Članek
IN MEMORIAM RUDOLF GLAVAČ

1923-2020

Objavljeno Dec 01, 2021

V letu 1923 rojeni Rudolf Glavač je s 13 leti, torej v letu 1936, začel igrati v godbi. Med godbenike iz Zidanega Mosta naj bi ga zvabilo to, da so v domačem kraju, ko je bil še otrok, večkrat glasno igrali muzikanti, ki jih je najemal tam živeči zdravnik ob rojstnih dneh svoje žene. Rudolf Glavač je zadnja leta v godbi igral boben in činele, pred tem pa rog. Poleg tega pa je znal igrati tudi trobento in harmoniko. Bil je tudi ponosen železničar iz železničarske družine, ki je bogato tradicijo železničarskega poklica prenesel na naslednje generacije.

				Rudolf Glavač			Rudolf Glavač

V svoji karieri je deloval tudi kot gospodar, tajnik in nekaj časa tudi kot predsednik godbe, takrat še Godbe Zidani Most.

V soboto, 24. septembra 2016, je KD Godba Slovenskih železnic v okviru praznika krajevne skupnosti izvedla slavnostni koncert v počastitev njega in njegovega častitljivega jubileja; 80 let aktivnega igranja v godbi. Na tem koncertu je Rudolf, kljub svoji starosti, zbranim predstavil svoje veščine igranja na nakovalo in činele in ob tem ritmu ni zaostajal za mnogo mlajšimi kolegi godbeniki. Za svoje nesebično, vedno iskrivo veselo igranje v godbi je bil nagrajen z bronasto, srebrno in zlato Gallusovo značko, križem za zasluge mednarodne glasbene organizacije CISM in Aškerčevim priznanjem  za delovanje na področju kulture Občine Laško. Na omenjenem slavnostnem koncertu je kot 93-letnik prejel še odličje Bojana Adamiča, ki mu ga je podelila Zveza slovenskih godb za izjemne zasluge na področju slovenskega godbeništva. Vsem godbenicam in godbenikom je v svojem stilu dejal: »Želim vam, da bi še dolgo igrali in da bi vas veliko dočakalo 100 let!«

				Rudolf Glavač			Rudolf Glavač

Po poizvedovanju med slovenskimi godbami leta 2008 je bilo nesporno ugotovljeno, da je bil Rudolf  najstarejši še aktivni godbenik v Sloveniji.

Tone Urbas

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju