Članek
Ervin Hartman: Rotarijski orkester

24.11.2022

Objavljeno Jan 26, 2022

   »Rotarijska harmonija« je bil moj moto v času od 2018 do 2019, ko sem predsedoval Rotarijskemu klubu Lipnica v Avstriji. S tem sloganom sem želel doseči, da bi med nami vladala prijetna in blagozvočna ubranost. Ker sem imel veliko glasbenih izkušenj, sem predlagal ustanovitev pihalnega orkestra, v katerem bi sodelovali rotarijci, štipendisti, ki jih naš klub vsako leto pošilja v mednarodni glasbeni tabor v Združene države Amerike, pa tudi pobudniki in privrženci rotarijskega gibanja. Idejo so člani kluba pozdravili in tako je postala ta zamisel eden od osrednjih projektov v času mojega predsednikovanja. Pri nastanku in delovanju tega orkestra, ki je bil v svetovnem merilu nekaj posebnega, so sodelovali moji številni prijatelji, med njimi: Albin Prinz, Volkmer Pötsch in Edmund Willinger iz Avstrije in Jure Legvart iz Slovenije.


				Godbenice in godbeniki rotarijskega orkestra na prvi vaji v januarju 2019 v Glasbenem domu Gralla. Foto: arhiv E. Hartmana.			Godbenice in godbeniki rotarijskega orkestra na prvi vaji v januarju 2019 v Glasbenem domu Gralla. Foto: arhiv E. Hartmana.

Orkester, ki še vedno deluje, sestavljajo godbeniki iz Avstrije in Slovenije. Svoj prvi samostojni koncert je imel v Kulturnem domu v Lipnici in nato še na gradu Seggau blizu Lipnice in v Zagorju ob Savi, leta 2020 ter na Bledu, leta 2021 na konferencah rotarijskega distrikta 1912, v katerem so združeni rotarijski klubi Slovenije in Severne Makedonije. Epidemija koronavirusa pa je storila svoje in orkester je na žalost moral svoje nastope preložiti v negotovo prihodnost.


				Koncert Rotarijskega orkestra v Lipnici. Fotografija: Robert Sommerauer.			Koncert Rotarijskega orkestra v Lipnici. Fotografija: Robert Sommerauer.

 V rotarijskem klubu in orkestru je pogovorni jezik nemščina. Ko sem prevzel predsednikovanje, sem svoje rotarijske prijatelje opozoril, da bodo imeli verjetno z mojimi nastopi v nemškem jeziku težave, ker bom morda napravil kako slovnično napako, hkrati pa sem jih prosil, da z mano govorijo v zborni nemščini in ne v svojem narečju. Ne bom se hvalil, toda mislim, da sem imel jaz več problemov z razumevanjem nekaterih prijateljev, kot so jih imeli oni z mojo nemščino. Profesorica Milica Ostrovška bi bila gotovo ponosna name.


				Mednarodna zasedba orkestra. Glasbeniki iz Avstrije in Slovenije. Foto: Robert Sommerauer.			Mednarodna zasedba orkestra. Glasbeniki iz Avstrije in Slovenije. Foto: Robert Sommerauer.


				Zbranost! Foto: Robert Sommerauer.			Zbranost! Foto: Robert Sommerauer.

(Tekst je odlomek iz knjige Hartmanove prigode, Kulturni center Maribor, Frontier 176, 2021)

Ervin Hartman

#Ajdovščina #Ajdovščina #ankaran #ankaran #apače #apače #beltinci #beltinci #Benedikt #Benedikt #BistricaObSotli #BistricaObSotli #Bled #Bled #Bloke #Bloke #Bohinj #Bohinj #Borovnica #Borovnica #Bovec #Bovec #Braslovče #Braslovče #Brda #Brda #Brežice #Brežice #Brezovica #Brezovica #Cankova #Cankova #Celje #Celje #CerkljeNaGorenjskem #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #cerknica #Cerkno #Cerkno #Cerkvenjak #Cerkvenjak #Cirkulane #Cirkulane #Črenšovci #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Črnomelj #Destrnik #Destrnik #divača #divača #Dobje #Dobje #Dobrepolje #Dobrepolje #Dobrna #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #DolpriLjubljani #Domžale #Domžale #Dornava #Dornava #Dravograd #Dravograd #Duplek #Duplek #GorenjaVasPoljane #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorišnica #Gorje #Gorje #GornjaRadgona #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiGrad #GornjiPetrovci #GornjiPetrovci #Grad #Grad #Grosuplje #Grosuplje #Hajdina #Hajdina #HočeSlivnica #HočeSlivnica #Hodoš #Hodoš #Horjul #Horjul #Hrastnik #Hrastnik #HrpeljeKozina #HrpeljeKozina #Idrija #Idrija #Ig #Ig #IlirskaBistrica #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #IvančnaGorica #izola #izola #jesenice #jesenice #Jezersko #Jezersko #Juršinci #Juršinci #Kamnik #Kamnik #KanalObSoči #KanalObSoči #Kidričevo #Kidričevo #Kobarid #Kobarid #Kobilje #Kobilje #Kočevje #Kočevje #Komen #Komen #komenda #komenda #Koper #Koper #KostanjevicaNaKrki #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kostel #Kozje #Kozje #Kranj #Kranj #KranjskaGora #KranjskaGora #Križevci #Križevci #Krško #Krško #kultura #kultura #Kungota #Kungota #Kuzma #Kuzma #Laško #Laško #lenart #lenart #lendava #lendava #Litija #Litija #ljubljana #ljubljana #Ljubno #Ljubno #Ljutomer #Ljutomer #Logatec #Logatec #LogDragomer #LogDragomer #LoškaDolina #LoškaDolina #LoškiPotok #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #LovrencNaPohorju #Luče #Luče #Lukovica #Lukovica #Majšperk #Majšperk #Makole #Makole #Maribor #Maribor #Markovci #Markovci #Medvode #Medvode #mengeš #mengeš #Metlika #Metlika #Mežica #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MiklavžNaDravskemPolju #Zabava #Zabava #zsg #zsg #zvezaslovenskihgodb #zvezaslovenskihgodb #delovanjegodb