Članek

Napovednik dogodkov

MID EUROPE 2016 – SLOVENSKI DAN
Objavljeno Apr 11, 2016

Mednarodna glasbena prireditev MID EUROPE bo potekala od 12. do 17. julija 2016 v Schladmingu. V okviru prireditve bomo v sodelovanju med Zvezo slovenskih godb in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti po desetih letih zopet pripravili slovenski dan, širšo predstavitev slovenske ustvarjalnosti na področju godbeništva.

MID EUROPE je največja evropska glasbena prireditev s poudarkom na godbeništvu. Z leti je Schladming pridobil status kraja, v katerem se srečujejo mednarodni glasbeni strokovnjaki in ljubitelji iz vsega sveta in kjer nastopajo vrhunske glasbene skupine. V okviru festivala potekajo različni koncerti (na koncertnem odru, na odrih po Schladmingu ter na snežnem štadionu šov godbeništva v gibanju), seminarji, pogovori ter mednarodni mladinski pihalni orkester. V letu 2016 bo festival zelo slovensko obarvan, saj želijo organizatorji dosedanje dobro sodelovanje in stike še utrditi in poglobiti, zato je predvideno, da bo v petek, 15. julija 2016 slovenski dan.

Na sestanku pripravljalnega odbora ZSG ter organizatorjev smo se srečali Tone Urbas (predsednik ZSG), Alenika Žnidaršič (glavna tajnica ZSG), Ervin Hartman (častni predsednik ZSG), Daniel Leskovic (svetovalec za inštrumentalno glasbo JSKD), Johann Mösenbichler (umetniški vodja festivala), Lena Reiter (tehnično organizacijski vodja festivala), Kurt Pfleger (predsednik organizacijskega odbora) in Tanja Schweiger (predstavnica turizma Schladming). Pripravili smo osnovno zasnovo našega sodelovanja v okviru mednarodnega festivala.

  • V četrtek, 14. julija, bomo na predvečer slovenskega dne z dvema skupinama sodelovali na odprtih odrih v mestu – Lange Nacht.
  • Ansambel helikonov

18.30-19.00 Oder 4,

20.15-20.45 Oder 3

  • KD Papirniški pihalni orkester Vevče

21.15-22.15 Oder 3


  • V petek, 15. julija, bomo v okviru glavnega predstavljanja imeli en nastop na zunanjem prizorišču, tri koncerte na glavnem odru v koncertni dvorani ter en nastop na Tattoo showu.
  • Društvo kmečka godba Pernice

9.30-10.30 Prostor v centru mesta Schladming

  • Združeni slovenski veteranski orkester

15.00-16.00 Koncert na odru Kongresne dvorane Schladming

  • KD Papirniški pihalni orkester Vevče

16.30-17.30 Koncert na odru Kongresne dvorane Schladming

  • KD Godba Cerknica

18.00-19.00 Koncert na odru Kongresne dvorane Schladming

  • KD Laška pihalna godba

Schladming Tattoo pričetek ob 20.00

Glede na to, da gre za predstavljanje slovenskega godbeništva, bomo na koncertnem odru imeli na voljo najboljše termine. Na prvem koncertnem nastopu predstavljamo veteransko gibanje v slovenskem godbeništvu. Za druga nastopa smo izbrali pihalna orkestra, ki delujeta na koncertni težavnostni stopnji in ki bosta pripravila kvaliteten slovenski program. Poleg dogajanja na koncertnem odru bo najboljša slovenskih godba, ki izvaja figurativno godbeništvo v gibanju sodelovala še na večernem Tattoo programu.


  • Sobota, 16. julija, je namenjena moderirani predstavitvi slovenskih skladb (Reading Session) ter mladinskemu godbeništvu.
  • Pihalni orkester Glasbene šole Sevnica

11.00-11.30 Tekmovalni nastop na CISM mednarodnem tekmovanju mladinskih orkestrov v Kongresnem centru Schladming

19.30-22.30 Koncert na odru Kongresne dvorane Schladming

 

Če se želite slovenskega praznika v Avstriji udeležili tudi vi, ste vabljeni, da z nami preživite poletne dni v Schladmingu. Za informacije o prevozih se lahko pozanimate tudi pri društvih, ki bodo nastopala na tej prireditvi, mogoče imajo kakšno prosto mesto v avtobusih.

Daniel Leskovic

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju