Članek
JOŽE RUS, PREJEMNIK ODLIČJA BOJANA ADAMIČA
Objavljeno Nov 30, 2021

Praznične dni je Pihalni orkester radeških papirničarjev  tudi letos popestril s tradicionalnim ožično-novoletnim koncertom. Letošnji koncert je bil še posebej prazničen in slovesen, saj so ga pripravili v sodelovanju z legendarnim glasbenikom in dirigentom Jožetom Rusom, ki je ob tej priložnosti obeležil 50. obletnico dirigiranja. Velik del glasbenega ustvarjanja je Jože Rus preživel v Radečah, kjer je s svojimi izkušnjami in znanjem odkril in oblikoval marsikaterega glasbenega talenta v kraju in okolici. Članom je bilo v izjemno čast in veselje, da so imeli priložnost (znova) sodelovati s tem izjemnim glasbenikom, ki je, tako v Radečah kot drugje, pustil pomemben pečat na področju kulturnih dejavnosti, še posebej na področju godbeništva. Orkester je pod vodstvom dirigentke Antonije Germ začel koncert s skladbo Happy Christmas, drugi del pa nadaljeval z Avsenikovo skladbo Pastirček, kjer je solo na klarinetu odigral Jože Rus. V nadaljevanju je bil predstavljen pester izbor skladb, ki jih je orkester odigral pod vodstvom Jožeta Rusa in bodo živo zapisane v spominu vsakega obiskovalca. Še posebno skladba Zaigrajmo in zapojmo , kjer so vsi v dvorani zapeli skupaj z orkestrom, ki je v venčku zaigral priljubljene slovenske ljudske pesmi. Prisluhnili smo tudi številnim solističnim točkam, v katerih so sodelovali člani orkestra: Franci Sigmund, Antonija Germ, Maja Brečko, Valentina Novak ter dva izmed Jožetovih bivših učencev, Matic Titovšek in Tomaž Kmetič, ki sta skupaj s slavljencem odigrala zabaven trio klarinetov. Na koncertu ni manjkalo niti solističnih pevskih točk, pri katerih je z mikrofonom v roki blestela Antonija Germ, Valentina Novak pa je z njo v duetu odpela tudi Avsenikovo skladbo Čakala bom, s katero so (poleg skladbe Pastirček) godbeniki obeležili tudi Avsenikovo leto 2019. Koncert je bil resnično slavnosten in se bo zagotovo vtisnil v spomin Jožeta Rusa,  ki je prejel tudi najvišje priznanje Zveze slovenskih godb, odličje Bojana Adamiča, za izjemne zasluge na področju slovenskega godbeništva. Podelil mu ga je podpredsednik ZSG Gašper Salobir. Koncert je z izbranimi verzi povezovala Katja Čeč. Godbeniki so uradni del zaključili s klasiko Radetzky Marsch, za konec pa zaigrali skladbo Silvestrski poljub, ki jo je odpel Jože Rus v družbi Antonije in Valentine.

Dirigent Jože Rus ima za seboj več kot 50 let ustvarjanja na glasbenem področju. Začetki njegovega delovanja v radeški godbi segajo v leto 1969 , ko je na povabilo iz Radeč prevzel mesto dirigenta takratne Sindikalne godbe Papirnice. Izobraževal se je v Ljubljani na srednji glasbeni šoli, neformalno pa pri vrhunskem strokovnjaku Bojanu Adamiču. Znanje je bogatil tudi na različnih seminarjih, ki jih je prirejala Zveza slovenskih godb. Pred prihodom v Radeče je v Hrastniku vodil takratno Rudarsko godbo in učil v glasbeni šoli. V Radečah mu je bila obljubljena popolna samostojnost in velika pomoč pri delu in razvoju tako s strani vodstva Papirnice kot ostalih. Leta 1974 se je z družino preselil v Radeče. Začeli so izjemno zagnano z željo, da naredijo godbo, ki bo ponos vsem Radečanom. Po prihodu se je kmalu videlo, da  je kljub veliki zagnanosti in solidnemu znanju nujno potreben večji poudarek izobraževanju. Tako je dirigent sam pričel s poučevanje trobil, pihal in tolkal, ki so nujni v orkestrskem sestavu. Kmalu se je pokazalo, da je tak pristop pravilen, saj so prišli prvi rezultati. Udeležili so se tudi srečanja papirniških godb, kjer so pri vevški godbi dobili navdih, da bi godbi dodali še figurativni in paradni element in bi bili tako še privlačnejši in zanimivejši. Takratni glasbeni dom ob Sopoti je bil polno zaseden skorajda ves teden, zlasti s  poučevanjem mladih. Večkrat so imeli vaje tudi zunaj, pred domom, ter si tako naredili še dodatno reklamo. Nastopali so povsod, kjer so jih želeli slišati, navduševali pa so tudi na festivalu Piva in cvetja. Za spremenjeni način igranja in paradnega nastopanja so kupili tudi nove, atraktivnejše uniforme. Godba pa je s podporo Papirnice dobila tudi prepotrebna nova glasbila firme Yamaha. Članstvo godbe je iz začetnih dobrih 10 naraslo na nepredstavljivih 52 godbenikov. 

Zaradi čedalje večjega pojavljanja po Sloveniji so se za popestritev nastopov odločili ustanoviti tudi mažoretno skupino in bobnarsko sekcijo. Kot član glavnega odbora takratnega Združenja pihalnih orkestrov Slovenije je dirigent Jože Rus sodeloval pri razvojnih ciljih teh skupin ob godbi. Radečani smo takrat imeli edini orkester v Sloveniji z godbo, mažoretami in bobnarji, kar je bila  resnična novost. Jože pravi, da kot predvodnik kar ni mogel verjeti, ko je za seboj videl več kot 100 ljudi, ki so čakali na njegov ukaz, na voljo pa je imel le predvodniško palico. V lepih modro-belih uniformah so se pojavljali na Viktorjih, na Prešernovem trgu v Ljubljani, na Kresni noči, Portoroški noči, v Celju, Avstriji, na Hrvaškem in širše. Zagotovo pa se spomnimo tudi Kmečke ohceti v Radečah. Bili pa so prepoznavni tudi zaradi domiselnega napisa RA-DE-ČE na treh suzafonih. Godba je ogromno nastopala, najzanimivejši pa so bili tradicionalni božično-novoletni koncerti. Dvorana je vedno pokala po šivih, imeli so tudi po dva koncerta na isti dan. Godbeniki so se veliko družili in hodili na izlete. Program so vedno prilagajali publiki, igrali so, kar so ljudje najraje poslušali. Večkrat so združili sile tudi z Ansamblom Jožeta Rusa. Vedno so stremeli k temu, da imajo med seboj domače talente. Leta 1990 je PORP na godbenem tekmovanju v 1. jakostni skupini pristal na 2. mestu. V Portorožu so dobili srebrno priznanje, za koračniški del pa zlato. Vse to so dosegli z domačimi godbeniki brez dodatnih moči. Praznovali so kar nekaj obletnic, ki so jih vedno dobro obeležili. Jože Rus je vodil radeško godbo vse do leta 2000, torej polnih 32 let. Njegovo skupno ustvarjanje v Godbi Hrastnik, Sevnici in v Ločah pa zajema čez 50 let aktivnega delovanja.

   
				Jože Rus			Jože Rus

Dirigent Jože Rus je dobil tudi mnogo priznanj, naj naštejemo nekaj najpomembnejših: 

 

- zlata Gallusova značka leta 1980,

-  Prešernovo priznanje za izjemne dosežke na področju kulture občine Laško  leta 1984,

-  Gallusova lisitna ZKO Slovenije za dolgoletno delo pri razvijanju ljubiteljske glasbene dejavnosti   leta 1990,

- priznanje CISM – Svetovne zveze godb za mažoretno dejavnost pri ZSG leta 1995,

-  priznanje vodji prvenstva - ZMS leta 1998,

-  križ CISM – za dolgoletno življenjsko delo in razvoj godbeništva v Sloveniji leta 2003,

- srebrnik občine Radeče – za kulturno dejavnost leta 2004,

- kristalna palica, za najboljšega dirigenta na mednarodnem tekmovanju – festivalu na Poljskem Leszno z Godbo Sevnica in za 1. mesto Godbe Sevnica leta 2005,

- priznanje Ivana Pešca – za uspešno delovanje in prispevke k razvoju glasbene kulture občine Radeče leta 2009,

- srebrno priznanje – KUD Mažorete RAP za pomoč pri razvoju mažoretne dejavnosti v Radečah leta 2004.

