Članek

Dejavnosti godbeništva

Figurativni tabor 2015
Objavljeno Oct 04, 2015

Godbeništvo ima na Slovenskem že skoraj 350-letno tradicijo, v kateri so godbeni sestavi nastopali tako na odprtih prizoriščih kot tudi koncertnih odrih. Ob igranju na prostem je postavitev in urejenost, skratka zunanja podoba godbe, pomemben del njenega nastopa.

Glavno nalogo pri temu ima predvodnik, ki vodi godbo v gibanju. Da je vsem, ki želijo biti dobri predvodniki pri učenju nalog lažje, organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb seminarje za predvodnike. V okviru seminarja se bodoči in sedanji predvodniki ob praktičnem prikazu ter vodenju godbe naučijo ustnih ukazov ter ukazov s palico. S pridobljenim znanjem bodo tako zelo pomembno pripomogli, da v današnjem času, ko zunanja podoba godbe in njen nastop na prostem postajata čedalje pomembnejša pri promociji dejavnosti, pripomorejo k dodatnemu ugledu godbe kot pomembnega soustvarjalca vsake kulturne in turistične prireditve.

Poleg učenja nalog predvodnika ter izboljševanja delovanja slovenskega godbeništva je seminar za predvodnike pomemben še z drugega vidika. Manjša študija med dijaki ene izmed srednjih šol v Čikagu je pokazala, da izbrani predmet - učenje inštrumenta - znotraj rednega programa orkestrske igre (dve do tri ure orkestra na teden) pomaga najstnikom pri možganskem razvoju razumevanja zvoka. Nevroznanstveniki s čikaške univerze Northwestern so ugotovili, da tak način pouka ne pomaga le pri možganskem zorenju, da bi postali boljši glasbeniki, temveč pomembno vpliva tudi na razvoj neglasbenih, verbalnih sposobnosti.

Nina Kraus, vodja raziskave v letu 2015, pravi: »Čeprav učenje glasbenega inštrumenta direktno ne uči veščin, ki se zdijo neposredno pomembne za verbalne sposobnosti, nam pomaga predvsem pri načinu učenja za učenje«. Učenje glasbe razvija možgansko razumevanje slušnega razvoja in omogoča izboljševanje sposobnosti možganov, da se naučijo nekaj novega. Prav tako pri študiju pomaga močna dodatna verbalna komunikacija, ki vsem udeleženim dopolnjuje razumevanje. S tega vidika je seminar za predvodnike še posebej dobrodošel dejavnik pri razvoju možganov posameznika, saj sočasno uporablja močno verbalno in neverbalno komunikacijo pri prenosu predvodnikovih nalog na ostale godbenike ter njihovo kasnejšo izvedbo v dejanskem nastopu.

Letošnji seminar za predvodnike je potekal med 18. in 20. septembrom 2015 v Šmarjah pri Jelšah. Na njem je poleg domačega pihalnega orkestra, ki je sodeloval kot demonstracijski orkester, sodelovalo 9 kandidatov za predvodnika iz cele Slovenije. Ob zaključku seminarja so svoje naučeno znanje prikazali na zaključni prireditvi, kjer je vsak izmed kandidatov moral prikazati določene naloge. Vseh 9 kandidatov je zaključni izpit uspešno opravilo. S tem bodo dodatno pomagali pri intelektualnem razvoju mladine ter promoviranju slovenskega godbeništva.

Daniel Leskovic

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju