Članek
BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT PIHALNEGA ORKESTRA RADEŠKIH PAPIRNIČARJEV
Objavljeno Nov 30, 2021

Praznične dni je Pihalni orkester radeških papirničarjev  tudi letos popestril s tradicionalnim ožično-novoletnim koncertom. Letošnji koncert je bil še posebej prazničen in slovesen, saj so ga pripravili v sodelovanju z legendarnim glasbenikom in dirigentom Jožetom Rusom, ki je ob tej priložnosti obeležil 50. obletnico dirigiranja. Velik del glasbenega ustvarjanja je Jože Rus preživel v Radečah, kjer je s svojimi izkušnjami in znanjem odkril in oblikoval marsikaterega glasbenega talenta v kraju in okolici. Članom je bilo v izjemno čast in veselje, da so imeli priložnost (znova) sodelovati s tem izjemnim glasbenikom, ki je, tako v Radečah kot drugje, pustil pomemben pečat na področju kulturnih dejavnosti, še posebej na področju godbeništva. 


				Dirigent Jože Rus			Dirigent Jože Rus

Orkester je pod vodstvom dirigentke Antonije Germ začel koncert s skladbo Happy Christmas, drugi del pa nadaljeval z Avsenikovo skladbo Pastirček, kjer je solo na klarinetu odigral Jože Rus. V nadaljevanju je bil predstavljen pester izbor skladb, ki jih je orkester odigral pod vodstvom Jožeta Rusa in bodo živo zapisane v spominu vsakega obiskovalca. Še posebno skladba Zaigrajmo in zapojmo , kjer so vsi v dvorani zapeli skupaj z orkestrom, ki je v venčku zaigral priljubljene slovenske ljudske pesmi. Prisluhnili smo tudi številnim solističnim točkam, v katerih so sodelovali člani orkestra: Franci Sigmund, Antonija Germ, Maja Brečko, Valentina Novak ter dva izmed Jožetovih bivših učencev, Matic Titovšek in Tomaž Kmetič, ki sta skupaj s slavljencem odigrala zabaven trio klarinetov. Na koncertu ni manjkalo niti solističnih pevskih točk, pri katerih je z mikrofonom v roki blestela Antonija Germ, Valentina Novak pa je z njo v duetu odpela tudi Avsenikovo skladbo Čakala bom, s katero so (poleg skladbe Pastirček) godbeniki obeležili tudi Avsenikovo leto 2019. 


				Pihalni orkester radeških papirničarjev			Pihalni orkester radeških papirničarjev

Koncert je bil resnično slavnosten in se bo zagotovo vtisnil v spomin Jožeta Rusa,  ki je prejel tudi najvišje priznanje Zveze slovenskih godb, odličje Bojana Adamiča, za izjemne zasluge na področju slovenskega godbeništva. Podelil mu ga je podpredsednik ZSG Gašper Salobir. Koncert je z izbranimi verzi povezovala Katja Čeč. Godbeniki so uradni del zaključili s klasiko Radetzky Marsch, za konec pa zaigrali skladbo Silvestrski poljub, ki jo je odpel Jože Rus v družbi Antonije in Valentine.

Valentina Novak

Avtor fotografij je Aleksander Titovšek

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju