Zdaj se predvaja
slovenski.godbenik
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
SLOVENIJA IMA PREDSTAVNIKA V MEDNARODNI ORGANIZACIJI CISM KDO ALI KAJ JE CISM

SLOVENIJA IMA PREDSTAVNIKA V MEDNARODNI ORGANIZACIJI CISM

Slovensko godbeništvo je že vrsto let aktivno deluje tudi na mednarodnem področju in smo glede tega v samem svetovnem vrhu. Aktivno smo vključeni tudi v mednarodno organizacijo CISM. V njej smo imeli vrsto let predstavnika v predsedstvu organizacije; Ervin Hartman je bil član predsedstva,  zadolžen za finance ter podpredsednik. Po desetih letih brez predstavnika v predsedstvu pa ima Slovenija zopet člana; Daniel Leskovic bo, tako kot njegov predhodnik, zadolžen za finance.

KDO ALI KAJ JE CISM

Mednarodna organizacija CISM je bila ustanovljena leta 1949 kot prostovoljno združenje nacionalnih glasbenih zvez pihalnih orkestrov in tolkalnih skupin. 10 ustanovitvenih zvez je takrat združevalo okoli 12 000 glasbenih društev s preko  milijon aktivnih ljubiteljskih glasbenic in glasbenikov. 

Glavna naloga CIM je vzdrževanje, spodbujanje in negovanje glasbene kulture kot skupnega interesa vseh vključenih članov. Skupni interes je grajen tako na mednarodni ravni kot tudi na državni ter seveda prilagojen vsem društvom, vključenim v delovanje. Na glasbenem področju deluje CISM kot kvalitetni nosilec mednarodnih izobraževanj, organizator dogodkov ter mreža za izmenjavo mladih glasbenic in glasbenikov.

Dodatni cilj je tudi povezovanje in utrjevanje evropske mreže, nadaljevanje uresničevanja zadanih nalog, kot tudi vpeljava in izpeljava novih idejnih projektov.

Sedanji projekti obsegajo tekmovanja, namenjena skladateljem, mednarodne festivale za glasbene zasedbe, izmenjavo informacij in predstavitev, glasbene kampe, programske koncerte, mednarodne izmenjave glasbenih zasedb, dirigentov in glasbenikov, kongrese za člane organizacije, mednarodna tekmovanja, seminarjev za žirante …

Trenutno vodstvo CISM sestavljajo Valentin Bischof (Švica), predsednik; Heiko Schulze (D), zadolžen za glasbeno dejavnost; dr. Andrea Romiti (I), zadolžen za PR in komunikacije in Daniel Leskovic (SI), zadolžen za finance.  

Temeljni projekti v letu 2019 so: evropsko tekmovanje za Böhmisch-Mährische zasedbe, mednarodno tekmovanje mladinskih pihalnih orkestrov (Schladming) ter izobraževanje za žirante (Trossingen).

CISM deluje pod okriljem UNESCO. 

Moto CISM v prihodnosti je » Naj bo Evropa združena s pihalnimi orkestri«.

Daniel Leskovic

Slike članka
Zadnje objave
STROKOVNA PREDSTAVITEV, TESTIRANJE IN SERVIS KLARINETOV, SAKSOFONOV znamke YAMAHA.
RUDIJEVA BOŽIČNO-NOVOLETNA ŠTORJA, ZGODBA Z GODBO CERKNICA
BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT PIHALNEGA ORKESTRA MAREZIGE
VRELEC SPOMINOV NA GLASBO NIKOLI NE PRESAHNE
170. OBLETNICA PIHALNEGA ORKESTRA PIRAN
Najbolj obiskano
1
10 LET GODBE DOBROVA-POLHOV GRADEC
2
ANIN VEČER
3
VETERANSKE GODBE IZ VSE SLOVENIJE ZAIGRALE PO MARIBORU
4
PRAV LEPA JE ŠENTLENARTSKA FARA
5
TUDI GODBENIŠTVO IN MATEMATIKA IMATA SKUPNO TOČKO