Članek

Poročila in ocene

6. tekmovanje mladinskih godb in 36. tekmovanje slovenskih godb na tretji in prvi težavnostni stopnji

V petek, 20. in soboto, 21. maja 2016 sta v Kulturnem domu Bukovica v občini Renče-Vogrsko potekala 6. tekmovanje mladinskih godb in 36. tekmovanje slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji.

Objavljeno Jul 04, 2016

V petek, 20. in soboto, 21. maja 2016 sta v Kulturnem domu Bukovica v občini Renče-Vogrsko potekala 6. tekmovanje mladinskih godb in 36. tekmovanje slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji.

Na 6. tekmovanju mladinskih godb so nastopili trije orkestri, na 36. tekmovanju slovenskih godb pa pet orkestrov. Obe tekmovanji sta potekali v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Občine Renče Vogrsko in Pihalnega orkestra Vogrsko. Vsi organizatorji so opravili izjemno delo in program letošnjega tekmovanja, ki je obsegal vrhunske koncertne nastope godb, je potekal gladko in skrbno premišljeno.

Tekmujoče pihalne orkestre je ocenjevala strokovna žirija v sestavi Gregor Kovačič, Mitja Dragolič, Miro Saje, Milivoj Šurbek in Jozsef Csikota (Madžarska).

Spodbujanje in izobraževanje mladih godbenic in godbenikov od osnovnega izobraževanja v raznih oblikah glasbenih šol do njihovega vključevanja v slovenske godbe in pihalne orkestre je temeljni cilj Zveze slovenskih godb. Zveza tako želi  v sodelovanju  z ostalimi organizacijami pripraviti trdne in kakovostne osnove za strokovno izobraževanje godbenikov na vseh področjih. Na godbeništvo gledamo kot na možnost/priložnost, ki iz vsakega posameznika lahko naredi osebo z vrednotami in kakovostmi. Na tekmovanjih smo bili priča koncertni predstavitvi, ki so jo mladi godbeniki pripravili v letošnji sezoni. Ob tem bi seveda radi poudarili, da tekmovalni značaj prireditve nikakor ne sme biti primarnega pomena. Namen in smisel tekmovanja vidimo predvsem v dodatni obogatitvi procesa izobraževanja, pospešitvi in širitvi zanimanja za godbeništvo, druženju mladih glasbenikov in krepitvi pripadnosti, spodbujanju napredka in načina dela orkestrov in navsezadnje v usmerjanju delovanja dirigentov z novo literaturo.

 

Skupni rezultati

TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB

KATEGORIJA A - MLADINSKI PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE MARJANA KOZINE NOVO MESTO – 82,36 % točk, srebrna plaketa

KATEGORIJA B - PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE SEVNICA – 87,78 % točk – zlata plaketa in pokal zmagovalca

KATEGORIJA C - MLADINSKI PIHALNI ORKESTER ZDRUŽENJA PIHALNIH ORKESTROV TRENTO – 87,64 % točk – zlata plaketa

 

36. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB - TRETJA TEŽAVNOSTNA STOPNJA

KD PIHALNI ORKESTER JESENICE-KRANJSKA GORA – 81,48 % točk, srebrna plaketa

BRKINSKA GODBA 2000 – 86,39 % točk – zlata plaketa

KD PIHALNA GODBA VRHPOLJE, VIPAVA – 93,24 % točk – zlata plaketa s posebno pohvalo in pokal zmagovalca

 

36. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB - PRVA TEŽAVNOSTNA STOPNJA

KD GASILSKI PIHALNI ORKESTER LOČE PRI DOBOVI – 85,65 % točk – zlata plaketa

KD PIHALNI ORKESTER LOGATEC – 94,35 % točk – zlata plaketa s posebno pohvalo in pokal zmagovalca

 

Žirija je podelila tudi posebne nagrade:

priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe - 3. težavnostna stopnja - Brkinska godba za izvedbo skladbe Bojana Adamiča Zgodbica v štirih delih,

priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe - 1. težavnostna stopnja - Pihalni orkester Logatec za izvedbo skladbe Roka Goloba Godba gre v vesolje,

priznanje za umetniško vodenje orkestra na tekmovanju je prejel Matjaž Meden, dirigent KD Pihalni orkester Vrhpolje-Vipava.

 Daniel Leskovic

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju