Članek
ŽLAHTEN IN ŽIVAHEN ZAČETEK TEDNA LJUBITELJSKE KULTURE 2022

Brežice in Krško, 21.-22.5.2022

Objavljeno May 24, 2022

V nedeljo, 22. maja 2020 se je v veliki dvorani Kulturnega doma v Krškem s tekmovanji slovenskih godb, 10. tekmovanje mladinskih godb in 40. tekmovanje slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji, začel vseslovenski teden ljubiteljske kulture, v športni dvorani Brežice pa je v soboto, 21. maja 202 potekalo tekmovanje slovenskih godb in mažoretnih skupin v korakanju.

Na vseh štirih tekmovanjih je nastopilo po težkih časih, ko so bile vaje onemogočene in so nekatere slovenske godbe ostale brez prostorov za delovanja, skupno 6 slovenskih godb, z okoli 3000 godbenic in godbenikov. Tekmovanja so potekala v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Mažoretne zveze Slovenije, Občine Krško, Občine Brežice in Pihalnega orkestra Krško.


				Godba Dobrova - Polhov Gradec			Godba Dobrova - Polhov Gradec

Godbeni program, na katere so tekmovali mladinski in odrasli pihalni orkestri (KD Mengeška godba, Postojnska godba 1808, Pihalni orkester Divača, Godba Dobrova – Polhov Gradec in Pihalni orkester Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje) se je ob zaključku sklenil s podelitvijo nagrad, plaket in pokalov. Koncertne nastope je spremljala strokovna žirija v sestavi mag. Mitja Dragolič, Miro Saje, Gregor Kovačič (vsi Slovenija), Pieter Jansen (Nizozemska) in Jozsef Csikota (Madžarska) in podelila 3 zlate in 2 zlati plaketi s posebno pohvalo. Na programu v korakanju pa je strokovna žirija Miha Dergan, Boris Selko, Aleš Breznikar, Sabina Seme in Tadeja Rozman (vsi Slovenija) Godbi Lukovica in Mažoretnemu klubu RAP Radeče podelila zlato plaketo.


				Pihalni orkester Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje			Pihalni orkester Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje

Rezultati so trden odraz dela vseh vpletenih na področju slovenske ljubiteljske kulture. Nastopi sodelujočih godb so izpolnila pričakovanja pomena godbene dejavnosti, ki ima v Sloveniji že preko 350 letno tradicijo, v Krškem pa ima godbeništvo skoraj 200-letno tradicijo in tam vedno začutiš posebno energijo ter ljubezen do glasbe. Godbe so vedno bile in še vedno so pomemben nosilec kulturnega življenja vsakega kraja in mesta. Kakovost njihovega dela in organiziranost pa je presegla kvalitetne standarde, primerljive z vsako evropsko državo. Harmonija zvokov pisane množice glasbenic in glasbenikov različnih generaciji so obiskovalcem in žirantom dale prav poseben čar tradicije, dopolnjene s umetniško izraznostjo svetovne glasbene zakladnice in na podlagi rezultatov, ne more nihče razvrednotiti godbeništva ali pa reči, da ni eden izmed najmočnejših členov verige, ki jo imenujemo ljubiteljska kultura. V godbenih vrstah so vedno začeli marsikateri tudi svetovno znani glasbeniki, dirigenti, skladatelji in njihovo delo je spodbudilo mlajšo generacijo,  da nadaljuje po isti poti. Danes lahko ponosno rečemo, da godbe v večini sestavljajo izobraženi kadri, z njimi pa z ramo ob rami kvalitetno oblikujejo program tudi starejši kolegice in kolegi s svojim izkušnjami, voljo in dolgoletnim znanjem. ''Godbeniškim silam'' v Evropi, od katerih smo se mnogo naučili, smo danes kakovostno enakovredni, kar nam potrjujejo tudi tuji strokovnjaki.


				Mengeška godba			Mengeškagodba 
				Pihalni orkester Divača			Pihalni orkester Divača

Osnova tekmovanj je tako tematsko izbran in zaokrožen program (tudi napisan s strani slovenskih skladateljev posebej za posamezne prireditve), ki ga izvajalci morajo izvesti in ki skrbi, da se tako nastopajoči kot poslušalci spoznavajo in »učijo« s posameznimi glasbenimi značilnostmi. Omenjena zasnova je plod ugotovitev, da za doseganje boljših ciljev med mladimi in starejšimi pri nadaljnjem delu vse inštitucije ne smemo imeti zgolj povezovalne vloge, temveč moramo pri delovanju v okolju in med osebami poudariti predvsem vzgojno vlogo. Pomembno je tudi dejstvo, da tako glasbeno ustvarjanje v društvih ne pomeni le skupno muziciranje, temveč tudi skupno preživljanje prostega časa in družabnost, ki združuje več generacij. V godbi sodelujejo tako glasbeniki, ki so aktivni že več kot 30 let skupaj z mladino. V povprečju je 55 % članov v godbah mlajših od 25 let.


				Postojnska godba 1808			Postojnska godba 1808

Zakaj se je dobro vključiti v glasbo in v godbo že v mladosti? Ker glasba….

• razvija spretnosti, ki jih človeštvo potrebujejo za opravljanje poklicev 21. stoletja: kritično razmišljanje, kreativno reševanje problemov, učinkovita komunikacija, timsko delo in še več,

• ohranja v mladih željo po obiskovanju šole in obstaja manj verjetnosti, da šolanje prekinejo

• izboljša vzdušje in koncentracijo za učenje,

• pomaga mladim pri učenju drugih predmetov, kot so matematika, znanost in branje,

• pomaga družbenim skupnostim izmenjavo idej in vrednot med kulturami in generacijami,

 

Naj nam Glasba tudi v bodoče pokaže, da vedno iz sebe lahko naredimo nekaj več.


				Godba Lukovica			Godba Lukovica

Najbolje ocenjene slovenske godbe v posameznih kategorijah so bile:

10. tekmovanje mladinskih godb, kategorija B

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE LJUBLJANA MOSTE-POLJE

40. tekmovanje slovenskih godb na 3. težavnostni stopnji

PIHALNA ORKESTER DIVAČA

40. tekmovanje slovenskih godb na 1. težavnostni stopnji

KD MENGEŠKA GODBA

Tekmovanje v korakanju slovenskih godb in mažoretnih skupin

GODBA LUKOVICA


				Skupni rezultati tekmovanj			Skupni rezultati tekmovanj

 

tekst: Daniel Leskovic

fotografije: Mateja Gačnik Miklavž

#Ajdovščina #Ajdovščina #ankaran #ankaran #apače #apače #beltinci #beltinci #Benedikt #Benedikt #BistricaObSotli #BistricaObSotli #Bled #Bled #Bloke #Bloke #Bohinj #Bohinj #Borovnica #Borovnica #Bovec #Bovec #Braslovče #Braslovče #Brda #Brda #Brežice #Brežice #Brezovica #Brezovica #Cankova #Cankova #Celje #Celje #CerkljeNaGorenjskem #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #cerknica #Cerkno #Cerkno #Cerkvenjak #Cerkvenjak #Cirkulane #Cirkulane #Črenšovci #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Črnomelj #Destrnik #Destrnik #divača #divača #Dobje #Dobje #Dobrepolje #Dobrepolje #Dobrna #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #DolpriLjubljani #Domžale #Domžale #Dornava #Dornava #Dravograd #Dravograd #Duplek #Duplek #GorenjaVasPoljane #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorišnica #Gorje #Gorje #GornjaRadgona #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiGrad #GornjiPetrovci #GornjiPetrovci #Grad #Grad #Grosuplje #Grosuplje #Hajdina #Hajdina #HočeSlivnica #HočeSlivnica #Hodoš #Hodoš #Horjul #Horjul #Hrastnik #Hrastnik #HrpeljeKozina #HrpeljeKozina #Idrija #Idrija #Ig #Ig #IlirskaBistrica #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #IvančnaGorica #izola #izola #jesenice #jesenice #Jezersko #Jezersko #Juršinci #Juršinci #Kamnik #Kamnik #KanalObSoči #KanalObSoči #Kidričevo #Kidričevo #Kobarid #Kobarid #Kobilje #Kobilje #Kočevje #Kočevje #Komen #Komen #komenda #komenda #Koper #Koper #KostanjevicaNaKrki #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kostel #Kozje #Kozje #Kranj #Kranj #KranjskaGora #KranjskaGora #Križevci #Križevci #Krško #Krško #kultura #kultura #Kungota #Kungota #Kuzma #Kuzma #Laško #Laško #lenart #lenart #lendava #lendava #Litija #Litija #ljubljana #ljubljana #Ljubno #Ljubno #Ljutomer #Ljutomer #Logatec #Logatec #LogDragomer #LogDragomer #LoškaDolina #LoškaDolina #LoškiPotok #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #LovrencNaPohorju #Luče #Luče #Lukovica #Lukovica #Majšperk #Majšperk #Makole #Makole #Maribor #Maribor #Markovci #Markovci #Medvode #Medvode #mengeš #mengeš #Metlika #Metlika #Mežica #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MiklavžNaDravskemPolju #Zabava #Zabava #zsg #zsg #zvezaslovenskihgodb #zvezaslovenskihgodb #porocila