Članek
IN MEMORIAM JOŽE MEDEN

1940-2020

Objavljeno Dec 01, 2021

Papirniškemu pihalnemu orkestru z Vevč se je kot klarinetist Jože pridružil 1954 in mu je ostal zvest vse do smrti. S svojim udejstvovanjem in požrtvovalnostjo je med godbeniki tega orkestra pustil poseben pečat. Energijo, čas in trud je vlagal tudi na organizacijskem področju, ko je v letih 1980 do 2000, torej polnih dvajset let, opravljal funkcijo predsednika društva. V letih njegovega predsednikovanja je godba doživela pomemben preporod, saj je s takratnim dirigentom in umetniškim vodjem, Jožetom Hriberškom, orkester popeljal v najvišjo koncertno umetniško kategorijo amaterskih pihalnih orkestrov Slovenije. Ta pomembni mejnik godbenike Papirniškega pihalnega orkestra še dandanes spodbuja in žene, da vzdržujejo to umetniško ravan in še naprej gradijo na temeljih, postavljenih v tistem obdobju.

				Jože Meden

Jože Meden

Z novo glasbeno kvaliteto, h kateri je pripomogel, so se orkestru odprla vrata do številnih pomembnih gostovanj in tekmovanj doma in po svetu. Za enega najpomembnejših dogodkov in trenutkov v zgodovini Vevške godbe veljajo udeležbe na svetovnem prvenstvu ljubiteljskih pihalnih orkestrov v Kerkradeju na Nizozemskem. Orkester je tekmoval dvakrat; leta 1989 je prejel v koncertni skupini srebrno plaketo, leta 1993 pa srebrno plaketo v koncertni skupini in zlato plaketo v »igranju v gibanju« - korakanju.

 

Pod Jožetovim predsednikovanjem so prvič v zgodovini orkestra nastopili tudi v hramu slovenske kulture ter v Gallusovi dvorani izvedli letni premierni koncert. To tradicijo, kot ena redkih slovenskih godb, nadaljujejo še dandanes.

 

Kot izjemno sposoben organizacijski vodja je skupaj z njihovim glavnim pokroviteljem, papirnico Vevče, orkestru omogočal nemoteno delovanje tako v dobrih kot težjih časih. Poleg tega, da je zagotovil dobro finančno varnost in zaledje, je poskrbel tudi za pestro aktivnost in dogajanje v orkestru, saj so se v tistem času zvrstili številni nastopi in koncerti tako doma kot v tujini.

 

Kot član upravnih ali izvršilnih organov številnih kulturnih društev in njihovih zvez je bil tudi eden izmed pomembnih sooblikovalcev kulturnega dogajanja v Ljubljani in v širšem slovenskem prostoru. Tudi kasneje so se izkazale njegove organizacijske sposobnosti, zato je bil eden izmed ustanoviteljev Godbe ljubljanskih veteranov, zaradi pomembnega prispevka k razvoju veteranskih godb pa je prejel tudi naziv ambasador veteranskih godb. 

 

Zveza slovenskih godb (ZSG), ki je bila prvič v svoji zgodovini ustanovljena kot samostojna pravna oseba v letu 1997, ima na prvem mestu svojih ustanoviteljev zapisan Papirniški pihalni orkester Vevče in je imela ustanovni zbor v njegovih društvenih prostorih. Jože Meden pa je zaradi bogatih izkušenj in uspehov ostal član odbora ZSG, ki je vodil delovanje te reprezentativne zveze slovenskega godbeništva, pozneje predsedstva ZSG. Bil je  zadolžen za finance, kasneje, do svoje smrti, pa je bil predsednik nadzornega odbora ZSG. Do konca svojega življenja je predano igral v kar dveh godbah in hkrati aktivno sodeloval v Papirniškem pihalnem orkestru Vevče in Godbi ljubljanskih veteranov.     

Zaradi poznavanja problematike v slovenskih godbah in pihalnih orkestrih, svoje doslednosti pri uresničevanju dogovorjenih nalog in pravil v Zvezi slovenskih godb je ta postala tudi po njegovi zaslugi dobro organizirana in uveljavljena oblika civilne družbe na področju slovenskega godbeništva. 

Jože Meden je prejel številna stanovska priznanja in nagrade, v letu 2010 pa je bil odlikovan tudi s plaketo Zveze slovenskih godb za življenjsko delo na organizacijskem področju, saj je bistveno prispeval  k delovanju, ugledu in razvoju slovenskega godbeništva doma in v svetu. 

Tone Urbas

Pogrebni govor za Jožeta Medena, 30.7.2020

Življenje je v vsej svoji pestrosti lepo, a vendar tudi neprizanesljivo. Ne uidejo nam namreč trenutki, ko naša srca ohromijo od čustev globoke žalosti in bolečine.  In zagotovo ni težjih trenutkov,  kot so tisti, ki nastopijo ob izgubi naših bližnjih, naših prijateljev, ljudi, ki jih imamo radi, ljudi, ki nam pomenijo največ.  

 

Vest o Jožetovi hudi bolezni  nas je godbenike močno pretresla, hkrati pa nas je njegova vztrajnost, borbenost navdajala z upanjem, da se kaj kmalu zopet vrne med nas. A vendarle, danes, tu, s težkim srcem ugotavljamo in sprejemamo dejstvo, da se to ne bo zgodilo. Kljub njegovim in našim iskrenim in srčnim željam, da zopet zaigramo skupaj, so silnice življenja, nad katerimi ima človek pogosto le malo nadzora, hotele drugače. 

 

Jože je bil človek, ki je s svojim vnetim udejstvovanjem, požrtvovalnostjo med nami godbeniki pustil poseben pečat. Naš član je bil od leta 1954 in v orkestru je deloval zavidljivih 66 let. Poleg tega, da je vsa ta mnoga leta kot član skupaj z nami ustvarjal na klarinetu, je svojo energijo, čas in trud vlagal tudi v organizacijsko vodenje orkestra. Med leti 1980 in 2000 je polnih dvajset let opravljal funkcijo predsednika. V letih njegovega predsednikovanja je godba doživela pomemben preporod, saj je s takratnim dirigentom in umetniškim vodjem, Jožetom Hriberškom, orkester popeljal v najvišjo koncertno umetniško kategorijo amaterskih pihalnih orkestrov Slovenije. Ta pomembni  mejnik godbenike Papirniškega pihalnega orkestra še dandanes spodbuja in žene, da vzdržujejo to umetniško ravan in še naprej gradijo na temeljih, postavljenih v tistem obdobju. 

 

Z novo glasbeno kvaliteto, h kateri je pripomogel, so se orkestru odprla vrata do številnih pomembnih gostovanj, tekmovanj tako doma kot po svetu. Za enega najpomembnejših dogodkov in trenutkov v zgodovini Vevške godbe velja udeležba na svetovnem prvenstvu ljubiteljskih pihalnih orkestrov v Kerkradeju na Nizozemskem, kjer je orkester dosegel srebrno priznanje za izvajanje koncertnih skladb ter zlato medaljo za igranje v gibanju.

Pod Jožetovim predsednikovanjem smo prvič v zgodovini orkestra nastopili tudi v hramu slovenske kulture ter v Gallusovi dvorani izvedli letni premierni koncert. To tradicijo, kot ena redkih slovenskih godb, nadaljujemo še dandanes.

 

Jože je kot izjemno sposoben organizacijski vodja, skupaj z našim glavnim pokroviteljem, papirnico Vevče, orkestru omogočal nemoteno delovanje tako v dobrih kot težjih časih. Poleg tega, da je zagotovil dobro finančno varnost in zaledje, je poskrbel tudi za pestro aktivnost in dogajanje v orkestru, saj so se v tistem času zvrstili številni nastopi in koncerti tako doma kot v tujini.

 

A kot je vsem godbenikom, ki so na raznovrstnih vodstvenih položajih v okviru društva sprejemali pomembne odločitve ter nosili določeno mero odgovornosti,  znano, je funkcija predsednika pihalnega orkestra tudi izjemno zahtevno in stresno opravilo, ki marsikdaj obremeni tudi privatno življenje človeka, še posebej, ko ima družino. Jože je imel to srečo, da mu je pri izvrševanju predsedniške funkcije in vodenju orkestra ter pri opravljanju organizacijskih poslov stala ob strani in pomagala njegova soproga, s katero sta skupaj mnogo let uspešno vodila naš orkester in ravno letos praznovala tudi 60. obletnico skupnega življenja. Ob tej priložnosti se člani in članice PPO Vevče iskreno zahvaljujemo Tejki za potrpežljivost in podporo, ki jo je nudila tako Jožetu kot tudi nam.

 

Jože  je za svoje dolgoletno glasbeno in organizacijsko delovanje na področju ljubiteljske kulture pihalnih orkestrov prejel številna pomembna in prestižna domača kot tudi tuja priznanja. Poleg aktivnosti v matični Vevški godbi je sodeloval tudi pri odločanju znotraj vodstvenih organov Zveze slovenskih godb, hkrati pa je bil tudi eden izmed ustanoviteljev Godbe ljubljanskih veteranov. Zaradi pomembnega doprinosa k razvoju veteranske godbene kulture je pred kratkim prejel tudi naziv ambasadorja veteranskih godb Slovenije.

Dragi Jože, 

v imenu članov in članic Papirniškega pihalnega orkestra Vevče, v imenu članov in članic Godbe ljubljanskih veteranov ter v imenu Zveze Slovenskih godb se ti iz vsega srca zahvaljujemo za tvoj bogati doprinos tako naši Vevški godbi kot tudi celotnemu slovenskemu godbeništvu. Spominjali se te bomo kot požrtvovalnega predsednika in godbenika, ki je pustil velik pečat tako v naših srcih kot tudi v kulturi naše pihalne glasbe. Hvala ti.

 

Gregor Koritnik,

Predsednik PPO Vevče

 Vevče, 29.7.2020

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju