Članek

Poročila in ocene

5. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju "Slovenija 2012"

Konec junija je v Velenju potekalo 4. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju "Slovenija 2012".

Objavljeno Feb 14, 2013

V soboto, 30. junija 2012, je v Velenju potekalo 5.mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju Slovenija 2012. Tekmovanje, na katerem je nastopilo 7 pihalnih orkestrov s preko 700 godbeniki, je potekalo v soorganizaciji Mestne občine Velenje, Glasbene šole Velenje in Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Vsi organizatorji so opravili izjemno delo in program letošnjega tekmovanja, ki je obsegal vrhunske koncertne nastope godb, je potekal gladko in skrbno premišljeno.

Poleg tekmovanja v glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje se je v središču mesta, na Titovem trgu, odvijal še spremljevalni program. Tu so poleg mažoretnih skupin in pihalnih orkestrov nastopili še Big Band Musikschule St. Stefan im Rosental iz Avstrije, Tamburaški orkester KUD Gaj, Zagreb iz Hrvaške in Akademik Big Band iz Rusije. Njihovi nastopili so pokazali vso razsežnost inštrumentalne glasbene dejavnosti.

Tekmujočim pihalnim orkestrom iz Šoštanja, Prebolda, Radelj ob Dravi, Sevnice, Tržiča in drugih evropskih držav (Estonije, Hrvaške, Avstrije) je strokovna žirija, ki so jo sestavljali mag. Ivan Marin (predsednik), mag. Siegmund Andraschek in mag. Igor Krivokapič, podelila visoka priznanja. Najbolje ocenjeni pihalni orkestri so poleg priznanja prejel tudi različne druge nagrade.

Rezultati

Kategorija A

Kulturno društvo Pihalni orkester Zarja Šoštanj (99 % točk, zlata plaketa s pohvalo)

dirigent: Miran Šumečnik

V Šoštanju je godba na pihala nastala leta 1911, ko je kraj prejel mestne pravice. Do leta 1994 je nastopala kot Delavska godba »Zarja« Tovarne usnja Šoštanj, od tedaj dalje pa kot Pihalni orkester “Zarja” Šoštanj. Danes šteje 55 aktivnih članov in je nepogrešljiv člen kulturnega utripa mesta Šoštanj in Šaleške doline. Redno se udeležuje tekmovanj, ponosni pa so na zlato plaketo s tekmovanja v Velenju 1977, Mariboru 1985 in tekmovanja na 2.. težavnostni stopnji leta 2003. Predstavili so se tudi na 2. in 3. mednarodnem tekmovanju Slovenija 2004 in 2007 ter obakrat prejeli srebrno plaketo. Največji uspeh je orkester dosegel na tekmovanju pihalnih orkestrov na 1. težavnostni stopnji, saj je dosegel zlato odličje s pohvalo (2008). 2009 je na tekmovanju za najkoračnico Mengeš in tekmovanju v zabavnem programu v Ormožu dosegel absolutno prvo mesto. Godbeniki so gostovali v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. V zadnjih letih se je orkester zelo pomladil, kar je sad dobro načrtovanega dela in sodelovanja z glasbeno šolo Velenje, oddelek Šoštanj.

Kategorija B

Gradski puhački orkestar hrvatskih željeznica (82,80 % točke, zlata plaketa)
dirigent: Darko Navoj

Orkester je bil leta 1931 ustanovljen pod imenom Železničarska godba Varaždin. Pod tem imenom je deloval do leta 1949, ko je bila njegova dejavnost razširjena z ustanavljanjem drugih sekcij (folklora, pevski zbor …). Od leta 2000  deluje pod okriljem mesta Varaždin kot Mestni pihalni orkester hrvaških železnic Varaždin. Redno se udeležuje tekmovanj in festivalov po celi Evropi. Na tekmovanjih je v kategorijah tujih pihalnih orkestrov osvojil prva mesta v Karlsruheu v Nemčiji (1971), Epinayu v Franciji in Neuchatlu v Švici. Poleg soorganizacije mednarodnih festivalov za pihalne orkestre 1969, 1970, 1971 in 1999 je sodeloval tudi na festivalih v Welsu (Avstrija), Hamarju in Freiburgu.

Orkester redno nastopa na državnih srečanjih. V letu 2006 je prejel bronasto priznanje in leta 2001 v kategoriji A dosegel prvo mesto. Prav tako se je udeležil mednarodnih tekmovanj v Velenju, Ostravi in Rybniku.

 

Pihalni orkester Tržič (80,80 % točke, zlata plaketa)
dirigent: Franci Podlipnik


POPSID (80,50 % točke, zlata plaketa)
dirigenti: Enno Tubli, Sirje Vasmann in Hipp Kalkun


Kategorija C

Kulturno društvo Godba Sevnica (91,40 % točk, zlata plaketa s pohvalo)
dirigent: Matic Nejc Kreča

Kulturno društvo Godba Sevnica ob zelo dobrem organizacijskem in strokovnem delu napreduje v kvaliteten sestav, ki je ponos lokalnega okolja, vedno znova pa preseneča na mednarodnih tekmovanjih in festivalih. Leta 2005 so na Poljskem osvojili zlati rog, v letu 2006 pa so poželi velik uspeh na festivalih na Češkem in v Nemčiji. V letu 2007 so gostovali na Hrvaškem in na 3. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju Slovenija 2007 dosegli bronasto plaketo. V istem letu so na tekmovanju za najkoračnico Mengeš dosegli 93 % točk. Leta 2008 so na tekmovanju slovenskih godb v svoji kategoriji prejeli zlato priznanje s pohvalo. Posebej odmeven je vedno vsakoletni božično-novoletni koncert. Vsako leto nastopijo na najmanj 22 pomembnejših prireditvah in s samostojnim koncertom ob dnevu državnosti. Znotraj sestava deluje tudi Big band Sevnica.

 

Pihalni orkester Prebold (85,60 % točk, zlata plaketa)
dirigent: Marko Repnik

 

Mestni pihalni orkester Radlje ob Dravi (83,30 % točk, zlata plaketa)
dirigent: Dejan Kus

 


Daniel Leskovic