Članek

Dejavnosti godbeništva

Dobrodelni marežganski "godci"

V četrtek, 26. decembra se je v dvorani kulturnega doma v Marezigah odvijal tradicionalni dobrodelni božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Marezige. Glasbeni večer je povezovala vedno nasmejena voditeljica Nataša Živkovič.

Objavljeno Dec 29, 2013

V četrtek, 26. decembra, se je v dvorani kulturnega doma v Marezigah odvijal tradicionalni dobrodelni božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Marezige. Glasbeni večer je povezovala vedno nasmejena voditeljica Nataša Živkovič.

Godbeniki so pod vodstvom dirigenta Borisa Babiča postregli s pestro paleto skladb za vse okuse. Orkester se je v uvodni skladbi Magnus Theme, ki jo je aranžiral godbenik Aljaž Markežič, predstavil z melodijo iz računalniške igrice Kid Icarus Uprising, sledila je nekoliko bolj klasična Die Schone Galathea. Nadalje so obiskovalci uživali v plesnih ritmih skladb Bamboleo in Fiesta tropicale. Poskrbeli so tudi za oživitev zimzelenih skladb z italijanskim venčkom uspešnic Italo Pop Classics in slovensko popevko Zato sem noro te ljubila, ki jo je zapela godbenica Sara Kocjančič. Mlajše obiskovalce, pa tudi že odrasle "otroke", sta navdušili skladbi Dobra volja je najbolja in venček pesmi Disney fantasy iz svetovno znanih risank Walta Disneya. Praznično vzdušje je polepšal znani božični napev Johna Lenona Happy Xmas.

Doborodelno noto so koncertu dodali prostovoljni prispevki obiskovalcev, ki jih je Kulturno društvo Pihalni orkester Marezige namenilo Območnemu združenju Rdečega križa Koper, natančneje krajevni organizaciji v Marezigah. Predsednica OZRK Koper Irena Sirotič - Dobrila je zagotovila, da bodo zbrana sredstva v višini 607 € prišla v prave roke socialno ogroženim družinam iz marežganskega okoliša. Ob tej priložnosti je predsedniku Sveta KS Marezige Alenu Babiču izročila tudi defibrilator, ki bo ob morebitni potrebi dobrodošel pripomoček tako laikom kot bolničarjem iz tega okoliša.

Božično-novoletni koncert vsako leto predstavlja novim članom nekakšen "glasbeni krst". Tako se je v letošnjem letu orkestru pridružilo 7 pripravnikov in 6 novih članov, ki so se tudi predstavili na odru. Pestro leto 2013 je bilo po besedah predsednika kulturnega društva Mateja Bržana za godbenike in godbenice zapolnjeno z nastopi v domačih krajih na Obali in širše po Sloveniji in z gostovanji v hrvaški Istri in v Avstriji. Najpomembnejši nastop so zabeležili konec meseca maja, ko so nastopili na 33. tekmovanju Zveze slovenskih godb na II. težavnostni stopnji in si priigrali srebrno priznanje.

Godbeniki so v središče dežele refoška povabili izolskega tekstopisca, novinarja, urednika in glasbenika Draga Misleja - Mefa. Zbrano publiko je ogrel s svojimi kantavtorskimi skladbami Marije niso našli, Najboljša leta in Mi smo znali živet. V zadnji skladbi pa se je Mef spomnil dogodka iz sredine 80. let, ko marežganski "godci" po končani zabavi na Muzejskem trgu v Kopru kar niso mogli zapustiti prizorišča in je glasba njihovih pihal in trobil po koprskih ulicah odmevala še dolgo v noč.

Podobno kot takrat so godbeniki skupaj z zbranim občinstvom - potem ko je v dvorani zazvenel tradicionalni Straussov Radetzky marsch - nadaljevali druženje v marežganski kanavi do poznih večernih ur.

Mateja Grbac Železnik,

KD Pihalni orkester Marezige

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju