Članek
25. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA

Ormož, 10. april 2022

Objavljeno Apr 14, 2022

Na cvetno nedeljo, 10. aprila 2022 je v Ormožu potekalo 25. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla je bilo prestavljeno na mesec april iz »Martinovega« novembra 2021 in je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož.


				KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER IZOLA			KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER IZOLA

Na tekmovanju, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je nastopilo 8 slovenskih godb s preko 400 godbeniki. V okviru tekmovanja je bil izpeljan tudi skupni nastop sodelujočih godb na ploščadi pred Grajsko pristavo, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje.

GORIŠKI PIHALNI ORKESTER GORIŠKI PIHALNI ORKESTER

Na prireditvenem prostoru za Grajsko pristavo, kjer je potekalo tekmovanje, pa so poslušalci ter tekmujoči godbeniki v treh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljene na podlagi števila nastopajočih, imeli napeto tekmovalno vzdušje. Strokovna žirija, ki sta jo sestavljala dirigenta Gašper Salobir in Mitja Dragolič, je imela težko delo, saj godbe nista ocenjevala glede na težavnost izvajanega, ter pestrost tekmovalnega programa, temveč sta morala v vsej vrhunski kvaliteti nagraditi najboljše izvedbe.


				KULTURNO DRUŠTVO GODBA LIBOJE			KULTURNO DRUŠTVO GODBA LIBOJE

V skupnih nastopih so godbe zaigrale naslednje skupne koračnice: Vinko Štrucl – Vivat Holermus, Emil Glavnik – Gremo na Štajersko, ter koračnico Draga Lorbka – Slovenci. Vse koračnice je dirigiral Slavko Petek, idejni oče tekmovanja godb v Ormožu.


				PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE ORMOŽ			PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE ORMOŽ

Tekmovanje je s svojim programom, kjer je zaželeno, da vsak pihalni orkester izvede čim več slovenskega programa in vsaj eno skladbo skladatelja Vinka Štrucla, skladatelja, ki se je rodil v bližini Ormoža in se vedno rad vračal v te kraje, odlično povrnilo kulturo v slovensko godbeništvo ter v Ormož.


				KD PAPIRNIŠKI PIHALNI ORKESTER VEVČE			KD PAPIRNIŠKI PIHALNI ORKESTER VEVČE

Osmim tekmujočim pihalnim orkestrom/godbam: Pihalni orkester Prebold, Kulturno društvo godba Liboje, Kulturno društvo Pihalni orkester občine Šentilj-Paloma, Kulturno društvo Papirniški pihalni orkester Vevče, Kulturno društvo Pihalni orkester Izola, Goriški pihalni orkester Nova Gorica, Pihalni orkester Slovenj Gradec in Pihalni orkester Ormož je strokovna žirija v sestavi Gašper Salobir in Mitja Dragolič, podelila 3 zlate plakete s pohvalo in 5 zlatih plaket. Godbe so tekmovale v treh kategorijah, ki so zastavljene na podlagi številčnosti na odru. Najbolje ocenjene godbe posameznih kategorij, so poleg priznanja prejele tudi pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij – Pokal Vinka Štrucla, ki ga je oblikovala hči Vinka Štrucla, mag. Mateja Kranjc.


				KD PIHALNI ORKESTER SLOVENJ GRADEC			KD PIHALNI ORKESTER SLOVENJ GRADEC

Nagrajenci v posameznih kategorijah, ki so prejeli zmagovalne pokale in posebne nagrade so KD Godba Liboje (do 34 nastopajočih članov), ki jo umetniško vodi Damir Fajfar, KD Papirniški pihalni orkester Vevče (od 35 – 40 nastopajočih članov), ki ga vodi dirigent Aljoša Deferri in KD Pihalni orkester Slovenj Gradec (nad 41 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Peter Valtl.


				KD PIHALNI ORKESTER OBČINE ŠENTILJ-PALOMA			KD PIHALNI ORKESTER OBČINE ŠENTILJ-PALOMA

Nagrade so jim podelili Boris Selko (predsednik  Zveze slovenskih godb), Daniel Leskovic (producent za inštrumentalno glasbeno dejavnost JSKD), Barbara Podgorelec (direktor tekmovanja), Viktor Malec (tajnik žirije) in Mitja Dragolič ter Gašper Salobir (člana žirije).


