Članek
ANIN VEČER

Orkester Ave, nedelja 23. 10. 2022

Objavljeno Nov 09, 2022

V preteklih letih je sneg kulturnega zatišja žal zakril mnoge načrte Orkestra Ave. Prvi znaki prebujanja so se zgodili že v lanski sezoni, z uspešnim koncertom v Schladmingu v Avstriji in gostovanjem v Kerkradeju na Nizozemskem. Vonj po novih začetkih je prinesel tudi novo sezono Orkestra Ave in avetarji smo se navdušeni ter dobro spočiti z veliko vnemo lotili novih projektov.

Prvi v vrsti letošnjih je bil Anin večer, ki se je odvil v nedeljo, 23. 10. 2022, v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Z njim smo se ponovno, žal prvič posthumno, spomnili Ane Recelj Gole. Dobrota, hudomušnost in modrost gospe, katere denarna sredstva so nam pomagala v najbolj trpkih časih, še vedno odsevajo v naših inštrumentih, nasmehih in spominih. Z melodijami, ki smo jih prepletali na zdaj že tradicionalnem koncertu, smo razpeli pot med stvarnim in fantazijskim, med sedanjostjo in prihodnostjo.

Pot nas je od Slovanskih plesov vodila v fantazijski svet Gospodarja Prstanov in čarovnika Gandalfa, nato pa v mističnost puščavskih Aladinovih melodij. Ritem Grške suite nam je dodobra nabrusil pete in nas navdušene pognal nazaj v svet Gospodarja prstanov, in sicer k Hobitom – 5. stavku tega dela – zaključni skladbi večera, ki je simbolizirala konec prvega popotovanja orkestra in vstop v nove čase, saj smo s septembrom postali društvo v Občini Novo mesto.


				Slovenski oktet			Slovenski oktet

K čudovitosti koncerta je pripomogel tudi Slovenski oktet, ki se je v svojem jubilejnem letu predstavil z mešanico sodobnega in ljudskega programa, z orkestrom pa skupaj počastil volilno nedeljo z domoljubno pesmijo Slovenec sem. Koncertne niti večera je spretno spletal Luka Bregar in občinstvu pripovedoval o uspehih in izzivih šestletne zgodovine orkestra. Za člane orkestra je bil večer še posebej slavnosten, saj je kar 20 članov prejelo značke Vinka Štrucla, ki jih podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, za 10- oziroma 20-letno delovanje na področju instrumentalne glasbe. Dirigent Miro Saje si je za več kot 40 let delovanja na področju instrumentalne glasbe prislužil častno značko Vinka Štrucla.


				slavnostna podelitev plakete Vinka Štrucla 			Slavnostna podelitev plakete Vinka Štrucla

Značkam je sledila slavnostna podelitev plakete Vinka Štrucla našemu Miru za izjemne umetniške dosežke, pedagoško delo, pomemben doprinos ter uspešno umetniško vodenje državnih projektov in promocijo na področju inštrumentalne glasbene dejavnosti. Plaketa Vinka Štrucla je najvišje priznanje na tem področju, podelil pa jo je direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Damjan Damjanovič. Ob zaključku koncerta je navdušeno dvorano orkester nagradili z dvema dodatkoma – čutnim Tangom in bojevitim Bessarabyankom in tako zaključil še en čudovit, spominov in hrepenenj poln Anin večer.*

 

Za Orkester Ave Neža Cerinšek in Jakob Saje

foto: Arhiv Orkestra Ave

*Če bi radi še dodatno podprli Orkester Ave, lahko društvu namenite tudi del svoje dohodnine. Pri tem uporabite davčno številko orkestra 35200359.

#Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #kultura #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #delovanjegodb