Članek

Poročila in ocene

Neprekinjeno igrajo že 111 let!

Pihalni orkester Rudnika Mežica je s slavnostnim koncertom obeležil 111-letnico delovanja.

Objavljeno Jun 04, 2012

V soboto je v Mežici na Koroškem svojo 111. obletnico neprekinjenega delovanja praznoval Pihalni orkester Rudnika Mežica. Začetki orkestra segajo v leto 1901, ko so bili rudniki v Mežici še v rokah tujih lastnikov in ko je orkester vadil še v gostilniški sobi delavske menze na Poleni v Mežici. Danes se 60-članski orkester ponaša s številnimi državnimi in mednarodnimi odličji, z mladimi talenti ter s sodobnim glasbenim domom.

Veliki slavnostni koncert, ki ga je ob 111. obletnici pripravil orkester, je bil v športni dvorani OŠ Mežica, ki so jo docela napolnili gostje iz vse Slovenije. Orkester je pripravil tako umetniški kot tudi narodno-zabavni program. Med skladbami umetniškega dela so izstopale predvsem skladbe, kot so Lepotica in zver Alana Menkena, uvertura Alvamar Jamesa Barnesa in Polka gavota Bojana Adamiča. Narodno-zabavni del pa je potekal v sodelovanju z ansamblom Igor in zlati zvoki; odpeli in odigrali so pesmi Čestitke in pozdravi, Zlatolaska in druge viže Igorja Podpečana. Odziv publike je bil izreden, kar so pokazali tako sprotno ploskanje kot bučni aplavzi. Zasluge za igrivost muzikantov, ki so poleg igranja vmes tudi prepevali, gredo tako nadomestnemu dirigentu Dušanu Štrikerju kot dirigentu Janezu Miklavžini. Posnetek Rudarske koračnice, ki je nastala posebej za priložnost obeležitve častitljivega jubileja, lahko poslušate na tej povezavi.

Med koncertom sta predstavnik Zveze slovenskih godb Miran Šumečnik in predstavnica Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Jožica Pušnik podelila godbenikom priznanja za godbeniški staž. Kar osem članov je prejelo priznanja za 40 ali več let muziciranja. Prav tako so čestitke v obliki buteljk in drugih daril prenesli predstavniki drugih orkestrov in društev iz širše regije iz Slovenije in Avstrije.

Orkester je ob »treh enicah« izdal že svoj tretji album, hkrati pa tudi DVD z videospoti. Junija pa bo v Mežici svoj oglati jubilej obeležil tudi s parado godb iz Slovenije in Avstrije.

Dejan Ulcej

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju