Članek
MUSICA CREATIVA 2024

FESTIVAL MLADIH GLASBENIH TALENTOV V IZOLI

Objavljeno Aug 30, 2024

Med 18. in 24. avgustom 2024 je obala slovenskega primorja ponovno oživela v glasbenem duhu, saj je v Izoli potekal že 43. tradicionalni festival Musica Creativa 2024. Musico creativo organizirata Zveza slovenskih godb in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ki sta letos zbrala kar 165 mladih godbenic in godbenikov, starih od 9 do 24 let, ki so pod vodstvom izkušenih mentorjev in članov ekipe ustvarili nepozabne glasbene trenutke.

Festival, ki je potekal na več prizoriščih v Izoli, med drugim na Srednji šoli Izola, Osnovni šoli Vojke Šmuc in v Kulturnem domu Izola, je bil namenjen razvoju mladih glasbenih talentov in spodbujanju ljubezni do pihalne glasbe. V letošnji izvedbi sta delovala dva pihalna orkestra: Pihalni orkester Musica Creativa, ki je združeval mlade med 9 in 14 let, ter Slovenski pihalni orkester, ki je bil namenjen mladim glasbenikom med 14 in 24 let.

Mladi glasbeniki so skozi ves teden intenzivno vadili v komornih skupinah, po sekcijah in v orkestrih pod vodstvom dirigentov Vida Pupisa in Matjaža Medena. Njihov trud je obrodil sadove v treh izjemnih koncertih, ki so obiskovalcem ponudili vpogled v trdo delo in predanost mladih glasbenikov.

Prvi koncert, ki je potekal v četrtek, 22. avgusta, je bil koncert komornih skupin v čudovitem ambientu Parka Pietro Coppo v Izoli. Obiskovalci so lahko uživali v intimnih izvedbah različnih komornih sestavov, ki so pokazali svojo tehnično dovršenost in glasbeno zrelost.

V petek, 23. avgusta, je sledil promenadni koncert na ploščadi pred Srednjo šolo Izola. Pod toplim poletnim soncem so mladi godbeniki popestrili dan številnim obiskovalcem z živahnimi melodijami in energičnimi nastopi, ki so privabili množico ljudi, tako domačinov kot turistov.

Vrhunec festivala je bil zagotovo zaključni koncert, ki je potekal v soboto, 24. avgusta, v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Program je bil prava glasbena poslastica, saj so mladi glasbeniki pod taktirko dirigenta Vida Pupisa izvedli dela, ki so zajemala širok spekter glasbenih stilov in kultur. Pihalni orkester Musica Creativa je izvedel skladbe, kot so "Ancient Voices" Michaela Sweeneyja, "Armenian Rhapsody" Johnnieja Vinsona in "Oriental Postcards" Etienna Crausaza, ki so obiskovalce popeljale na potovanje skozi različne zvoke in pokrajine sveta, od Egipta do Orient Expressa. Posebno pozornost je pritegnila tudi izvedba skladbe "Zeleni Jurij" slovenskega skladatelja Vida Pupisa, ki je s svojo avtohtono tematiko še posebej nagovorila domačo publiko.

Slovenski mladinski pihalni orkester pod taktirko Matjaža Medena pa je zablestel s skladbami, kot je "Capriccio Espagnol, op. 34" Nikolaja Rimskega Korsakova v priredbi Joséja Schynsa, ki je poslušalce popeljala v temperamentne španske ritme. Med drugim so izvedli tudi "El Camino Real" Alfreda Reeda ter "Krst pri Savici" Jakoba Korošca, ki so dodatno obogatili program z latinskimi in slovenskimi elementi. Zaključek koncerta je bil obarvan s pasodoblejem "Tercio de Quites" Rafaela Talensa, ter jazz klasiko Chicka Coree - Spain, ki sta dvorano napolnila z energijo in dinamiko.

Za konec so mladi godbeniki navdušili občinstvo z dodatkom, kjer so zaigrali priljubljeni "Tequila" Chucka Ria v priredbi Mika Storyja ter slovensko klasiko "Tra-ta-ta" Bojana Adamiča na besedilo Franeta Milčinskega Ježka.

Organizacija festivala ne bi bila mogoča brez podpore lokalnih ustanov, kot so Srednja šola Izola, Osnovna šola Vojke Šmuc in Center za kulturo, šport in prireditve Izola, ki so z veseljem odprli svoja vrata in omogočili mladim glasbenikom, da so izpolnili svoje sanje o nastopanju na velikih odrih.

Musica Creativa 2024 je bila več kot le festival; bila je priložnost za mlade, da se povežejo z glasbo, ustvarjajo prijateljstva in se razvijajo kot umetniki. Dogodek je ponovno dokazal, kako pomembna je podpora mladim talentom ter kako lahko glasba povezuje in navdihuje vse generacije.

Naslednje leto nas zagotovo čaka še ena glasbena pustolovščina, ki je ne gre zamuditi.

foto: Nikola Predovič

PROGRAM ZAKLJUČNEGA KONCERTA MUSICE CREATIVE
Slovenska filharmonija, Ljubljana
sobota, 24. avgust 2024

Pihalni orkester Musica creativa
dirigent: VID PUPIS

Michael Sweeney: ANCIENT VOICES

Johnnie Vinson: ARMENIAN RHAPSODY

Etienne Crausaz: ORIENTAL POSTCARDS

  • From Egypt

  • From the Desert

  • From the Orient Express

Vid Pupis: ZELENI JURIJ

Randall D. Standridge: CHA'LA (Dance of the Volcano Goddess)

Dodatek:

Chuck Rio, prir. Mike Story: TEQUILA

Slovenski mladinski pihalni orkester

dirigent: MATJAŽ MEDEN

Nikolaj Rimski Korsakov, prir. José Schyns: CAPRICCIO ESPAGNOL, op. 34

  • Alborada

  • Variazioni

  • Alborada

  • Scena e canto gitano

  • Fandango asturiano

Alfred Reed: EL CAMINO REAL (A Latin Fantasy)

Jakob Korošec: KRST PRI SAVICI

Rafael Talens: TERCIO DE QUITES (pasadoble)

Dodatek:

Bojan Adamič, besedilo Fran Milčinski Ježek: TRA-TA-TA

#StrokovniPrispevki