Članek

Poročila in ocene

Godba ljubljanskih veteranov zaigrala na slovesnosti v Bazovici

Godba ljubljanskih veteranov je sodelovala na osrednji spominski slovesnosti v spomin na bazoviške junake v Bazovici v Italiji.

Objavljeno Feb 14, 2013

9. septembra 2012 je bila v Bazovici v Italiji na bazoviški gmajni osrednja spominska slovesnost v spomin na bazoviške junake. Na slovesnosti je sodelovala Godba ljubljanskih veteranov, ki je poleg priložnostnih skladb zaigrala skupaj s tamkajšnjim zborom tudi skladbi Žrtvam in Vstarjenje Primorske. Godbeniki smo prvič sodelovali na bazoviški komemoraciji in žal doživeli tudi ideološko žvižganje, ploskanje (očitno uvoženo izza meje) in izzivalni transparent mlade hrvaške skupine, kar je namesto pristne pietete omadeževalo slovesnost.

Godba ljubljanskih veteranov je po proslavi na bazoviški gmajni nastopila s samostojnim koncertom na vaškem prazniku (šagri) v bližnji Gročani. Tu smo bili deležni prijateljskega druženja in gostoljubnosti naših rojakov. V organizaciji Zveze slovenskih kulturnih društev (Unione dei Circoli Culturali Sloveni – ZSKD) je Godba ljubljanskih veteranov v zamejstvu gostovala že tretjič.

Milan Pavliha