Članek
46. BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT GODBE CERKNICA
Objavljeno Dec 01, 2021

Božični večer, predvečer državnega praznika dneva samostojnosti in enotnosti, je za godbenice in godbenike Godbe Cerknica tradicionalno večer, ko pred polno dvorano zvestih poslušalcev odigrajo božično-novoletni koncert.

Tokrat pa v decembru ni bilo intenzivnih vaj orkestra, ni bilo napornih priprav koncertnega prizorišča, ni bilo vrveža po garderobah in uglaševanja inštrumentov in ni bilo druženja v Štalci po še enem izmed odličnih nastopov … 

Kljub vsemu pa se je na praznik zgodil prav poseben video 46. božično-novoletni koncert, ki ga je godba predvajala kar na treh lokalnih televizijskih postajah (Sanmix, Oron, Galeja) in seveda na svojem facebook profilu in YouTube kanalu godbe, kjer je koncert še vedno na ogled. 

V letu, ki je tudi glasbenike izzvalo in skorajda prisililo v inovativne načine, kako ustvarjati in na daljavo ohranjati stik s svojo publiko, je godbi uspelo tudi kar nekaj živih nastopov. Najbolj odmeven je bil seveda junijski 21. poletni večer na Taboru, še pred razglasitvijo epidemije pa je februarja godba sodelovala na pustnem karnevalu in v manjši zasedbi na pustni ponedeljek zaigrala na etnološki prireditvi Po cesti gre en stari mož. Avgusta je poleg snemanja oddaje Gremo plesat za Radio Koper izvedla poletni tabor za najmlajše glasbenike, ki so ga poimenovali Poletno glasbeno ustvarjanje z Godbo Cerknica in je vsaj Cerkničanom nadomestil odpadlo Musico creativo v Izoli. 

Ker vaje orkestru v jesenskem času niso bile dovoljene, je 46. Božično-novoletni koncert preplet skladb z nastopov preteklih let, ko nas je godba razveseljevala z zahtevnejšim koncertnim programom in tudi z zabavnim, lahkotnejšim glasbenim izborom. Katarina Habe, Sanja Mlinar Marin in Petra Grkman, ki sestavljajo vokalni tercet Katrinas, so se kot gostje cerkniški godbi pridružile leta 2015. Za video koncert je dirigent Mitja Dragolič izbral Zelen žafran in Letim, njihovi najbolj prepoznavni melodiji, zmagovalni skladbi festivala Slovenska popevka. S koncerta leta 2017 pa lahko ponovno poslušamo skladbe Ameriška trilogija, Mati, bodiva prijatelja, Vrača se pomlad in 30 let legendarnega Ota Pestnerja, pevca, ki je v svoji dolgoletni solistični karieri sodeloval z zasedbo New Swing Quartet, z narodnozabavnim Alpskim kvintetom in tudi s Katrinas. S temi bo Godba Cerknica letos le posnela glasbeni album, na katerem bo tudi Mini Maxi, ena izmed skladb v Potpouriju Jožeta Privška, mojstra slovenske zabavne glasbe, kjer se prepletajo še vsem znane Snežna noč, Zimzelen, Silvestrski poljub in Nad mestom se dani. 

Člani Komornega zbora Fran Gerbič z dirigentom Jožetom Rajkom in Gruberjevo božično skladbo Sveta noč so bili gostje Božične uverture leta 2019, ko je godba odigrala tudi suito Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva in Ravelov Bolero, s katerima se video koncert začne. Koračnica Radetzkega Johanna Straussa starejšega je tradicionalen zaključek koncerta, kot je tradicionalen uvodni nagovor župana Marka Ruparja, ki je občankam in občanom zaželel, da bi se naše življenje čim prej vrnilo na stare tire, da naj z optimizmom stopamo naprej.  

Vesna Telič Kovač, ki je video koncert povezovala, je navidezno publiko ob zaključku 46. božično-novoletnega koncerta pozvala, da zaploska orkestru z dirigentom Mitjo Dragoličem in predvsem, da zaploskajo sebi vsi, ki se trudijo, da doživimo 47. božično-novoletni koncert tako, kot smo ga vajeni – skupaj, v nabito polni dvorani in s stiskom rok. Da bo leto 2021 srečno in zdravo toliko, kolikor se bomo za to potrudili vsi. Ker orkester deluje in zmaguje le, če igra ubrano in usklajeno. Orkester ni le godba, orkester smo mi vsi. 

Tekst Vesna Telič Kovač

#Ajdovščina #Ajdovščina #ankaran #ankaran #apače #apače #beltinci #beltinci #Benedikt #Benedikt #BistricaObSotli #BistricaObSotli #Bled #Bled #Bloke #Bloke #Bohinj #Bohinj #Borovnica #Borovnica #Bovec #Bovec #Braslovče #Braslovče #Brda #Brda #Brežice #Brežice #Brezovica #Brezovica #Cankova #Cankova #Celje #Celje #CerkljeNaGorenjskem #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #cerknica #Cerkno #Cerkno #Cerkvenjak #Cerkvenjak #Cirkulane #Cirkulane #Črenšovci #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Črnomelj #Destrnik #Destrnik #divača #divača #Dobje #Dobje #Dobrepolje #Dobrepolje #Dobrna #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #DolpriLjubljani #Domžale #Domžale #Dornava #Dornava #Dravograd #Dravograd #Duplek #Duplek #GorenjaVasPoljane #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorišnica #Gorje #Gorje #GornjaRadgona #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiGrad #GornjiPetrovci #GornjiPetrovci #Grad #Grad #Grosuplje #Grosuplje #Hajdina #Hajdina #HočeSlivnica #HočeSlivnica #Hodoš #Hodoš #Horjul #Horjul #Hrastnik #Hrastnik #HrpeljeKozina #HrpeljeKozina #Idrija #Idrija #Ig #Ig #IlirskaBistrica #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #IvančnaGorica #izola #izola #jesenice #jesenice #Jezersko #Jezersko #Juršinci #Juršinci #Kamnik #Kamnik #KanalObSoči #KanalObSoči #Kidričevo #Kidričevo #Kobarid #Kobarid #Kobilje #Kobilje #Kočevje #Kočevje #Komen #Komen #komenda #komenda #Koper #Koper #KostanjevicaNaKrki #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kostel #Kozje #Kozje #Kranj #Kranj #KranjskaGora #KranjskaGora #Križevci #Križevci #Krško #Krško #kultura #kultura #Kungota #Kungota #Kuzma #Kuzma #Laško #Laško #lenart #lenart #lendava #lendava #Litija #Litija #ljubljana #ljubljana #Ljubno #Ljubno #Ljutomer #Ljutomer #Logatec #Logatec #LogDragomer #LogDragomer #LoškaDolina #LoškaDolina #LoškiPotok #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #LovrencNaPohorju #Luče #Luče #Lukovica #Lukovica #Majšperk #Majšperk #Makole #Makole #Maribor #Maribor #Markovci #Markovci #Medvode #Medvode #mengeš #mengeš #Metlika #Metlika #Mežica #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MiklavžNaDravskemPolju #Zabava #Zabava #zsg #zsg #zvezaslovenskihgodb #zvezaslovenskihgodb #delovanjegodb