Članek

Dejavnosti godbeništva

NOVITETA za na seznamu strokovnega založništva: Ervin Hartman: SLOVENSKI PREDVODNIK, tretja dopolnjena izdaja
Objavljeno Dec 10, 2015

Vsi godbeniki se zavedamo, da dejavnost godb sega danes od tradicionalnega izvajanja koračnic, polk in valčkov vse do koncertnih izvedb. Poleg igranja na koncertnih odrih pa morajo godbe velikokrat nastopiti tudi v gibanju. Da naloga ne bi bila pretežka, nam lahko pomagajo avtorji Ervin Hartman, Ivan Medved in Roman Grabner s prenovljenim in dopolnjenim priročnikom Slovenski predvodnik. Priročnik je izšel v sodelovanju med Zvezo slovenskih godb, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in založbo Hartman v novembru 2015.

V priročniku nam avtorji izčrpno in sistematično po področjih prikažejo vlogo predvodnika pri nastopu godbe v gibanju. Da je priročnik še boljši in nazornejši, so avtorji poskrbeli z barvnimi fotografijami posameznih ukazov in značilnosti. S slikovnim gradivom je predstavljena tudi raznolikost uniform slovenskega godbeništva.

V priročniku gre za uresničitev številnih znanj, ki smo jih tradicionalno poznali iz vsakodnevnega delovanja naših godb ter že obstoječe literature. Preko seminarjev za predvodnike pa smo v sedanjosti že dokazali, da so vse izpostavljene »naloge« v praksi izvedljive in primerne za množično rabo. Tretja dopolnjena izdaja Slovenskega predvodnika bo vsekakor nenadomestljiv strokovni pripomoček za delo vsake godbe.

Priročnik je portret prihodnjega razvoja. Na vprašanja, kakšno vlogo ima oseba (predvodnik), ki pred godbo na cesti drži dolgo palico, nihče ne bo več odgovoril napačno, temveč bo odgovor vedno lahko našel v novem priročniku.

Novi priročnik smo predstavili tudi na 31. Knjižnem sejmu v sredo, 25. novembra 2015, na razstavnem prostoru JSKD. Urednik priročnika je odgovarjal na razna vprašanja obiskovalcev ter poskrbel, da bo javnost še bolje poznala delovanje slovenskega godbeništva.

Priročnik so organizatorji knjižnega sejma uvrstili tudi v eno izmed razpisanih kategorij tekmovanja za izbor najlepše slovenske knjige za leto 2015.


Cena priročnika v redni prodaji je 20 €.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju