Članek
Ervin Hartman: Rotarijski orkester

24.11.2022

Objavljeno Jan 26, 2022

   »Rotarijska harmonija« je bil moj moto v času od 2018 do 2019, ko sem predsedoval Rotarijskemu klubu Lipnica v Avstriji. S tem sloganom sem želel doseči, da bi med nami vladala prijetna in blagozvočna ubranost. Ker sem imel veliko glasbenih izkušenj, sem predlagal ustanovitev pihalnega orkestra, v katerem bi sodelovali rotarijci, štipendisti, ki jih naš klub vsako leto pošilja v mednarodni glasbeni tabor v Združene države Amerike, pa tudi pobudniki in privrženci rotarijskega gibanja. Idejo so člani kluba pozdravili in tako je postala ta zamisel eden od osrednjih projektov v času mojega predsednikovanja. Pri nastanku in delovanju tega orkestra, ki je bil v svetovnem merilu nekaj posebnega, so sodelovali moji številni prijatelji, med njimi: Albin Prinz, Volkmer Pötsch in Edmund Willinger iz Avstrije in Jure Legvart iz Slovenije.


				Godbenice in godbeniki rotarijskega orkestra na prvi vaji v januarju 2019 v Glasbenem domu Gralla. Foto: arhiv E. Hartmana.			Godbenice in godbeniki rotarijskega orkestra na prvi vaji v januarju 2019 v Glasbenem domu Gralla. Foto: arhiv E. Hartmana.

Orkester, ki še vedno deluje, sestavljajo godbeniki iz Avstrije in Slovenije. Svoj prvi samostojni koncert je imel v Kulturnem domu v Lipnici in nato še na gradu Seggau blizu Lipnice in v Zagorju ob Savi, leta 2020 ter na Bledu, leta 2021 na konferencah rotarijskega distrikta 1912, v katerem so združeni rotarijski klubi Slovenije in Severne Makedonije. Epidemija koronavirusa pa je storila svoje in orkester je na žalost moral svoje nastope preložiti v negotovo prihodnost.


				Koncert Rotarijskega orkestra v Lipnici. Fotografija: Robert Sommerauer.			Koncert Rotarijskega orkestra v Lipnici. Fotografija: Robert Sommerauer.

 V rotarijskem klubu in orkestru je pogovorni jezik nemščina. Ko sem prevzel predsednikovanje, sem svoje rotarijske prijatelje opozoril, da bodo imeli verjetno z mojimi nastopi v nemškem jeziku težave, ker bom morda napravil kako slovnično napako, hkrati pa sem jih prosil, da z mano govorijo v zborni nemščini in ne v svojem narečju. Ne bom se hvalil, toda mislim, da sem imel jaz več problemov z razumevanjem nekaterih prijateljev, kot so jih imeli oni z mojo nemščino. Profesorica Milica Ostrovška bi bila gotovo ponosna name.


				Mednarodna zasedba orkestra. Glasbeniki iz Avstrije in Slovenije. Foto: Robert Sommerauer.			Mednarodna zasedba orkestra. Glasbeniki iz Avstrije in Slovenije. Foto: Robert Sommerauer.


				Zbranost! Foto: Robert Sommerauer.			Zbranost! Foto: Robert Sommerauer.

(Tekst je odlomek iz knjige Hartmanove prigode, Kulturni center Maribor, Frontier 176, 2021)

Ervin Hartman