbeno zaključili leto še s sprevodom dedka Mraza v Domžalah.

Veseli smo, da smo praznično leto »Godba s(m)o ljudje« tako odlično zaključili, kot smo ga tudi začeli. Upamo, da bo tudi prihajajoče leto uspešno.

Polona Mežnar

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju