Članek

Dejavnosti godbeništva

Pihalni orkester KUD Pošta Maribor na Spasskaya Tower 2015 v Moskvi
Objavljeno Mar 16, 2016

Ko je Ervin Hartman pred mnogimi leti od svojega očeta prevzel vodenja pihalnega orkestra, si zagotovo niti v najbolj neverjetnih sanjah ni predstavljal, da bo nekoč na Rdečem trgu v Moskvi dirigiral zboru 1000-glave množice pihalnih orkestrov z različnih koncev sveta. 48 let kasneje se je zgodilo prav to!

Priljubljeni Pihalni orkester KUD Pošta Maribor, ki nepretrgoma deluje že 84 let in vsako leto razveseljuje občinstvo s tradicionalnimi spomladanskimi in novoletnimi koncerti, prvomajskimi budnicami, koncerti in paradnimi nastopi na Festivalu Lent ter v sklopu mnogih drugih prireditev doma in v tujini, sodi med odličnejše neprofesionalne pihalne orkestre v Sloveniji in se v klasifikaciji uvršča v koncertno skupino. Meseca maja je na državnem tekmovanju pihalnih orkestrov prejel srebrno plaketo.

Lani je bil orkester deležen posebnega priznanja, saj je prejeli povabilo na sodelovanje na prestižnem mednarodnem festivalu pihalnih godb »Spasskaya Tower« na Rdečem trgu v Moskvi, ki je potekal med 5. in 13. septembrom 2015. Znajti se v družbi večinoma profesionalnih zasedb je bila za naše članice in člane izjemna čast, hkrati pa tudi velik izziv in preizkušnja, povezana z obsežnimi pripravami.

Festival »Spasskaya Tower« je v očeh mednarodne javnosti cenjen kulturno-turistični dogodek, ki ga za promocijo izkoristijo tako organizator kot tudi udeleženci. Festival na Rdečem trgu dnevno obišče 7.000 gledalcev, skupaj pa preko 70.000. Preko televizijskih zaslonov festival spremlja več milijonov ljudi po svetu.

V devet dni trajajočem festivalu in do zadnjega kotička napolnjenih tribunah se umetniške zasedbe z različnih koncev sveta predstavijo občinstvu s pestrimi nastopi, ki segajo od klasičnih vojaških paradnih nastopov pa vse do raznolikih inštrumentalno-plesnih nastopov s primesmi folklornih elementov.

Letos se je festivala udeležilo 27 zasedb iz Rusije, Belorusije, Kitajske, Italije, Belgije, Nizozemske, Grčije, Irske, Velike Britanije, Kazahstana, Pakistana, Mehike, Japonske, Španije in Slovenije.

Ker ima festival korenine vendarle v vojaških godbah, kjer slabo vreme ni ovira za nastop, to pravilo velja tudi za festival. Tako vsi orkestri vse dni trajanja festivala izpeljejo celoten program ne glede na vremenske razmere. Če ob tem dodamo, da kljub napovednemu dežju občinstvo povsem zapolni tribune, je razumljivo, da je priljubljenost tega dogodka med Moskovčani izredna.

50-članska zasedba pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor, vključenih je bilo tudi 6 plesalk, je ob vsakodnevni udeležbi na večernem nastopu, kjer se je predstavila s humornim figurativnim programom ob venčku slovenskih skladb, izvedla še nekaj samostojnih nastopov v Moskvi.

Izjemno prijetno presenečeni in tudi ponosni pa smo bili nad gesto prireditelja, ki je čast dirigiranja na finalnem nastopu vseh nastopajočih orkestrov ob zaključku festivala namenil našemu dirigentu Ervinu Hartmanu, ki je dirigentsko palico prevzel od direktorja festivala in dirigenta generala Valerya Khalilova.

Članice in člani Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor so tako imeli priložnost, ki se v karieri amaterskih glasbenih zasedb ponudi izjemno redko. To je orkestru dalo posebno energijo, ki je pripomogla, da smo Pošto Slovenije, mesto Maribor in Slovenijo v sodelovanju z našimi partnerji predstavljali vsak po svojih najboljših močeh. Morda so Moskovčani in številni turisti začuli to energijo ali pa so morda naše atraktivne uniforme živahnih barv dodatno pripomogle, da so nas ljudje na ulicah vsak dan znova ustavljali in nas prosili za spominsko fotografiranje.

Več o prireditvi na:

http://www.kremlin-military-tattoo.ru/en/about/about_2/

http://www.kremlin-military-tattoo.ru/en/about/gallery/

 

                                                                                                               Mag. Karmen Lebe Grajf,

                                                                                                               predsednica KUD Pošta Maribor

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju