Zdaj se predvaja
slovenski.godbenik
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
PIHALNI ORKESTER DIVAČA Nastopi in delovanje v letu 2022

Godbeniki Pihalnega orkestra Divača se v času omejitve zbiranja zaradi preprečevanja širjenja korona virusa nismo dobivali na skupnih vajah, kar smo zelo pogrešali. Po odpravi omejitev zbiranja pa sta se nam napovedovala dva nastopa, zato smo junija intenzivno vadili in pilili nove skladbe, kar je veljalo še posebej za nove člane orkestra, ki smo jih v letošnjem letu sprejeli medse. Dobili smo tudi novo vodstvo, dosedanjega predsednika orkestra Dobrivoja Subića je nasledil David Vatovec.

Prvi nastop smo odigrali 25. junija pred spomenikom Dan prej. S poimenovanjem spomenika Primorci želimo spomniti, da se je desetdnevna vojna za Slovenijo leta 1991 na Primorskem pričela že dan prej, ko so iz primorskih vojašnic proti zahodni meji krenile vojaške enote. V Divači, na mestu, kjer stoji spomenik Dan prej, pa je odjeknil prvi strel vojaka JLA v tej vojni. Naš nastop smo začeli z državno himno, po dvigu zastave in pozdravnem nagovoru smo z skladbo Ponosni nase s prisotnimi delili svoj ponos na pogumne udeležence vojne. S skladbo Military escort pa smo na tradicionalni pohod na hrib Kokoš pospremili pohodnike.

Praznik Občina Divača je posvečen rojstvu filmske igralke Ite Rine, ki se je rodila v Divači 7. 7. 1907. V okviru praznika smo 1. julija izvedli naš tradicionalni praznični koncert. Dogodek se je odvijal v čudovitem kraškem ambientu na borjaču Škrateljnove domačije, rojstne hiše Ite Rine. Svoje občinstvo smo razvajali s pestrim repertoarjem izbranih skladb domačih in tujih avtorjev. Naše zvesto občinstvo je kar nestrpno čakalo, da se nam pri izvajanju repertoarja lahko pridruži s ploskanjem, ki je bilo najbolj glasno ob Avsenikovi skladbi Na Robleku. Veseli smo bili takšnega sodelovanja, ki smo ga v preteklih mesecih zelo pogrešali.

Jana Volk

Foto: Matej Bržan

Slike članka
Zadnje objave
LETNI KONCERT GODBE ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
FOTO TEDNA
25. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA
GLASBA KOT VZGOJNI MOMENT
BUDNICI 2020-2021
Najbolj obiskano
1
Uspešni premierni izvedbi projekta »LJUDSKA z'GODBA«
2
LETNI KONCERT GODBE ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
3
PRVIH 15 LET GODBE LJUBLJANSKIH VETERANOV (GLV)
4
Aktiv veteranskih godb zasedal v Mengšu
5
25. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA