Članek
PIHALNI ORKESTER PREVALJE SKOZI ČAS
Objavljeno Dec 14, 2023

Pisalo se je leto 1909, ko so Lešanarji stopili skupaj in zaigrali pod taktirko g. Vizerja. Kdo je bil in kam je šel, ne ve nihče, za njim pa je ostala skromna skupinica- godba na pihala…Šroti, Rifl, Sterkuš, Pušnik, Jurači, Garb, Mesner in Štuk, so imena, ki so zapisana na prvi strani kronike prevaljske godbe. Še posebej Štuk-Rogačnik, ki je Vizerjevo delo nadaljeval do leta 1941. Rogačnik je bil profesor, dohtar in vratar te čudne glasbene univerze izpod Uršlje gore. Po osvoboditvi je pred orkester stopil Ivan Galinec. Ta frizerski mojster je menda godbenikom celo med striženjem vbijal v glavo note in viže. Godbeniki pa so ob zastonj striženju imeli še korist v obliki spoznavanja čudovitega sveta glasbe. Godbo je z dušo in srcem vodil tako rekoč do konca življenja.

Začetki so bili težki, saj godbeniki niso imeli niti svojega prostora, cimra, kot rečemo na Koroškem. Zato so se zbirali » Pri Štefanu«, »Pri Riflu«, »Pri Krištanu«, »Pri Ahacu«. Pa tudi za note so v tistih časih skrbeli godbeniki sami.

Pred davnimi časi

Skozi vsa leta delovanja so orkester vodili mnogi dirigenti. Vsak posebej in vsi skupaj so uspešno tlakovali pot razvoja orkestra, do mesta, na katerem je orkester sedaj. Skozi vse leto ima orkester precej nastopov, nekaj napovedanih, nekaj pa tudi izrednih. Med drugim smo člani orkestra ponosni na vsakoletni Plesni večer, kjer obiskovalci plešejo cel večer ob spremljavi našega orkestra.

Orkester šteje trenutno okoli 75 članov. Med člani orkestra so tudi nekateri akademsko izobraženi glasbeniki. Ni jim težko uskladiti svojih obveznosti, seveda, če je le mogoče, da se udeležujejo naših vaj in nastopov. Seveda smo v orkestru ponosni tudi na ostale člane, izmed katerih jih je kar nekaj samoukov, to se pravi brez glasbene izobrazbe.

V zadnjih letih se je orkestru pridružilo kar precej mladih godbenic in godbenikov. Naj omenim, da najstarejši član orkestra šteje 75, let in je edini, ki je začel v orkestru še pod vodstvom g. Galinca, ter je v orkestru aktiven godbenik že polnih 65 let. Najmlajša članica, ki se nam je pridružila septembra 2023, pa šteje 9 let.

Starejše članice in člani z dolgoletnimi izkušnjami ter mladi z njihovo zagnanostjo sta formula za uspešno delovanje orkestra. S takim pristopom se nam za obstoj godbeništva na Prevaljah ni bati.

Kot sem že omenil so orkester skozi vsa leta neprekinjenega delovanja vodili mnogi dirigenti. Poleg Vizerja, Rogačnika, Galinca še Burdzi Julijan, Gradišek Ivan, Golob Marjan, Kavtičnik Marko, Jevšnikar Peter, Jevšnikar Davorin, Gradišnik Jure.

Od leta 2017 pa orkester vodi prva dirigentka v njegovi 115-letni zgodovini, Voler Saša. Pod njenim vodstvom je orkester leta 2023, na 27. tekmovanju v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla osvojil Zlato Plaketo, na kar smo še posebej ponosni, saj se je vmes za dve leti skoraj vse ustavilo.

Plesni večer z orkestrom

Kakor je za vsako uspešno opravljeno delo potrebno odrekanje, tako je tudi v glasbi. Pa vendar, če si glasbi predan z dušo in telesom, rezultati ne morejo izostati. Od leta 1999 je orkester rangiran v 1. težavnostno kategorijo v kateri je osvojil kar nekaj zlatih priznanj. Največji uspeh orkestra do sedaj pa štejemo Zlato listino s posebno pohvalo leta 2002, pod vodstvom dirigenta Jevšnikar Davorina.

Rezultati so takšni ali drugačni. Pripadnost orkestru pa je stvar, na katero ima vsak posameznik največji vpliv. Na veliko zadovoljstvo se tudi naš orkester počasi pomlajuje, vendar brez sivih eminenc orkestra ne bi bilo. Pri našem delovanju nam nikoli ni dolgčas. Družimo se na kakšnem pikniku, izletu, če ne drugače, pa vsaj po vaji katero skupaj rečemo.

Na žalost je vsako delovanje društva povezano z vse večjimi stroški. Denarja v kulturi je vse manj, kar nas vse, ki se s tem ukvarjamo močno žalosti. Na srečo ima za naše delovanje kar velik posluh občina Prevalje, za kar se ji na tem mestu tudi iskreno zahvaljujem, v upanju, da bo še naprej tako. Potem so tu še mnogi posamezniki, organizacije, ki tudi prispevajo dobršen del sredstev za naše delovanje. Tudi njim iskrena hvala. Seveda bi si želeli tudi večji posluh države, ampak, tako pač je.

Spoštovane godbeniške kolegice in kolegi. Glasba, ki jo iz svojih instrumentov izvabljajo godbenice in godbeniki v pihalnih orkestrih je nekaj enkratnega. Prvomajska budnica, promenadni koncerti, zvoki koračnic…. Nimajo povsod te možnosti, da jim taka glasba zaigra. Zato apeliram na vse nas, da ne dopustimo, da godbeništvo izgine iz slovenskega kulturnega prostora.

Godbeni pozdrav

Borut Burjak, predsednik KD PO Prevalje

Pihalni orkester Prevalje ob 110-letnici

#godbasepredstavi #POPrevalje #zvezaslovenskihgodb