Članek

Poročila in ocene

35. Tekmovanje slovenskih godb in 5.tekmovanje mladinskih godb
Objavljeno May 28, 2015

Maribor je bil 23. in 24. maja 2015 gostitelj 35. tekmovanja slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji. Prvi tekmovalni dan je potekalo tudi 5. tekmovanje mladinskih godb. V organizaciji Zveze slovenskih godb (ZSG) in Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) se je med seboj pomerilo osem odraslih in sedem mladinskih godb.

Na otvoritvenem delu so prisotne pozdravili dr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor, mag. Igor Teršar, direktor JSKD, in Tone Urbas, predsednik ZSG.

Na koncertni težavnosti stopnji je program zajemal uvodno skladbo po lastnem izboru godb ter dve obvezni skladbi, in sicer Bil je mož od foha (Milko Lazar) in Divertimento (Oliver Weaspi) v štirih stavkih: Prelude, Meditation, Procession, Hoedown. Skladba po lastnem izboru je morala trajati najmanj 12 minut. Skupni nastop izvedenih skladb je trajal lahko največ 50 minut. Tekmovanje je ocenjevala petčlanska mednarodna strokovna žirija v sestavi: predsednik Pieter Jansen iz Nizozemske, mag. Uroš Lajovic in Nikolaj Žličar iz Slovenije ter Thomas Ludescher in Alois Vierbach iz Avstrije.

Mladinske godbe so tekmovala v treh kategorijah, razdeljenih po starostnih skupinah do 14, 16 in 18 let povprečne starosti članic in članov. Njihov program je zajemal uvodno skladbo, obvezno skladbo (izbirali so lahko po seznamu obveznih skladb tekmovanja) in skladbo po lastni izbiri. Slednje so bile po kategorijah tudi časovno določene, in sicer na maksimalno 5 minut za mlajši skupini in 8 minut za skupino do 18 let starosti. Mladinske godbe so ocenjevali isti člani strokovne žirije, le da je bila le- ta tričlanska in so se žiranti  menjavali.

Kriterij meril za podelitev priznanj (po številu točk oziroma po % doseženih točk) je bil za obe tekmovanji enak, razlika je bila le v tem, da pri koncertni težavnostni stopnji niso upoštevali najvišje in najnižje ocene, pri mladinskih godbah pa so sešteli vse tri ocene žirantov.

nad 90 odstotkov točk zlata plaketa s posebno pohvalo
nad 85 odstotkov točk zlata plaketa
nad 80 odstotkov točk srebrna plaketa
nad 75 odstotkov točk bronasta plaketa
do 74,99 odstotka točk priznanje za sodelovanje

Na tekmovanjih so se podelili tudi pokal za godbe, ki so prejele največje število doseženih točk. Strokovna žirija je nagradila tudi godbo za najboljšo izvedbo slovenske skladbe.

Nagrade za največje število doseženih točk sta prejela Pihalni orkester Glasbene šole Grosuplje pod vodstvom dirigenta Mitje Dragoliča in Kulturno društvo Godba Cerknica, ki ga prav tako vodi dirigent Mitja Dragolič.

Nagrado za najboljšo izvedbo slovenske skladbe (Milko Lazar: Bil je mož od foha) je strokovna žirija podelila Kulturnemu društvu Godba Domžale pod vodstvom dirigenta Damjana Tomažina.

35. tekmovanje slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji je potekalo na vrhunskem nivoju glasbenikov in njihovih strokovnih vodij. Člani komisije so izvedeni program ocenili kot sila zahteven, a odlično interpretiran. Presenečeni so bili nad kvaliteto amaterskih godb, ki so pokazale toliko glasbenega znanja. Navdušeni so bili nad vodenjem posameznih dirigentov, zlasti nad Mitjo Dragoličem in Francijem Lipovškom, ki sta blestela na obeh tekmovanjih. Izvedeni program so postavili celo ob bok profesionalnim sestavom, tudi simfoničnim, in s tem celotnemu slovenskemu godbeništvu dali veliko priznanje. Mlade godbenice in godbeniki so prav tako prikazali neverjetno znanje, katerega dodatno krasi še mladost in razigranost. Ves čas tekmovanja je prevladovalo mnenje, da so tako rekoč prav vsi zmagovalci,saj se poleg vseh dejavnikov, ki spremljajo državna tekmovanja, soočiš še z izredno zahtevnim programom, to pa je zagotovo vredno samo pohvale.

Te so bili deležni tudi organizatorji in koordinatorji tekmovanja - člani ožjega vrha ZSG s sodelavci JSKD, zlasti mariborske izpostave pod vodstvom Matica Varla, ter seveda Pihalni orkester KUD Pošta Maribor. S skupnim delom, voljo in entuziazmom so uspešno pripeljali do konca tako že 35. tekmovanje slovenskih godb kot tudi 5. tekmovanje mladinskih godb.

Edini grenak priokus dvodnevni kulturni prireditvi, ki jo je gostila (do pred kratkim) evropska kulturna prestolnica Maribor, je dalo nizko število obiskovalcev. To je še en dokaz, da se mora koncertno godbeništvo še dokazovati in promovirati ter pridobiti naklonjenost širšega avditorija poslušalstva. Godbena poustvarjalna kultura je velik segment na zemljevidu slovenske kulture in si zagotovo zasluži večjo pozornost, kajti vse, kar je bilo slišati v čudoviti dvorani Union, bi zagotovo presenetilo tudi največje skeptike glasbene ustvarjalnosti.

Naj živi slovensko godbeništvo.

 Boris Selko

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju