Članek

Dejavnosti godbeništva

Pihalni orkester SVEA Zagorje je najbolj popularna godba v Sloveniji!
Objavljeno Dec 04, 2013

  Godbeništvo ima v Sloveniji močno tradicijo tako kot denimo gasilstvo. Preko 150 godb, kolikor jih trenutno aktivno deluje pri nas, s svojimi melodijami popestri marsikatero kulturno, športno ali drugo prireditev. Naziv »najbolj popularne godbe v Sloveniji« pa med številnimi pihalnimi orkestri pripada Pihalnemu orkestru SVEA Zagorje.

Orkester s 152- letno tradicijo je v času svojega delovanja dosegel mnoge pomembne uspehe, kot so osvojena zlata medalja na svetovnem prvenstvu v Kerkradeju na Nizozemskem, absolutno prvo mesto na tekmovanju v nemškem Bambergu in osvojeno zlato priznanje v najvišji težavnostni kategoriji ter prejeta nagrada za najboljšega dirigenta tekmovanja na 13. Mednarodnem tekmovanju velikih pihalnih orkestrov v češki Ostravi. Nikakor ne gre pozabiti gostovanja v Vatikanu in srečanja s papežem Janezom Pavlom ll., gostovanja na 850-letnici megalomanske Moskve in edinstvenega koncertiranja 125 metrov pod zemljo, na 1. Evropskem podzemnem festivalu rudarskih pihalnih orkestrov na Poljskem.

Orkester je do zdaj posnel pet zgoščenk, člani pa so še posebej ponosni na Film, Blues, Pop-Rock, ki je bila nagrajena z Zlatim petelinom v kategoriji za najboljšega izvajalca filmske, scenske in instrumentalne glasbe. Orkester je tudi prejemnik Zlate plakete  Občine Zagorje ob Savi in priznanj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti ter Zveze slovenskih godb. V akciji Nedeljskega dnevnika Naj godba, ki se je po dveh krogih glasovanja zaključila pretekli teden, so bralci lahko namenili glas kateri koli slovenski godbi. Med dvanajstimi orkestri, ki so se uvrstili v finalni izbor, pa je največ glasovnic prejel Pihalni orkester SVEA Zagorje. Navdušenja nad tako odlično uvrstitvijo poleg članov orkestra niso skrivali niti njihovi zvesti poslušalci in spremljevalci, ki so s številnimi čestitkami potrdili, da lahko računajo na njihovo podporo. Pihalni orkester SVEA Zagorje bo priznanje za najbolj popularno godbo v Sloveniji prejel na prireditvi Slovenec leta prihodnje leto v Čatežu, pred tem pa bo letošnje leto zaključil s tradicionalnim novoletnim koncertom, ki bo v soboto, 21.12.2013, v dveh terminih, in sicer ob 17.00 in ob 19.30 v Delavskem domu Zagorje

(vstopnice bodo na voljo v upravi Delavskega doma Zagorje).

 Godbeništvo marsikoga spremlja od zgodnjih otroško-mladostniških let naprej in marsikateri »plehar« (godbenik) si ne zna predstavljati življenja brez glasbe in druženja, ki ga v »paketu« prinaša sodelovanje v orkestru. Biti godbenik pomeni imeti rad glasbo, s pomočjo katere se širijo med ljudi pozitivna energija, sproščenost in optimizem. Danes pa prav to verjetno potrebujemo še bolj kot kadar koli prej.

 Pihalni orkester SVEA Zagorje (orkestersvea@gmail.com)

 ***

Več o Pihalnem orkestru SVEA Zagorje na www.svea-zagorje.com, FACEBOOK in YOUTUBE.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju