Članek

Dejavnosti godbeništva

Intercampus in Musica Creativa letos ponovno v Kopru

Koper bo poleti 2012 gostil dva mednarodna godbena tabora.

Objavljeno Jun 04, 2012

Tradicija godb na pihala na Koprskem je dolga in sega vsaj v prvo polovico 19. stoletja. Vse od takrat je v mestu pod okriljem občine delovala takšna ali drugačna pihalna zasedba, danes pa to bogato tradicijo nadaljuje Pihalni orkester Koper, ki je v lanskem letu obeležil 30-letnico ustanovitve. Koprski godbeniki že od samega začetka skrbijo tudi za prepoznavnost in razvoj godbeništva ter za njegovo promocijo v domači občini in širše. Tako bo tudi v letošnjem letu, saj bosta letos poleti v Kopru prav v njihovi soorganizaciji potekala dva mednarodna godbena tabora.

Od 15. do 22. julija bo pod okriljem Zveze slovenskih kulturnih društev, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze slovenskih godb ter v soorganizaciji z Glasbeno šolo Koper in Pihalnim orkestrom Koper potekal že osmi čezmejni mednarodni mladinski glasbeni laboratorij Intercampus, ki mu bo letos dirigiral novi dirigent POK Nejc Sukljan. Tabor, ki je namenjen mladim od desetega do osemnajstega leta, je nedvomno izjemen kulturni dogodek, ki v prvi vrsti povezuje čezmejni prostor med Slovenijo in Italijo, saj udeleženci prihajajo predvsem iz slovenskih pihalnih orkestrov v Italiji, z Obale, s Krasa in iz Brkinov. Ker gre pri tovrstnih taborih v veliki meri za projektno delo, kjer je za študij programa na voljo relativno malo časa, bo dirigentu pomagala tudi uveljavljena skupina mentorjev za posamezne skupine inštrumentov, ki na Intercampusu sodeluje že vrsto let: za flavte bo poskrbela Irina Perosa, za klarinete Daniel Grizonič, za saksofone Tomaž Nedoh, za trobente Mitja Bobič, za nizka trobila Iztok Babnik in za tolkala Mitja Tavčar. Svojevrstna atrakcija tako za udeležence kot tudi za občane in obiskovalce Kopra bodo nedvomno vaje v korakanju in figurativni dejavnosti. V okviru letošnjega Intercampusa bo namreč pod vodstvom predvodnika Zveze slovenskih godb Ivana Medveda potekal tudi tečaj za predvodnike, ki bodo z orkestrom na vsakodnevnih večernih vajah na Titovem trgu pripravili zanimivo koreografijo. Po celotendenskem glasbenem druženju se bodo mladi godbeniki predstavili na koncertni turneji: v petek 20. 7. bodo zaigrali v Lipici, v soboto 21. 7. v Trstu, sklepni koncert pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper pa bo v nedeljo 22. 7. na Titovem trgu (oz. v primeru slabega vremena v Taverni) v Kopru.

Koper bo središče godbenega dogajanja ponovno med 18. in 26. avgustom, ko se bodo mlade godbenice in godbeniki zbrali na že 32. tradicionalnem poletnem godbenem taboru Zveze slovenskih godb Musica creativa, ki bo v prvi vrsti namenjen udeležencem, starim od 10 do 27 let. Umetniški vodja in dirigent bo priznani in mednarodno uveljavljeni nizozemski dirigent Jan Cober, ki bo ob pomoči vrhunskih mentorjev za posamezne sekcije z mladimi godbeniki na visoki strokovni ravni pripravil zahteven, a nedvomno privlačen koncertni program, s katerim bodo nato v okviru Festivala Ljubljana v petek, 24. avgusta, nastopili tudi v dvorani Slovenske filharmonije. Sodelovanje s priznanim dirigentom bo za udeležence tabora gotovo neprecenljiva izkušnja in svojevrsten izziv, hkrati pa tudi prijeten poletni utrinek iz Kopra, ki se ga bodo še dolgo spominjali.
Delo na letošnjem, prenovljenem taboru bo potekalo v dveh skupinah. Otroški pihalni orkester Musice creative, v katerem bodo zaigrali godbeniki med 10. in 15. letom starosti, bodo vodili seminaristi Dirigentske šole Jana Cobra. Velikemu pihalnemu orkestru Musice creative bo dirigiral maestro Cober sam, pri pripravi posameznih skupin inštrumentov pa mu bodo pomagali mladi, a že uveljavljeni mentorji: flavtistka Vanja Ivanković, klarinetisti Boštjan Dimnik, Mitja Dragolič in Gregor Kovačič, fagotist Miha Petkovšek, saksofonist Jan Gričar, trobentač Wolfgang Jud, hornistka Aurelie Roussel, pozavnist Andraž Cencič, tubist Gerd Wensink in tolkalist Mitja Tavčar. Sklepni koncert tabora, ki bo gotovo vrhunski glasbeni dogodek, bo tudi tokrat na Titovem trgu v Kopru, v nedeljo 26. avgusta.

Sodelovanje na poletnem taboru pod vrhunskim strokovnim vodstvom je za mlade udeležence nedvomno koristno. Na eni strani jih igranje v orkestru osebnostno oblikuje, saj od njih zahteva prilagoditev skupini in odgovornost do dela. Na drugi strani pa se med njimi stkejo nove prijateljske vezi in mnogi izmed njih ostanejo v stiku še dolga leta, saj – kot se za čas poletnih počitnic spodobi – na taboru prijetnega druženja nikakor ne manjka.

Nejc Sukljan

Dodatne informacije o taborih in prijavi:

http://www.slovenski-godbenik.si/napovednik-dogodkov

www.zvezaslovenskih-godb.si
www.zskd.eu
www.jskd.si
www.musicacreativa.weebly.com

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju