Članek
TRIDESET LET KRAŠKE PIHALNE GODBE SEŽANA
Objavljeno Mar 09, 2023

Leta 1990, smo se Slovenci z referndumom odločili, da stopimo na pot samostojne demokratične države. V tem obdobju se je na sežanskem porodila ideja o ustanovitvi pihalne godbe. Idejni vodja je bil takratni ravnatelj glasbene šole v Sežani Leander Pegan. Aktiviral je številne učence pihal in trobil, učitelje glasbene šole in s pomočjo predstavnikov občine Sežana ustanovil Kraško pihalno godbo, ki je kasneje prerasla v društvo. Zgodil se je prvi nastop in prvi koncerti na odru novega Kosovelovega doma v Sežani. In po tridesetih letih lahko rečemo, da smo še vedno tu, ustvarjamo glasbo, muziciramo, se družimo in vztrajamo. Zamenjali so se člani, predsedniki, prostori, glasbena, le dirigent je ostal vseh trideset let isti, saj je Leanader Pegan kmalu po ustanovitvi taktirsko paličico predal mlajšemu kolegu na trobilih Ivu Bašiču. Ko smo malo pobrskali po arhivu, smo ugotovili, da smo v letu 1994 imeli 19 nastopov, prav tako leto za tem, v zadnjih desetih letih, če izvzamemo covidno obdobje, pa 15 nastopov letno. Če se malo poigramo s številkami znese to približno 490 nastopov in 1440 vaj v tridesetih letih. Sicer glasba se ne meri v statistiki, pa vendar je zanimivo vedeti koliko krat so se Urška Ban, Uroš Pavlovič, Uroš Starc, Barbara Orel, Mateja Turk in Ivo Bašič odpravili in se uredili, vzeli svoj inštrument in note in prišli na vaje in nastope. Omenjeni člani so praktično tridestletni jubilanti, ki vztrajajo v godbeniških vrstah že od začetka, vseh trideset let.


V jubilejnem letu je godba gostila Tinkaro Kovač s katero so godbeniki nastopili 3. septembra v amfiteatru Kosovelovega doma v Sežani. Publiki so zaigrali skladbo domačina Roka Nemaniča, Circus Marsh, pa še skladbe tujih avtorjev, s Tinkaro Kovač pa nekaj njenih uspešnic, kot so Od zvezd pijan, Pogum, Zakaj. Na odru sta za presenečenje poskrbela Anika Horvat in domačin Boštjan Pertinač, ki sta Tinkari pripravila presenečenje. V decembru pa so godbeniki napolnili veliko dvorano Kosovelovega doma in proslavili svojih trideset let na domačem odru. Nastopili so solist na trobenti domačin Matjaž Kos, taktirsko paličico je premierno prevzela akademska klarinetistka Neža Jelušič in godbi se je pridružil šolski pihalni orkester Glasbene šole Sežana. Predstavnica območne izpostave JSKD Vladislava Navotnik je podelila jubilejna priznanja Vinka Štruclja članom, ki več let soustvarjajo ljubiteljsko kulturo v vrstah Kraške pihalne godbe. Podporo godbenikom je izrazil tudi župan občine Sežana Andrej Sila. Godbeniki so uradni del koncerta sklenili z venčkom božično – novoletnih skladb.


Vsem godbenikom, godbenicam, tistim ki ste aktivni člani in vsem, ki ste kadarkoli pripomogli k rasti in razvoju godbeništva v vrstah Kraške pihalne godbe, se za doprinos iskreno zahvaljujemo. Prav tako sta velik pečat pustila predsednika godbe Igor Kos in Damijan Čeh. Zahvala vsem zaposlenim v Glasbeni šoli Sežana, ekipi Kosovelovega doma Sežana in občini Sežana. Hvala vsem sponzorjem in podpornikom ter publiki, ki nas z obiski koncertov podpirate.

Poseben poklon gre dirigentu Ivu Bašiču, ki nas vodi skozi čeri godbeništva in glasbe vseh trideset let.


za Kraško pihalno godbo
Lucija Prihavec Mahorčič

foto: Marko Pleterski

#delovanjeinaktivnostigodb #dogodki #godba #kraškapihalnagodba #nagrada #orkester #roknemanič #Sežana #Slovenija #tinkarakovač #kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju