Članek

Dejavnosti godbeništva

Svetovna premiera skladbe Vibration of Light II in Novoletni koncert Pihalnega orkestra Krka

Pihalni orkester Krka na letošnjem Novoletnem koncertu pripravlja svetovno premiero skladbe znane kitajske skladateljice Wen Liu, ki jo je napisala posebej za orkester ter solista na flavti in saksofonu.

Objavljeno Dec 19, 2013

Pihalni orkester Krka na letošnjem Novoletnem koncertu pripravlja svetovno premiero skladbe znane kitajske skladateljice Wen Liu, ki jo je napisala posebej za orkester ter solista na flavti in saksofonu.

Pihalni orkester Krka, ustanovljen leta 1957, je priznan in prodoren orkester, kar dokazujejo številni nastopi in dosežki doma in v tujini. Sestavlja ga skupina amaterskih glasbenikov, katerih koncertni nastopi so poleg glasbene odličnosti polni energije in zanosa. Orkester je petkratni zmagovalec Tekmovanj slovenskih godb, od tega dvakrat na najvišji, koncertni stopnjii v letih 2006 in 2012. Od leta 2007 ga vodi dirigent Matevž Novak.

V orkestru je svojo pot začelo veliko izvrstnih mladih glasbenikov, ki danes delujejo v uveljavljenih slovenskih in tujih zasedbah in orkestrih. Eden teh je tudi saksofonist Simon Širec, ki ga je glasbeno raziskovanje odpeljalo na študij na Dunaj, kjer je sodeloval z glasbeniki s celega sveta. To sodelovanje je pripeljalo do nove skladbe kitajske skladateljice Wen Liu, napisane posebej za Pihalni orkester Krka.

Premierna izvedba skladbe Wen Liu Vibration of light II bo v sklopu tradicionalnega Novoletnega koncerta v soboto, 21. 12. 2013, ob 19.30 v Kulturnem centru Janeza Trdine. 

Dojemanje globalne družbenosti bo prevedeno v glasbo s skladbo Vibration of the Light II, v kateri bo Pihalni orkester Krka predstavil svojo fleksibilnost ter iskal prepričljiv izraz v povsem novi glasbeni stilizaciji, ko se zavržejo vsa stara pravila in jih nadomestimo z novimi. Združitev glasbene abstrakcije visoke umetniške orkestrske glasbe z elementi pop urbane kulture pri solistih je delo mlade in prodorne kitajske skladateljice Wen Liu; bilo je napisano po naročilu Pihalnega orkestra Krka in končano novembra 2013.

Wen Liu je mlada nadarjena skladateljica in dobitnica številnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Njena dela so izvajali na mednarodnih festivalih, kot so Wien Modern 2008, Expo Shanghai 2010, ManiFeste 2013 IRCAM, Stockholm Fringe Fest (Stoff) 2012, Dimanche Rouge Paris 2012, International Computer Music Conference 2012 itd. Njene skladbe so predvajali na radiih ORF/Ö1 Zeitton, Ö1 Kunst Radio, Radio Orange Vienna, Radio Helsinki, Radio Today in Radio 2000 v Južni Afriki in na Television SABC2. Med letoma 2003 in 2004 je obiskovala Konservatorij za glasbo v Šanghaju, nato pa je s študijem klavirja in kompozicije nadaljevala na Dunaju (Konservatorium Wien Privatuniversität), kjer je leta 2010 diplomirala z odliko. Vzporedno se šola tudi na Univerzi za uporabne umetnosti ter SAE Inštitutu na Dunaju, kjer se posveča pisanju glasbe za filmsko industrijo. Obiskovalala je številne delavnice z največjimi sodobnimi umetniki moderne kompozicije, kot so Chaya Czernowin, Brian Ferneyhough, Marco Stroppa, Klaus Lang, Isabel Mundry, Wolfgang Rihm, Andrew Thomas, Nils Vigeland in Fabio Vacchi.

Uradna spletna stran Wen Liu: http://wenliu-music.com.

Simon Širec je leta 2008 zaključil program klasičnega saksofona na Konservartoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Dejana Prešička, študij je nadaljeval v razredu Larsa Mlekuscha na Glasbeni univerzi na Dunaju, kjer je leta 2012 z odliko tudi diplomiral. Novembra 2011 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani zaključil študij muzikologije. Širec zaključuje magistrski študij klasičnega saksofona na Glasbeni univerzi v Gradcu v razredu Geralda Preinfalka. Leta 2010 in 2011 je odigral dve koncertni turneji z European Saxophone Ensemble. Je večkratni nagrajenec glasbenih tekmovanj tako doma kot v tujini.

Danijel Lauko je študiral na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je junija 2011 z odliko diplomiral, junija 2013 pa prav tako z odliko tudi magistriral iz klasičnega saksofona v razredu Geralda Preinfalka. Junija 2011 je kot solist nastopil s pihalnim orkestrom Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Leta 2012 in 2013 je kot član zasedbe Saxotic igral koncert za orkester in kvartet saksofonov. Na glasbeni poti je bil dejaven član zasedb JaMaGaDa, Saxotic, Big banda SGBŠ Maribor in saksofonskega orkestra S-AXE 12 WIEN-GRAZ. V glasbeni karieri je dejavno sodeloval na raznih mojstrskih tečajih in seminarjih pod mentorstvom uveljavljenih profesorjev saksofona.

 

PROGRAM

Guiseppe Verdi, prir. Franco Cesarini: La Forza del Destino

Wen Liu: Vibration of Light II, solista: Simon Širec (flavta in sopran saksofon), Danijel Lauko (bariton saksofon)

https://www.youtube.com/watch?v=QQGpTzKuCF4

***

Alfred Reed: Third Suite for Band

Johann Sebastian Bach, prir. Philip Sparke: Jesu, Joy of Man's Desiring

Robert W. Smith: Songs Of Sailor and Sea

Leonard Bernstein, prir. Naohiro Iwai: West Side Story

 

Novoletni koncert Pihalnega orkestra Krka in svetovna premiera skladbe Vibration of Light II bo tako eden izmed vrhuncev godbeniške glasbe v Sloveniji.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju