Članek

Dejavnosti godbeništva

9. Festival veteranskih godb

Mengeš - kraj, ki bi ga na glasbenem zemljevidu lahko zagotovo zapisali s poudarjenimi velikimi črkami, je bil tokrat gostitelj že 9. festivala veteranskih godb.

Objavljeno Oct 15, 2015

Mengeš - kraj, ki bi ga na glasbenem zemljevidu lahko zapisali s poudarjenimi velikimi črkami, je bil tokrat gostitelj že 9. festivala veteranskih godb. Kot tradicionalni glasbeni uvod Festivalu za 3. življenjsko obdobje so tokrat godbenice in godbeniki iz veteranskih vrst popestrili dogajanje na Mihaelovem sejmu v Mengšu. Sobota, 26. septembra, je odzvanjala v prijetnih zvokih (namenjenih predvsem obiskovalcem in ne medsebojnemu dokazovanju) vseh sedmih slovenskih veteranskih godb.

Prvi godbi, kista se na festivalu nastopili premierno, sta bili:

  • Godba veteranov ''Gambrinus'' iz Laškega pod vodstvom Ivana Medveda;
  • Godba veteranov iz Žalca, katere dirigent je Marko Repnik.

Tema so sledile:

  • Godba veteranov za 3. življenjsko obdobje Velenje (dirigent Aljoša Pavlinc);
  • Prleška godba Društva upokojencev Ljutomer (dirigent Janko Škrajnar);
  • Godba veteranov Štajerske (dirigent Ervin Hartman);
  • Kulturno društvo Godba ljubljanskih veteranov (dirigent Viktor Kresnik);
  • Kulturno društvo Mengeška godba, Sekcija veteranov (dirigent Janez Per).

Pred nastopi sta navzoče pozdravila vodja območne izpostave JSKD Domžale Pavel Pevec in Andrej Jus, organizator Festivala za 3. življenjsko obdobje.

Po končanem programu je godbenice in godbenike nagovoril ter jim izročil spominska priznanja podpredsednik ZSG Boris Selko. Spodbudne besede in priložnostna darila pa jim je ob koncu namenil tudi župan občine Mengeš Franc Jerič. Kot se spodobi za festival, je sledil še skupni nastop vseh veteranskih godb, ki je navdušil tako obiskovalce kot izvajalce.

Mogoče je festivalu dalo nekoliko grenak priokus to, da je bilo med obiskovalci izredno malo  mlajših glasbenih kolegic in kolegov, ki so prišli prisluhnit tistim, ki so leta in leta oblikovali slovensko godbeništvo kot izvajalci, pedagogi, mentorji in mnogim vzorniki. Člane veteranskih godb namreč krasijo vrednote, katerih se lahko vedno učimo, med prvimi pa sta zagotovo velika ljubezen do glasbe, namenjene godbam, in neizmerna volja do njenega izvajanja.

Ob koncu naj še posebej pohvalimo glavnega organizatorja  Kulturno društvo Mengeška godba, Sekcija veteranov in vas povabimo na 10. festival veteranskih godb, ki bo prihodnje leto v Laškem.

Naj živi slovensko godbeništvo.

Boris Selko

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju