Članek

Dejavnosti godbeništva

Mag. Ivan Marin – dobitnik častnega prstana Zveze slovenskih godb za leto 2014

Poznavalci zgodovine slovenskih pihalnih orkestrov in godb zadnjih petdesetih let, ko se je začelo slovensko godbeništvo povezovati, ne morejo mimo Pihalnega orkestra velenjskih rudarjev, kateremu je izjemen pečat dal Ivan Marin.

Objavljeno Jan 27, 2015

Poznavalci zgodovine slovenskih pihalnih orkestrov in godb zadnjih petdesetih let, ko se je začelo slovensko godbeništvo povezovati, ne morejo mimo Pihalnega orkestra velenjskih rudarjev, kateremu je izjemen pečat dal Ivan Marin.

Že v letih 1978 do 1997 je na najuglednejšem tekmovanju pihalnih orkestrov v Kerkradeju na Nizozemskem z orkestrom kar petkrat osvojil zlato plaketo. Bogate izkušnje, osebna poznanstva s takrat vodilnimi svetovnimi glasbenimi založbami, ustvarjanje pogojev za kakovostno rast in vizija, so Ivana Marina vodili v izgradnjo glasbenega šolstva v Velenju, ki je ustvarilo pravo kovnico mladih glasbenikov na vseh področjih. Tudi za potrebe ljubiteljskih pihalnih orkestrov in godb. Na področju glasbenega izobraževanja in slovenskega godbeništva je zato Ivan Marin pomemben in ugleden sogovornik.

Že v letu 1969 je bil član Komisije za pihalne orkestre pri Republiškem svetu Zveze kulturno-prosvetnih organizacij Slovenije, kasneje član Predsedstva Združenja pihalnih orkestrov Slovenije, predsednik Zveze slovenskih godb in do danes član in predsednik Strokovno-umetniškega sveta Zveze slovenskih godb. Za prizadevno delo je poleg številnih nagrad in priznanj v Sloveniji prejel tudi najvišje priznanje Zveze slovenskih godb, to je plaketa Bojana Adamiča, in najvišje priznanje mednarodnega glasbenega združenja CISM, to je častni križ CISM, ki so ga doslej prejeli le najvidnejši in najpomembnejši ljudje, ki so slovensko godbeništvo uveljavili tudi na mednarodnem področju.

Zgodovina nas uči, sedanjost pa v današnjem globalizacijskem svetu terja, da je uspehe mogoče doseči le s povezovanjem. Velenjsko glasbeno šolstvo, ki je zraslo pod vodstvom Ivana Marina, je vsem drugim v Sloveniji lahko tudi dober vzor povezovanja z ljubiteljskim godbeništvom.

Vse navedeno je bilo dovolj močan vzgib za odločitev Predsedstva Zveze slovenskih godb, da častni prstan ZSG za leto 2014 podeli mag. Ivanu Marinu, ki ga poleg že napisanega krasijo širina razmišljanja, prodorne misli in vedno prijazen odnos in odprtost do vseh in vsakega posebej. Častni prstan je nagrajencu izročil Tone Urbas, predsednik Zveze slovenskih godb, na Novoletnem koncertu Pihalnega orkestra premogovnika Velenje 10. januarja 2015 v Domu kulture v Velenju.

Tone Urbas

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju