Zdaj se predvaja
slovenski.godbenik
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
TUDI GODBENIŠTVO IN MATEMATIKA IMATA SKUPNO TOČKO Dolsko, 18. junij 2022

V soboto, 18. junija 2022 je v Dolskem pri Ljubljani potekal prvi godbeni festival, poimenovan po slavnem baronu Juriju Vegi, matematiku, fiziku, geodetu.

Na festival, ki je bil tekmovalnega značaja so tokrat nastopili 4 slovenske godbe (Veteranska sekcija Mengeške godbe, Godba ljubljanskih veteranov, Pihalni orkester Ljubljana in KD Godba Domžale).


							 

Glasbena tematika vseh nastopov na tem festivalu zajema izvedbo koračnic in valčkov, torej glasbe, ki je posebnost godbeništva in godbenih nastopov skozi zgodovino, kajti godbe so bile namenjene igranju ob posebnih slavnostnih ter na druženjih, kjer so prav z takim programom skrbela, da je vsak dogodek omogočil publiki doživetje, kot so ga v danem trenutku potrebovali. Ker je festival bil tekmovalnega značaja, so vse godbe izvajale tudi obvezno koračnico, ki jo je tokrat napisal klarinetist in skladatelj Primož Kosec. Primož Kosec je eden najvidnejših slovenskih glasbenikov. Igral in prepeval je pri mnogih glasbenih sestavih, sedem let je vodil svoj ansambel Slovenski kvintet, bil je dolgoletni kapelnik Mengeške godbe, je glasbeni pedagog in producent. Ustvaril je več kot 400 izvirnih skladb in priredb, veliko tudi za godba na pihala. Obvezna koračnica nosi naslov, Koračnica barona Jurija Vege.

Nastope je spremljala strokovna žirija v sestavi mag. Mitja Dragolič, Daniel Leskovic in častni član žirije, župan občine Dol pri Ljubljani, g. Željko Savič ter podelila 2 zlati in 2 zlati plaketi s posebno pohvalo.

tekst Daniel Leskovic

foto Daniel Leskovic in Mitja Dragolič

Slike članka
Zadnje objave
23. POLETNI VEČER
23. POLETNI VEČER GODBE CERKNICA
POLETNA SEZONA PIHALNEGA ORKESTRA MAREZIGE
TUDI GODBENIŠTVO IN MATEMATIKA IMATA SKUPNO TOČKO
ERVIN HARTMAN PREJEMNIK MEDALJE ZA ZASLUGE
Najbolj obiskano
1
ERVIN HARTMAN PREJEMNIK MEDALJE ZA ZASLUGE
2
TRDNO SKUPAJ ŽE 70 LET – PIHALNI ORKESTER SALONIT ANHOVO
3
PRVIH 15 LET GODBE LJUBLJANSKIH VETERANOV (GLV)
4
Uspešni premierni izvedbi projekta »LJUDSKA z'GODBA«
5
TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB IN MAŽORETNIH SKUPIN V KORAKANJU