				PIHALNI ORKESTER PREBOLD			PIHALNI ORKESTER PREBOLD

Na slavnostni podelitvi nagrad najboljšim, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podelili tudi dve listini Vinka Štrucla. Listina Vinka Štrucla je posebno priznanje za področje inštrumentalne dejavnosti, ki se podeljuje za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo, kulturno vzgojno in mentorsko delo, analitično, raziskovalno in publicistično delo, ki je pomembno vplivalo na razmah ljubiteljske kulturne dejavnosti na inštrumentalnem področju.

Listino Vinka Štrucla za požrtvovalno, izjemno uspešno delo in pomemben doprinos na področju inštrumentalne glasbene dejavnosti je prejel Janko ŠKRAJNAR

g. Škrajnar se je z družino preselil v Ljutomer po 2. sv. vojni. Že v mladosti je pokazal nadarjenost do glasbe in se v Glasbeni šoli učil harmoniko, saksofon in klarinet. Končal je srednjo glasbeno šolo v Ljubljani in leta 1963 maturiral. Leta 1955 je postal član Pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer, ki ga je takrat vodil Avgust Loparnik. G. Škrajnar je bil eden od pomembnih mladih članov orkestra. Večkrat je nastopal tudi kot solist in v tem času je orkester dosegal visoke uvrstitve na revijah in tekmovanjih. G. Janko Škrajnar je kot glasbenik znan v širšem prostoru Pomurja in tudi širše, saj je že kot mladi glasbenik sodeloval v različnih orkestralnih in godbeniških zasedbah. Bil je mlad perspektivni klarinetist, ki se je takoj vključil v glasbeno življenje v Prlekiji in širše. Do upokojitve je poučeval klarinet na ljutomerski Glasbeni šoli in tako navduševal učence za glasbeno udejstvovanje in širil pedagoško znanje. Leta 1973 je postal dirigent Pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer in veliko prispeval k ohranitvi visoke kvalitete, kar se je odražalo v prejemanju najvišjih priznanj in nagrad, ki jih je orkester lahko v takratnem obdobju dosegel. Člani orkestra z Janijem Škrajnarjem na čelu so v tistem času bili tudi pobudniki in organizatorji taborov pihalnih orkestrov Slovenije, saj je Ljutomer znan po 1. slov. taboru. Dogodek je bil organiziran na zelo visokem nivoju tudi s pomočjo Janka Škrajnarja. Po upokojitvi se je takoj vključil v Prleško godbo DU Ljutomer in jo več let tudi uspešno vodil. Pod njegovim vodstvom so izpopolnili repertoar s težjimi skladbami in s pomladitvijo zasedbe. S člani so se redno udeleževali srečanja veteranskih godb Slovenije, bili tudi večkrat sami organizatorji. S profesionalno organizacijo tako velikega dogodka, je bila prireditev vselej na visokem nivoju.

Listino Vinka Štrucla za izjemne ustvarjalne dosežke, pomemben doprinos ter uspešno pedagoško in organizacijsko vodenje na področju inštrumentalne glasbene dejavnosti je prejel Aljoša DEFERRI

Aljoša Deferri je glasbeno šolanje na inštrumentu klarinet pričel v Novi Gorici. Šolanje je nadaljeval v Ljubljani na Kadetski šoli za miličnike in vzporedno obiskoval Srednjo glasbeno šolo pri profesorju Marku Ledniku. Leta 1990 se je po končani  Kadetski šoli zaposlil v Godbi Milice, kasneje Policijskemu orkestru. Leta 1991 je z odliko zaključil šolanje na Srednji glasbeni šoli in nadaljeval študij klarineta na Akademiji za glasbo v razredu profesorja Slavka Goričarja. Štiri leta kasneje z odličnim uspehom diplomira ter 1996 zapusti Policijski orkester in se zaposli v takrat nastajajočem Orkestru Slovenske vojske kot koncertni mojster. V začetku leta 2010 je zasedel mesto namestnika vodje ORKSV in leta 2011 prevzel funkcijo vodje Orkestra Slovenske vojske.

Na področju ljubiteljske ustvarjalnosti je umetniško uspešno vodil 3 pihalne orkestre: Goriški pihalni orkester, Pihalni orkester Lesce in Papirniški pihalni orkester Vevče. Od leta 1998 do 2001 je vodil Goriški pihalni orkester, septembra 2002 pa prevzel dirigentsko paličico v Pihalnem orkestru Lesce. S tem orkestrom je dosegel 3. mesto v drugi (2003) in 1. mesto v prvi težavnostni kategoriji (2005) na Mednarodnem tekmovanju »Il flicorno d'oro« v Rivi del Garda v Italiji, leta 2003 pa absolutno prvo mesto v drugi težavnostni stopnji na Tekmovanju Zveze slovenskih godb v Kamniku, ter Zlato plaketo v Desklah 2005 leta. Za uspehe s Pihalnim orkestrom Lesce je bil nagrajen z Medaljo občine Radovljica. Od septembra 2006 je dirigent Vevškega pihalnega orkestra, s katerim je na tekmovanju Zveze slovenskih godb v koncertni skupini, leta 2009 in 2015 prejel Zlato plaketo. V preteklem desetletju je s PPO Vevče uveljavil navado, da je orkester posvetil več časa skrbno pripravljenim tematikam koncertov, kar je vodilo do razmaha godbene dejavnosti ter do novih zmožnosti za slovenske pihalne orkestre.

 

#Ajdovščina #Ajdovščina #ankaran #ankaran #apače #apače #beltinci #beltinci #Benedikt #Benedikt #BistricaObSotli #BistricaObSotli #Bled #Bled #Bloke #Bloke #Bohinj #Bohinj #Borovnica #Borovnica #Bovec #Bovec #Braslovče #Braslovče #Brda #Brda #Brežice #Brežice #Brezovica #Brezovica #Cankova #Cankova #Celje #Celje #CerkljeNaGorenjskem #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #cerknica #Cerkno #Cerkno #Cerkvenjak #Cerkvenjak #Cirkulane #Cirkulane #Črenšovci #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Črnomelj #Destrnik #Destrnik #divača #divača #Dobje #Dobje #Dobrepolje #Dobrepolje #Dobrna #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #DolpriLjubljani #Domžale #Domžale #Dornava #Dornava #Dravograd #Dravograd #Duplek #Duplek #GorenjaVasPoljane #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorišnica #Gorje #Gorje #GornjaRadgona #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiGrad #GornjiPetrovci #GornjiPetrovci #Grad #Grad #Grosuplje #Grosuplje #Hajdina #Hajdina #HočeSlivnica #HočeSlivnica #Hodoš #Hodoš #Horjul #Horjul #Hrastnik #Hrastnik #HrpeljeKozina #HrpeljeKozina #Idrija #Idrija #Ig #Ig #IlirskaBistrica #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #IvančnaGorica #izola #izola #jesenice #jesenice #Jezersko #Jezersko #Juršinci #Juršinci #Kamnik #Kamnik #KanalObSoči #KanalObSoči #Kidričevo #Kidričevo #Kobarid #Kobarid #Kobilje #Kobilje #Kočevje #Kočevje #Komen #Komen #komenda #komenda #Koper #Koper #KostanjevicaNaKrki #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kostel #Kozje #Kozje #Kranj #Kranj #KranjskaGora #KranjskaGora #Križevci #Križevci #Krško #Krško #kultura #kultura #Kungota #Kungota #Kuzma #Kuzma #Laško #Laško #lenart #lenart #lendava #lendava #Litija #Litija #ljubljana #ljubljana #Ljubno #Ljubno #Ljutomer #Ljutomer #Logatec #Logatec #LogDragomer #LogDragomer #LoškaDolina #LoškaDolina #LoškiPotok #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #LovrencNaPohorju #Luče #Luče #Lukovica #Lukovica #Majšperk #Majšperk #Makole #Makole #Maribor #Maribor #Markovci #Markovci #Medvode #Medvode #mengeš #mengeš #Metlika #Metlika #Mežica #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MiklavžNaDravskemPolju #Zabava #Zabava #zsg #zsg #zvezaslovenskihgodb #zvezaslovenskihgodb #porocila