Članek

Članki

Seminar za predvodnike in godbeništvo v gibanju 2016
Objavljeno Mar 23, 2017

Glasbeni inštrument kot podaljšek človeškega telesa pri nastajanju glasbe lahko proizvaja različne zvočne barve. Zaradi množice glasbil ima vsak možnost izbire, kako bo izrazil svoje misli in čustva. Nekateri se odločajo, da bodo pihali, drugi trobili in tretji godli. Ob množici izbire moramo tudi mi vsem ponuditi možnost, da bomo skupaj ustvarjali in se izobraževali. Ker je godbeništvo sestavljeno iz igranja na koncertnih odrih, trgih... ter tudi korakanja, je potrebno izobraževati tudi vodje godbeništva v gibanju. Da je vsem, ki želijo biti dobri predvodniki pri učenju nalog lažje, organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb seminarje za predvodnike. V okviru seminarja se bodoči in sedanji predvodniki ob praktičnem prikazu ter vodenju godbe naučijo ustnih ukazov ter ukazov s palico. Z pridobljenim znanjem bodo tako zelo pomembno pripomogli, da v današnjem času, ko zunanja podoba godbe in njen nastop na prostem postajata čedalje pomembnejši pri promociji dejavnosti, pripomorejo k dodatnemu ugledu godbe kot pomembnega soustvarjalca vsake kulturne in turistične prireditve.

 Letošnji seminar za predvodnike je potekal 18. septembra 2016 v Ljubljani. Na njem je poleg domačega, vevškega, pihalnega orkestra, ki je sodeloval kot demonstracijski orkester sodelovalo 16 kandidatov za predvodnika iz cele Slovenije. Godbeniki so se nam predstavili s promenadnim show programom, ki je bil tokrat s strani mentorja, Ivana Medveda, strokovnjaka s področja godb v gibanju sestavljen posebej za našo priložnost. Koreografija je pripravljena iz izvajanja slovenskih koračnic v gibanju in oblikovanja raznih geometričnih oblik (polž, vetrnica). Vseh 16 kandidatov je prikazalo izreden talent in verjamemo, da se bodo seminarja ponovno udeležili že v aprilu 2017 ter s svojo strokovnostjo dodatno pomagali pri intelektualnem razvoju mladine ter promoviranju slovenskega godbeništva.

 Ob usmerjenem vodenju izobraževanj, se kvaliteta na vseh področjih godbenega ustvarjanja še vedno dviguje. Nekaj skupin pa je doseglo že polprofesionalno raven ter uveljavilo ime Slovenije po vseh evropskih tekmovanjih in festivalih. Z našimi projekti in cilji tako omogočamo društvom, da so steber kulturnega dogajanja v posameznih lokalnih območjih, poleg tega pa se brez problema uspešno dokazujejo tudi v tujini. Menimo, da če bi se projektov lotili drugače, bi pri izgubili stik in našo vlogo predvsem pri mednarodnih projektih. V preteklem letu smo s pomočjo mednarodnega sodelovanja (v okviru konferenc in medsebojnega kontaktnega sodelovanja) izdelali močan kulturni »most«, ki bo služil za medsebojno izmenjavo in tudi morebitne skupne projekte. Načrti v prihodnosti želijo slovensko godbeništvo še bolj približati svetovnemu razvoju ter hkrati tudi ohraniti tradicionalne značilnosti, zato so vsa izobraževanja in prireditve prilagojeni tem idejam.

Daniel Leskovic

#Ajdovščina #Ajdovščina #ankaran #ankaran #apače #apače #beltinci #beltinci #Benedikt #Benedikt #BistricaObSotli #BistricaObSotli #Bled #Bled #Bloke #Bloke #Bohinj #Bohinj #Borovnica #Borovnica #Bovec #Bovec #Braslovče #Braslovče #Brda #Brda #Brežice #Brežice #Brezovica #Brezovica #Cankova #Cankova #Celje #Celje #CerkljeNaGorenjskem #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #cerknica #Cerkno #Cerkno #Cerkvenjak #Cerkvenjak #Cirkulane #Cirkulane #Črenšovci #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Črnomelj #Destrnik #Destrnik #divača #divača #Dobje #Dobje #Dobrepolje #Dobrepolje #Dobrna #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #DolpriLjubljani #Domžale #Domžale #Dornava #Dornava #Dravograd #Dravograd #Duplek #Duplek #GorenjaVasPoljane #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorišnica #Gorje #Gorje #GornjaRadgona #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiGrad #GornjiPetrovci #GornjiPetrovci #Grad #Grad #Grosuplje #Grosuplje #Hajdina #Hajdina #HočeSlivnica #HočeSlivnica #Hodoš #Hodoš #Horjul #Horjul #Hrastnik #Hrastnik #HrpeljeKozina #HrpeljeKozina #Idrija #Idrija #Ig #Ig #IlirskaBistrica #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #IvančnaGorica #izola #izola #jesenice #jesenice #Jezersko #Jezersko #Juršinci #Juršinci #Kamnik #Kamnik #KanalObSoči #KanalObSoči #Kidričevo #Kidričevo #Kobarid #Kobarid #Kobilje #Kobilje #Kočevje #Kočevje #Komen #Komen #komenda #komenda #Koper #Koper #KostanjevicaNaKrki #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kostel #Kozje #Kozje #Kranj #Kranj #KranjskaGora #KranjskaGora #Križevci #Križevci #Krško #Krško #kultura #kultura #Kungota #Kungota #Kuzma #Kuzma #Laško #Laško #lenart #lenart #lendava #lendava #Litija #Litija #ljubljana #ljubljana #Ljubno #Ljubno #Ljutomer #Ljutomer #Logatec #Logatec #LogDragomer #LogDragomer #LoškaDolina #LoškaDolina #LoškiPotok #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #LovrencNaPohorju #Luče #Luče #Lukovica #Lukovica #Majšperk #Majšperk #Makole #Makole #Maribor #Maribor #Markovci #Markovci #Medvode #Medvode #mengeš #mengeš #Metlika #Metlika #Mežica #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MiklavžNaDravskemPolju #Zabava #Zabava #zsg #zsg #zvezaslovenskihgodb #zvezaslovenskihgodb #porocila