Članek

Dejavnosti godbeništva

Pihalni orkester Krka absolutni zmagovalec Flicorno d'Oro 2015

Pihalni orkester Krka je v soboto, 28. marca 2015, nastopil na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Flicorno d'Oro, ki je potekalo v italijanskem mestu Riva del Garda

Objavljeno Mar 31, 2015

Pihalni orkester Krka je v soboto, 28. marca 2015, nastopil na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Flicorno d'Oro, ki je potekalo v italijanskem mestu Riva del Garda.

Člani Pihalnega orkestra Krka so pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka navdušili mednarodno žirijo in v konkurenci 45 orkestrov iz celega sveta osvojili kar tri nagrade:

  • pokal za osvojeno prvo mesto v najvišji tekmovalni kategoriji (Excellence Category),
  • pokal za najboljši orkester tekmovanja,
  • nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja, ki jo je prejel Matevž Novak.

Orkester je za osvojeno absolutno prvo mesto prejel tudi profesionalen inštrument.

Dosežek je rezultat načrtnega in kakovostnega dela orkestra, ki pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka nadaljuje s tradicijo visokega nivoja igranja.

Orkester je na tekmovanju prepričal z muzikalnostjo, energijo, odličnim zvokom in izvedbo skladb Via Claudia Johana de Meija ter Ros Beyaerd Sage Barta Picqueurja.

Skladatelj Johan de Meij pa je dejal, da je Pihalni orkester Krka njegovo skladbo izvedel sanjsko, kar je za orkester in dirigenta neizmerna čast. Podporo orkestru je izrazil tudi skladatelj Bart Picqueur, katerega skladba je v Italiji doživela premierno izvedbo.

Pihalni orkester Krka je priznan in prodoren orkester, kar dokazujejo številni nastopi in dosežki doma in v tujini. Ustanovljen je bil leta 1957 v Straži, osem let pa ga vodi dirigent Matevž Novak.

Mednarodni uspehi orkestra so se začeli prav na tekmovanju Flicorno d'Oro, ko je v letih od 1995 do 1999 trikrat zmagal v treh različnih kategorijah. Z uspehi je nadaljeval na Nizozemskem, ko je leta 2005 osvojil zlato medaljo s pohvalo na Svetovnem glasbenem tekmovanju (WMC Kerkrade). Ob tem je tudi zmagovalec tekmovanj v Bambergu v Nemčiji leta 2002 in v Pécsu na Madžarskem leta 2010. Pihalni orkester Krka je aktualni državni prvak v najvišji koncertni kategoriji. Na tekmovanjih slovenskih godb je v preteklih letih zmagal v vseh kategorijah.

Aleksandra Pavlič, predsednica KD Pihalni orkester Krka

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju