Članek

Dejavnosti godbeništva

Mitja Dragolič – dobitnik Zlatega znaka za izjemne dosežke na področju inštrumentalne glasbe za leto 2015
Objavljeno Feb 10, 2016

Glasbeniki iz približno 300 ustvarjalnih in dejavnih inštrumentalno-glasbenih zasedb (od godb, pihalnih orkestrov, harmonikarskih, tamburaških in mandolinskih skupin ter plesnih orkestrov, big bandov, rockovskih skupin do citrarjev) najdejo svoje mesto v številnih programih in na raznih odrih. Najštevilčnejše in najbolj organizirano izmed njih pa je godbeništvo. V preteklem desetletju je izredno opazen napredek celotne godbeniške dejavnosti, ne le v številčnosti kvalitetnih mladih glasbenikov, temveč tudi v številu kvalitetnih orkestrov, dogodkov in dirigentov. Med mladimi in odličnimi dirigenti, ki so v izredno kratkem času nadgradili godbeniške dosežke ter dejavnost popeljali še na višji nivo, je tudi dobitnik Zlatega znaka za izjemne dosežke na področju inštrumentalne glasbe, ki ga podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Mitja Dragolič je svojo glasbeno pot začel kot klarinetist na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, znanje pa nadgradil s študijem na ljubljanski Akademiji za glasbo in nizozemskem Konservatoriju za glasbo v Maastrichtu, kjer je diplomiral iz dirigiranja. Redno se je udeleževal tudi mojstrskih tečajev Zveze slovenskih godb, sodeloval pa je tudi na mnogih mednarodnih festivalih.

V Godbo Cerknica se je vključil kot 11-letni učenec glasbene šole, leta 2008 pa je prevzel dirigentsko palico. Pod njegovim strokovnim vodstvom je deloval tudi Big band Medicinske fakultete iz Ljubljane. Že veliko let vodi tudi Pihalni orkester GŠ Grosuplje, s katerim je na domačih in mednarodnih tekmovanjih dobil nekaj prestižnih nagrad in priznanj: leta 2010 na tekmovanju Zveze slovenskih godb v koncertni kategoriji zlato plaketo s pohvalo, na mednarodnem tekmovanju Flicorno D'oro v italijanskem mestu Riva del Garda je osvojil drugo mesto, proglašen pa je bil tudi za najboljšega dirigenta tekmovanja. Maja 2015 je na 5. tekmovanju slovenskih mladinskih godb prejel zlato plaketo s posebno pohvalo ter pokal zmagovalca. Z godbo Cerknica pa je dan kasneje na 35. tekmovanju slovenskih godb na koncertni težavnostni stopnji dobil zlato plaketo s posebno pohvalo in prav tako pokal zmagovalca. Poleg tega je žirija obeh tekmovanj izpostavila Mitja kot najboljšega dirigenta tekmovanja.

Ves čas, odkar aktivno deluje na umetniškem področju godbeništva, je Mitja Dragolič aktivno deloval tudi v krovni godbeniški organizaciji kot član strokovne komisije in mentor ter vodja sekcij na seminarjih. Na poletnem taboru mladih glasbenikov Musica creativa v Sloveniji je avgusta 2015 izvedel odmevna koncerta v Izoli in Portorožu, ki ju je v posnetku prenašala tudi Radiotelevizija Slovenija. Kot strokovni sodelavec pa je pomagal tudi pri projektu European Union Youth Wind Orchestra, ki vsako leto poteka v Luksemburgu. Mitja Dragolič tako ni pripomogel samo h kvalitetnemu in prepoznavnemu vzponu godbeništva, temveč posredno tudi k vzgojni ravni v okviru glasbenega šolstva in izobraževanj.

Na podlagi meril, ki so opredeljena za podelitev Zlatega znaka, to so: odmevni enkratni ustvarjalni ali poustvarjalni dosežki v preteklem obdobju, zlasti v smislu inovativnosti in integrativnosti, ter na podlagi prejetih predlogov za podelitev odličij sklada, ki ga JSKD objavi septembra vsako leto, se je komisija za priznanja odličij JSKD odločila, da Zlati znak, ki sodi med najvišja odličja, ki jih podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, za leto 2015 prejme Mitja Dragolič. Odličje je bilo podeljeno na osrednji skladovi prireditvi 20. januarja 2016 na ljubljanskem gradu. Zlati znak je nagrajencu izročil mag. Igor Teršar, direktor JSKD. Za kulturni program na prireditvi je poskrbel tudi trobilni ansambel Godbe Cerknica.

Dosežki Mitje ter ostalih, ki so v vsej tradiciji slovenskega godbeništva za godbeništvo storili zares veliko, so v ponos tudi celotni Zvezi slovenskih godb oziroma slehernemu kulturnemu ustvarjalcu in poznavalcu. Verjamemo, da bo v prihodnosti zaradi takih oseb bivanje in ustvarjanje v ljubiteljski ali profesionalni kulturi še kakovostnejše ter da bodo naši inštrumentalisti, dirigenti, mentorji in predavatelji na gostovanjih v tujini in doma pomembni ambasadorji slovenske glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti v številnih okoljih pa nepogrešljiv del kulturnega in družabnega življenja.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju