Zdaj se predvaja
slovenski.godbenik
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
NOČ GODBE 2019 25. oktober, Športna dvorana na Dobrovi

Če ste že kdaj slišali za koga, da se je izgubil v času in prostoru, to prav gotovo ne velja za Godbo Dobrova-Polhov Gradec. Ta se je na zadnji petek pred jesenskimi počitnicami s pomočjo neverjetnega časovnega stroja in njenega dirigenta Mateja Rihterja z glasbo lahkotno selila iz enega stoletja v drugo in pri tem prijetno razveseljevala blizu tisočglavo množico poslušalcev. Med gosti smo veseli opazili tudi predsednika Zveze slovenskih godb Borisa Selka. 

 

Še vedno mlada Godba Dobrova-Polhov Gradec s pobudnikom in ves čas njenim predsednikom Borutom Dolinarjem deluje 8 let. Tovrstni celovečerni letni koncert v tako velikem obsegu je bil že četrti po vrsti. Godba prav tako četrto leto zapored pred letnim koncertom izda tudi svoje glasilo. Z njim vabi na veliki letni dogodek v občini Dobrova-Polhov Gradec in tudi širše sicer precej odmevni koncert. V glasilu so zajeti vsi večji dogodki preteklega leta in nove godbene pridobitve ter zanimivosti, redno pa je vključen tudi intervju z znano slovensko osebo. Lani je v njem spregovoril Boris Selko, v letošnjem Godbenem trobilu pa smo gostili Jureta Seška, znanega radijskega napovedovalca in tudi povezovalca naše Noči godbe 2019. 


				Slikopleskarska spremljava godbenikov			Slikopleskarska spremljava godbenikov

Na letošnjem koncertu sta že tradicionalno sodelovala Orkester Glasbene šole Emil Adamič in združeni zbor vseh njenih 13-ih podružnic: Dobrove, Polhovega Gradca, Šentjošta, Iga, Šmarje-Sapa,  Preske, Dolenjskih Toplic, Mirne Peči, Straže, Preserja, Dola pri Ljubljani, Žužemberka in Svetega Antona. Tako je pesem ob spremljavi godbenikov zadonela iz več kot 250 mladih grl. GŠ Emil Adamič je z Godbo Dobrova-Polhov Gradec že ves čas obstoja tesno povezana. Tudi danes zanjo predstavlja zanesljivo in strokovno nepogrešljivo podporo, saj vsa leta njenega delovanja godbeniki v njej izpopolnjujejo teoretično in praktično glasbeno znanje. 


				Združeni zbor GŠ Emil Adamič z Godbo Dobrova-Polhov Gradec			Združeni zbor GŠ Emil Adamič z Godbo Dobrova-Polhov Gradec

Na letošnjem koncertu je deloval tudi časovni stroj, ki ga je pod oder pripeljal dolgoletni godbeni poštar Gregor. Po uspešnem poizkusu pomladitve za 35 let  - iz stroja je namreč namesto poštarja skočil kar njegov  sin - se je skupaj z voditeljem Juretom in z godbo sprehodil od stvarjenja z Zaratustro, skozi obdobje klasike do 60-ih let preteklega stoletja v svetu, do domačih Avsenikov ter posegel po nekaterih sodobnih skladbah. 


				Ansambel članov godbe s pevko Manco Dolinar			Ansambel članov godbe s pevko Manco Dolinar

Publika v nabito polni dvorani je odlično sodelovala z navdušenim ploskanjem. Naš časovni stroj pa so lahko preizkusili tudi trije naključno izbrani pari iz občinstva, poročeni več kot dvajset let. Na skladbo so možje lahko zaplesali z 20 let mlajšimi ženami. Zabava in presenečenja so se nadaljevali z Matičevim izvrstnim žvižganjem ob Slovenskih pozdravih, pa s spremljavo pleskarjev z brusnim papirjem, s horjulskimi mažoretami ob kankanu in rokenrolom s Panoramo. Z zadnjo skladbo na letošnjem nepozabnem koncertu pa so godbeniki že napovedali temo prihodnje Noči godbe, ki bo 23. oktobra 2020. To bo filmska glasba.


				Slikopleskarska spremljava godbenikov			Slikopleskarska spremljava godbenikov

Dve uri sta minili, kot bi mignil in Noč godbe se je nadaljevala ob izvrstni pogostitvi še dolgo v noč! 

Magdalena Tehovnik

(foto: Janez Dolinar)

Slike članka
Zadnje objave
STROKOVNA PREDSTAVITEV, TESTIRANJE IN SERVIS KLARINETOV, SAKSOFONOV znamke YAMAHA.
RUDIJEVA BOŽIČNO-NOVOLETNA ŠTORJA, ZGODBA Z GODBO CERKNICA
BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT PIHALNEGA ORKESTRA MAREZIGE
VRELEC SPOMINOV NA GLASBO NIKOLI NE PRESAHNE
170. OBLETNICA PIHALNEGA ORKESTRA PIRAN
Najbolj obiskano
1
10 LET GODBE DOBROVA-POLHOV GRADEC
2
ANIN VEČER
3
VETERANSKE GODBE IZ VSE SLOVENIJE ZAIGRALE PO MARIBORU
4
PRAV LEPA JE ŠENTLENARTSKA FARA
5
TUDI GODBENIŠTVO IN MATEMATIKA IMATA SKUPNO TOČKO