Valentina Novak

Avtor fotografij je Aleksander Titovšek

 

#Ajdovščina #Ajdovščina #Ajdovščina #ankaran #ankaran #ankaran #apače #apače #apače #beltinci #beltinci #beltinci #Benedikt #Benedikt #Benedikt #BistricaObSotli #BistricaObSotli #BistricaObSotli #Bled #Bled #Bled #Bloke #Bloke #Bloke #Bohinj #Bohinj #Bohinj #Borovnica #Borovnica #Borovnica #Bovec #Bovec #Bovec #Braslovče #Braslovče #Braslovče #Brda #Brda #Brda #Brežice #Brežice #Brežice #Brezovica #Brezovica #Brezovica #Cankova #Cankova #Cankova #Celje #Celje #Celje #CerkljeNaGorenjskem #CerkljeNaGorenjskem #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #cerknica #cerknica #Cerkno #Cerkno #Cerkno #Cerkvenjak #Cerkvenjak #Cerkvenjak #Cirkulane #Cirkulane #Cirkulane #Črenšovci #Črenšovci #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #ČrnaNaKoroškem #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Črnomelj #Črnomelj #delovanjegodb #Destrnik #Destrnik #Destrnik #divača #divača #divača #Dobje #Dobje #Dobje #Dobrepolje #Dobrepolje #Dobrepolje #Dobrna #Dobrna #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #DobrovaPolhovGradec #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #Dobrovnik #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolenjskeToplice #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #DolpriLjubljani #DolpriLjubljani #Domžale #Domžale #Domžale #Dornava #Dornava #Dornava #Dravograd #Dravograd #Dravograd #Duplek #Duplek #Duplek #GorenjaVasPoljane #GorenjaVasPoljane #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorišnica #Gorišnica #Gorje #Gorje #Gorje #GornjaRadgona #GornjaRadgona #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiGrad #GornjiGrad #GornjiPetrovci #GornjiPetrovci #GornjiPetrovci #Grad #Grad #Grad #Grosuplje #Grosuplje #Grosuplje #Hajdina #Hajdina #Hajdina #HočeSlivnica #HočeSlivnica #HočeSlivnica #Hodoš #Hodoš #Hodoš #Horjul #Horjul #Horjul #Hrastnik #Hrastnik #Hrastnik #HrpeljeKozina #HrpeljeKozina #HrpeljeKozina #Idrija #Idrija #Idrija #Ig #Ig #Ig #IlirskaBistrica #IlirskaBistrica #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #IvančnaGorica #IvančnaGorica #izola #izola #izola #jesenice #jesenice #jesenice #Jezersko #Jezersko #Jezersko #Juršinci #Juršinci #Juršinci #Kamnik #Kamnik #Kamnik #KanalObSoči #KanalObSoči #KanalObSoči #Kidričevo #Kidričevo #Kidričevo #Kobarid #Kobarid #Kobarid #Kobilje #Kobilje #Kobilje #Kočevje #Kočevje #Kočevje #Komen #Komen #Komen #komenda #komenda #komenda #Koper #Koper #Koper #KostanjevicaNaKrki #KostanjevicaNaKrki #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kostel #Kostel #Kozje #Kozje #Kozje #Kranj #Kranj #Kranj #KranjskaGora #KranjskaGora #KranjskaGora #Križevci #Križevci #Križevci #Krško #Krško #Krško #kultura #kultura #kultura #Kungota #Kungota #Kungota #Kuzma #Kuzma #Kuzma #Laško #Laško #Laško #lenart #lenart #lenart #lendava #lendava #lendava #Litija #Litija #Litija #ljubljana #ljubljana #ljubljana #Ljubno #Ljubno #Ljubno #Ljutomer #Ljutomer #Ljutomer #Logatec #Logatec #Logatec #LogDragomer #LogDragomer #LogDragomer #LoškaDolina #LoškaDolina #LoškaDolina #LoškiPotok #LoškiPotok #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #LovrencNaPohorju #LovrencNaPohorju #Luče #Luče #Luče #Lukovica #Lukovica #Lukovica #Majšperk #Majšperk #Majšperk #Makole #Makole #Makole #Maribor #Maribor #Maribor #Markovci #Markovci #Markovci #Medvode #Medvode #Medvode #mengeš #mengeš #mengeš #Metlika #Metlika #Metlika #Mežica #Mežica #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MiklavžNaDravskemPolju #MiklavžNaDravskemPolju #Zabava #Zabava #Zabava #zsg #zsg #zsg #zvezaslovenskihgodb #zvezaslovenskihgodb #zvezaslovenskihgodb #godbeniobrazi