Članek

Dejavnosti godbeništva

Logaški godbeniki žanjejo uspehe ter navdušujejo z dobro glasbo
Objavljeno Mar 23, 2017

V letu 2016 so prejeli zlato priznanje s posebnim priznanjem na 36. Tekmovanju slovenskih godb na prvi težavnostni kategoriji. Na novoletnem koncertu so izvedli zahtevno Simfonijo Gospodar prstanov. V 2017 pa jih čaka še gostovanje švicarskega mladinskega orkestra Gelterkinden, ki ga vodi logaška godbenica Ajda Pupis.

 Pihalni orkester Logatec že zadnja 104 leta predstavlja stičišče glasbenega udejstvovanja v Logatcu. Prvi koncert so izvedli leta 1913 na gasilski veselici kot Godba na pihala Logatec, od takrat dalje pa so bili prisotni na vseh večjih dogodkih v Logatcu. Dandanes je Pihalni orkester Logatec zelo pomlajen, povprečna starost godbenikov je namreč 20 let. Dobro sodeluje z logaško glasbeno šolo, s katero skupaj skrbijo za izobraževanje in vzgojo prihodnjih generacij godbenikov. Kar nekaj godbenikov pa tudi nadaljuje svoje glasbeno izobraževanje, kar jih vodi v najboljše slovenske in svetove glasbene sestave - logaški godbeniki igrajo v Slovenski filharmoniji ter tudi z Berlinskimi filharmoniki.

V zadnjem letu je Pihalni orkester Logatec ponovno dokazal, da je eden najboljših slovenskih pihalnih orkestrov. Logaški godbeniki tradicionalno poskrbijo za glasbeno obarvan zaključek leta z novoletnim koncertom. Pred dobrim letom dni so dobrih 700 poslušalcev navdušili s filmsko glasbo, ki so jih oplemenitili s projekcijo filmskih scen. V živo je oživela glasba iz filmov Harry Potter, Pirati s karibov, Batman ter Vojna zvezd. Logaškim godbenikom so se pridružili tudi bodoči godbeniki iz Pihalnega orkestra Glasbene šole Logatec, ki so program dopolnili s filmsko glasbo iz bolj znanih mladinskih filmov, kot so Kremenčkovi in Nazaj v prihodnost.

Navdušeno občinstvo v razprodani dvorani je pospremilo godbenike v novo leto, ko so se godbeniki intenzivno pripravljali na Tekmovanje slovenskih godb na prvi težavnostni kategoriji. Pripravili so zahteven tekmovalni program: Yorkshirska balada angleškega skladatelja James Barnesa, izvrstni Armenski plesi skladatelja Alfreda Reeda, Godba gre v vesolje slovenskega skladatelja Roka Goloba ter nazadnje Dežela velikega belega oblaka angleškega skladatelja Philipa Sparkea. S tekmovalnim programom so se prvič predstavili na letnem koncertu skupaj z Žirovskimi godbeniki, ki jih vodi član logaške godbe Branko Mrak. V soboto 21. maja 2016 pa so se pomerili pred strokovno komisijo ter osvojili zlato priznanje s posebno pohvalo ter se tako uvrstili v koncertno kategorijo orkestrov. Žirija je bila še posebej navdušena nad izvedbo skladbe Godba gre v vesolje - po mnenju enega od žirantov je bila prav izvedba logaških godbenikov najboljša izvedba kar jih je slišal. Godbeniki so zmago praznovali še dolgo v noč, potem pa odšli na zaslužene počitnice.

Godbeniki so se zopet zbrali v septembru ter v slabih dveh mesecih pripravili povsem nov celovečerni program za koncert s solisti. Na tem tradicionalnem jesenskem koncertu se predstavijo najboljši logaški godbeniki v vlogi solistov. Nastopili so Branko Mrak s pozavno, Žiga Čuk s trobento, Luka Vovk s klarinetom, Luka Petrovčič s ksilofonom ter Lev Pupis s sopranskim saksofonom. Ta koncert pa je bil le priprava na največji projekt v letu 2016 - novoletni koncert. Za novoletni koncert so godbeniki pripravili izjemno zahtevno Simfonijo Gospodar prstanov nizozemskega skladatelja Johana de Meija. Skladatelj je simfonijo napisal leta 1988 zaradi navdušenja nad kultno knjigo J. R. Tolkiena. Skladba ima 5 stavkov in v glasbenem slogu povzame glavne dogodke iz knjige. Prične se z slavnostnim prihodom čarovnika Gandalfa, sledi potovanje bratovščine prstana skozi vilinski gozd Lothlórien. Tretji stavek je posvečen Gollumu, izmaličenemu in pokvarjenemu dolgoletnemu varuhu prstana. Vlogo Golluma predstavlja sopranski saksofon, proti koncu skladbe pa to vlogo prevzame pozavna, kar ponazarja karakterno preobrazbo Golluma iz zvitega in pretkanega stvora v prijaznega in ubogljivega človeka izmaličene podobe. Četrti stavek simfonije govori o potovanju bratovščine skozi temačne rudnike Moria, ki jih vodi do mostu Khazad-Dûm. Tam jih napade ogromna pošast, kar je usodno za čarovnika Gandalfa. V zadnjem stavku pa spoznamo še protagoniste Tolkienovih romanov - hobite. V igrivem in lahkotnem slogu nas skladatelj popelje skozi veseljaško življenje hobitov, konča pa se z linijo čarovnika Gandalfa, kar nakazuje njegov povratek v obliki belega čarovnika. V razprodani logaški športni dvorani je bilo občinstvo navdušeno, prav tako pa so bili zadovoljni godbeniki, saj je bila dobra izvedba tako zahtevne skladbe najlepša nagrada po napornih pripravah. Po koncertu so godbenike povabili še na gostovanje na Festival Alfreda Saxa v Festivalni dvorani na Bledu. Pred številno mednarodno publiko so godbeniki ponovno izvedli simfonijo Gospodar prstanov ter poželi vale navdušenja.

