Članek

Dejavnosti godbeništva

Pihalni orkester občine Šentjernej – veselih nog naokrog
Objavljeno Mar 05, 2015

Z več kot 60 člani in vedno novimi mladimi obrazi se orkester tudi letos lahko pohvali z izjemno bero dogodkov. V začetku leta smo izvolili nov upravni odbor, ki se je takoj lotil nadaljevanja dela prejšnjega vodstva in si zadal tudi nekaj novih ciljev.

Poleg vseh tradicionalnih dogodkov smo se pod okriljem JSKD in Zveze slovenskih godb lotili dirigentske šole. Nadobudni dirigenti so vadili z našim pihalnim orkestrom pod mentorstvom Mira Sajeta. Izkušnja je bila za nas zabavna, saj imajo bodoči dirigenti precej različne poglede na vihtenje dirigentske paličice.

Kmalu zatem smo se odzvali na vabilo RTV Slovenija in kot navijači za modro ekipo v oddaji Moja Slovenija predstavili naš kraj.

V sodelovanju z Rotary klubom iz Novega mesta smo pripravili dobrodelni večer z gostjama Eldo Viler in Ano Dežman, ki sta dogodek popestrili z zimzelenimi slovenskimi popevkami.

Pot nas je zanesla tudi k našim sosedom iz Velikega Trgovišća v hrvaškem Zagorju. Dvodnevno gostovanje smo zaokrožili s koncertom, odlično pogostitvijo in druženjem s kolegi iz Pihalnega orkestra Mrzlo Polje (POMP).

V sklopu tedna ljubiteljske kulture smo junija v sodelovanju z OŠ Šentjernej pripravili odprto vajo za vse obiskovalce, ki so želeli videti proces nastajanja muzikala z naslovom Prihodnost. Na muzikal smo zelo ponosni, saj je postal prava uspešnica. V Šentjerneju smo ga ponovili kar šestkrat, občinstvo pa se je vsakič odlično odzvalo.

Obiskali nismo samo južnih, ampak tudi naše vzhodne sosede v Kostanjevici na Krki. V dveh dneh smo se tam oglasili kar dvakrat. Najprej na 20. obletnici delovanja njihovega mladega orkestra, dan za tem pa še na 36. Srečanju godb Dolenjske in Bele krajine.

Obiskali smo tudi zahodne sosede. V italijanski Trento nas je povabilo društvo A Tutta Banda, kjer smo kot gostujoči orkester nastopili na zaključku tekmovanja italijanskih mladinskih orkestrov. V ne preveč toplih poletnih mesecih smo aktivno počitnikovali ob reki Krki in kampirali na Gorjancih.

Za zaključek poletja pa smo pripravili tradicionalni Jernejev koncert, ki je bil letos še posebej svečan. Praznovali smo namreč 40. obletnico ponovne obuditve društva. K sodelovanju smo na koncert povabili ansambel Nemir, ki nam je zapolnjeno dvorano KCPT pomagal spraviti na noge. Po koncertu smo se v prostoru, kjer vadimo, družili z ustanovnimi člani, se jim zahvalili za vložen trud, skupaj nazdravili in zapeli.

Pohvaliti moramo tudi naše mladince, ki so se vse leto udeleževali glasbenih tekmovanj doma in v tujini  ter posegali po najvišjih nagradah.

Sandi Lopatec, podpredsednik POO Šentjernej

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju