Članek

Dejavnosti godbeništva

Jože Hriberšek - dobitnik častnega prstana Zveze slovenskih godb za leto 2015
Objavljeno Mar 14, 2016

Čeprav mnogi tega ne priznavajo oziroma nočejo priznati, so prav godbe eden od največjih promotorjev svojih krajev  kot tudi naše države. Papirniški pihalni orkester Vevče je dokaz, kako nekdo z obrobja velikega mesta postane uspešen in razpoznaven. V svoji 115-letni tradiciji je za slovensko godbeništvo storili zares veliko, tako orkester kot tudi posamezniki, ki so v ponos tudi celotni Zvezi slovenskih godb oziroma slehernemu kulturnemu ustvarjalcu in poznavalcu.

Sem zagotovo sodi tudi Jože Hriberšek, ki je vevški orkester iz majhnega, malo znanega sestava povzdignil na visok orkestralni nivo, zarisan na zemljevidu slovenske poustvarjalne kulture.

Glasbeno pot je kot deček začel v rodnem Ljutomeru, ko je vzljubil rog, ki ga je najprej igral v tamkajšnji godbi in z njim začrtal svojo življenjsko pot. Ta ga je pripeljala v Ljubljano, kjer je končal najprej srednjo glasbeno šolo in nato Akademijo za glasbo. Že v času izobraževanja se je vključi v takratno Godbo ljudske milice; najprej kot glasbenik, kasneje pa kot dirigent predhodnice današnjega Orkestra slovenske policije. Leta 1977 se je zaposlil kot član simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije in tam igral do svoje upokojitve.

Vzporedno je potekala tudi njegova pot dirigenta Papirniškega pihalnega orkestra Vevče, ki je pod njegovo taktirko deloval od leta 1976 pa vse do leta 2000. Poleg tega je ves čas aktivno deloval na različnih nivojih in področjih kulture; v krovni godbeniški organizaciji kot dirigent ZSG, predsednik strokovnega sveta in član upravnega odbora. Tako ni pripomogel samo h kvalitetnemu in prepoznavnemu vzponu godbeništva, temveč posredno tudi k vzgoji v okviru glasbenega šolstva in izobraževanja.

Zaradi vsega navedenega smo se na predsedstvu ZSG odločili, da Jožetu Hriberšku k številni priznanjem dodamo še enega. Priznanje, ki si ga zaslužijo posamezniki, ki so na glasbenem in organizacijskem področju dali slovenskemu godbeništvu oseben in izjemen pečat - častni prstan ZSG. Prstan je nagrajencu izročil Boris Selko, podpredsednik Zveze slovenskih godb, na Koncertu ob 115. obletnici delovanja Papirniškega pihalnega orkestra Vevče, 13. decembra 2015 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju