Članek

Pihalni orkester Vrhpolje

Kino pod zvezdami v glasbeni preobleki
Objavljeno Jul 24, 2023

Predvečer dneva državnosti so člani in članice Pihalnega orkestra Vrhpolje popestrili s filmsko glasbo. V goste so povabili pobrateno zamejsko Godbeno društvo Viktor Parma iz Trebč, ki ga je v preteklosti vodil pokojni kapelnik Leander Pegan, prvi dirigent Pihalnega orkestra Vrhpolje. S poletnim koncertom so orkestraši sklenili jubilejno 20. obletnico praznovanja, ki jo je zaznamoval izid zgoščenke in – povsem lastne – Vrhpoljske koračnice.

Pihalni orkester Vrhpolje in Godbeno društvo Viktor Parma Trebče ob skupnem igranju koračnic.


Po nadvse uspešnem božično-novoletnem koncertu je vodstvo orkestra z dirigentom na čelu dolgo časa razmišljalo, s čim bi razvajali poslušalce v poletnih mesecih, hkrati pa so si želeli pripraviti glasbeni program, ki bi bil še zlasti zanimiv najmlajšim članom orkestra. Le kdo ne pozna znamenitega čarovnika Harryja Potterja, tajnega agenta Jamesa Bonda in arheologa Indiane Jonesa? In tako se je rodila ideja o koncertu v znamenju filmske glasbe. Dirigent Matjaž Meden je v program vključil kar tri skladbe ameriškega skladatelja Johna Williamsa, in sicer Olympic fanfare and theme, Harry Potter symphonic suite ter Indiana Jones Selection. Pozabil ni niti na italijanskega, z oskarjem nagrajenega skladatelja Ennia Morriconeja in njegovo skladbo Gabriel's oboe, pri kateri se je kot solist izkazal akademsko izobraženi oboist Pavli Kac.


Sledil je nastop gostujočega orkestra, ki je pod vodstvom dirigenta Tomaža Nedoha zaigral tehtno delo skladatelja Jacoba de Haana – Oregon, nadaljevanje nastopa pa posvetil slovenskim skladbam bratov Avsenik – Zmenek na Gorenjskem in Najlepši valčki. Nastop sta popestrila tudi mlada solista na harmoniki. Člani in članice Godbenega društva Viktor Parma Trebče pa niso pozabili, da letos obeležujemo leto Vinka Štrucla, znanega slovenskega skladatelja, ki bi letos dopolnil 90 let. Zaigrali so skladbi Mladi vojaki in Pozdrav prijateljem, kjer se je Štrucl predstavil kot skladatelj in aranžer.

Solista na harmoniki


V prihajajočih poletnih mesecih čaka orkester še nekaj nastopov, s katerimi bodo popestrili lokalno dogajanje, potem pa odhajajo na zaslužene počitnice. Upravni odbor društva že kuje načrte za prihodnjo sezono, ki bo posvečena pripravam na tekmovanje Zveze slovenskih godb na 1. težavnostni stopnji.

Lara Premrn

Avtor fotografij: Yeremie Pierre Noir

#Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #godba #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #komenda #Koncert #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #kultura #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #orkester #PihalniorkesterMarezige #PihalniorkesterVrhpolje #vipava #VipavskaDolina #Vrhpolje #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #delovanjegodb