Članek
PRVO POLLETJE V PIHALNEM ORKESTRU DIVAČA
Objavljeno Jul 23, 2024

Leto 2024 je v Občini Divača v znamenju 120. obletnice rojstva pisatelja, humanista in zdravnika Bogomirja Magajne. Praznovanju smo se pridružili tudi godbeniki Pihalnega orkestra Divača, in sicer s sodelovanjem v glasbeni predstavi Brkonja Čeljustnik. Brkonja je glavni lik istoimenske Magajnove pravljice. Dobri veliki mož je

bil najbolj poznan po svojih dolgih in močnih brkih, od tod tudi njegovo ime. Na svadbi pa so mu opiti gostje brke odrezali in s tam nase priklicali hude čase. Brkonja se je umaknil v svoje podzemne jame in čakal na pravi

trenutek za maščevanje – nevesti je ugrabil, kar je v življenju najbolj ljubila, hčerko Darko. Darkin oče je tistemu, ki bi Darko rešil iz podzemlja, obljubil njeno poroko. Opogumil se je le mladenič Branko, ki je Brkonjo

očaral z igranjem na gosli. Brkonji so zopet zrasli brki, zato je osvobodil Darko in obljubil, da bo zopet pomagal ljudem. V predstavi, ki jo je režirala Tanja Trebec Benedejčič, učiteljica divaške osnovne šole, so poleg našega orkestra nastopali še plesalke Društva ljubiteljev baletne umetnosti Divača, igralke in igralci Turističnega kulturnega športnega društva Urbanščica ter zaposleni in učenci Osnovne šole dr. Bogomirja Magajne Divača. Glasbeni aranžma je delo našega godbenika Roka Nemaniča. Svoje sodelovalno delo smo javnosti predstavili 24. marca, in sicer kar v dveh predstavah, saj je bilo zanimanje za ogled predstave zelo veliko.

Na velikonočnem koncertu smo gostili kolege iz Pihalnega orkestra Vrhpolje, ki se nam je predstavil z dvema skladbama, s katerima je nastopil na letošnjem Tekmovanju slovenskih godb. Novost našega orkestra pa je bila skladba o glasbenem geniju z iznakaženim obrazom, ki tava po katakombah operne hiše in straši umetnike, ki v operni hiši živijo in delajo, skladba Fantom iz opere.

Pred prvomajskimi prazniki smo 26. aprila sodelovali še na svečani prireditvi ob dnevu upora proti okupatorju v organizaciji Občine Divača, Združenja borcev za vrednote NOB Sežana in Občinskega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Divača. 28. aprila pa smo dan preživeli v ljubljanskem Tivoliju, in sicer na snemanju videospota z Magnificom.

snemanje videospota z Magnificom (foto: David Vatovec)

Godbeniki se običajno zelo veselimo 1. maja. Čeprav smo pokonci že od zgodnjih jutranjih ur, se cel dan družimo z našimi občani – na sporedu je namreč prvomajska budnica. Kljub temu da nekatere prebivalce dobesedno zbudimo, saj z igranjem pričnemo že ob šesti uri, smo povsod toplo sprejeti.

prvomajska budnica (foto: David Vatovec)

11. maja smo svoje občinstvo povabili v Kosovelov dom na Spomladanski koncert, ki je bil v znamenju velikih mojstrov klasične filmske glasbe. V poslušanje smo ponudili Vikinge: Legende skladatelja Lionela Beltrána - Cecilie, Kako izuriti svojega zmaja skladatelja Johna Powella, Fantoma iz opere skladatelja Andrewa Lloyda Webberja in Olimpijske fanfare skladatelja Johna Williamsa. Bučen aplavz na koncu koncerta nam je dal vedeti, da smo svoje delo odlično opravili in da je občinstvo izjemno uživalo ob naših izvedbah.

spomladanski koncert v Sežani (foto: David Vatovec)

18. maja smo na Kozjanah obeležili spominski dan Občine Divača in se tako poklonil hrabrim prebivalcem Kozjan, ki so leta 1943 žrtvovali svoja življenja za svobodo. Že naslednji dan, 19. maja, smo v Zagrebu gostovali na državnem tekmovanju orkestrov Hrvaške. Na posnetek skladbe Vikingi: Legende, ki smo ga objavili na YouTube kanalu, se je s čestitkami odzval skladatelj Vikingov, g. Beltrán - Cecilia.

gostovanje v Zagrebu (foto: zajetje iz zaslona posnetka Hrvatsega sabora kulture)

25. maja smo v Divači odprli obnovljeno Kraško cesto, po kateri smo prvi zakorakali godbeniki in mažoretke iz

Povirja. Na ta dan smo obeleževali tudi dva jubileja – 75 let je praznoval Radio Koper, ki nas je vključil v neposredni prenos svojega rojstnodnevnega programa, 50 let pa legendarna primorska glasbena skupina Prizma, ki je svoj prvi koncert odigrala ravno tako 25. maja leta 1974 v Divači.

odprtje obnovljene Kraške ceste v Divači (foto: David Vatovec)

Zadnja nedelja v maju je v naši občini že vrsto let namenjena jamskemu prazniku Belajtngi. Radovednim obiskovalcem praznika se predstavljajo društva in posamezniki, ki delujejo na območju Parka Škocjanske jame,

zato smo se predstavili tudi mi.

Z veseljem smo se odzvali na povabilo Mestne godbe Kamnik in z njimi ter Društvom kamniških mažoretk Veronika 8. junija nastopili na prireditvi Opoldne po godbeno.

Pred poletnim premorom se od svoje publike poslovimo s koncertom ob občinskem prazniku. Odigrali smo ga 22. junija v prelepem ambientu borjača Škrateljnove domačije.

Veselimo pa se tudi dogajanja po poletnem premoru – družili se bomo namreč z zvezdami slovenske in tuje košarke ob zaključku košarkarske kariere Gorana Dragiča ter na koncertu ob 30-letnici glasbene poti Magnifica.

Jana Volk

#delovanjegodb