V letošnjem letu pa godbenike čaka še kar nekaj zanimivih projektov. Nastopili so že na Gregorjevem sejmu, čaka jih še prvomajska budnica. Posebej pomemben pa bo junij, ko bodo gostili mladinski orkester Gelterkinden iz Švice, ki ga tudi vodi logaška godbenica Ajda Pupis. Koncert bo na prostem pred narodnim domom v Logatcu, nastopili pa bodo štirje orkestri ter tudi druge zasedbe. Uspeh logaških godbenikov pa se tako ne kaže samo na odrih temveč tudi na mednarodni vpetosti svojih članov. Mnogi godbeniki namreč nadaljujejo izobraževanje v tujini pri najboljših profesorjih ali pa delujejo v izvrstnih orkestrih v tujini. Vedno pa se z veseljem vrnejo v Logatec, kjer nastopijo kot solisti, predajajo svoje znanje ali pa le ponovno zaigrajo v vrstah Pihalnega orkestra Logatec.

Tilen Kranjc

#Ajdovščina #Ajdovščina #ankaran #ankaran #apače #apače #beltinci #beltinci #Benedikt #Benedikt #BistricaObSotli #BistricaObSotli #Bled #Bled #Bloke #Bloke #Bohinj #Bohinj #Borovnica #Borovnica #Bovec #Bovec #Braslovče #Braslovče #Brda #Brda #Brežice #Brežice #Brezovica #Brezovica #Cankova #Cankova #Celje #Celje #CerkljeNaGorenjskem #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #cerknica #Cerkno #Cerkno #Cerkvenjak #Cerkvenjak #Cirkulane #Cirkulane #Črenšovci #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Črnomelj #Destrnik #Destrnik #divača #divača #Dobje #Dobje #Dobrepolje #Dobrepolje #Dobrna #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #DolpriLjubljani #Domžale #Domžale #Dornava #Dornava #Dravograd #Dravograd #Duplek #Duplek #GorenjaVasPoljane #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorišnica #Gorje #Gorje #GornjaRadgona #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiGrad #GornjiPetrovci #GornjiPetrovci #Grad #Grad #Grosuplje #Grosuplje #Hajdina #Hajdina #HočeSlivnica #HočeSlivnica #Hodoš #Hodoš #Horjul #Horjul #Hrastnik #Hrastnik #HrpeljeKozina #HrpeljeKozina #Idrija #Idrija #Ig #Ig #IlirskaBistrica #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #IvančnaGorica #izola #izola #jesenice #jesenice #Jezersko #Jezersko #Juršinci #Juršinci #Kamnik #Kamnik #KanalObSoči #KanalObSoči #Kidričevo #Kidričevo #Kobarid #Kobarid #Kobilje #Kobilje #Kočevje #Kočevje #Komen #Komen #komenda #komenda #Koper #Koper #KostanjevicaNaKrki #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kostel #Kozje #Kozje #Kranj #Kranj #KranjskaGora #KranjskaGora #Križevci #Križevci #Krško #Krško #kultura #kultura #Kungota #Kungota #Kuzma #Kuzma #Laško #Laško #lenart #lenart #lendava #lendava #Litija #Litija #ljubljana #ljubljana #Ljubno #Ljubno #Ljutomer #Ljutomer #Logatec #Logatec #LogDragomer #LogDragomer #LoškaDolina #LoškaDolina #LoškiPotok #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #LovrencNaPohorju #Luče #Luče #Lukovica #Lukovica #Majšperk #Majšperk #Makole #Makole #Maribor #Maribor #Markovci #Markovci #Medvode #Medvode #mengeš #mengeš #Metlika #Metlika #Mežica #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MiklavžNaDravskemPolju #Zabava #Zabava #zsg #zsg #zvezaslovenskihgodb #zvezaslovenskihgodb #delovanjegodb