Članek

Poročila in ocene

Na Golici in Tratata sta odmevali od Paga do Biograda

Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora se je odzval na povabilo Gradske glasbe Pag in nastopil na srečanju godb v njihovi organizaciji.

Objavljeno May 25, 2012

Vikend pred 1. majem je bil za jeseniški pihalni orkester hudo naporen, a spet nepozabno lep. Gradska glazba Pag je obljubljala pestro druženje na otoku sonca in soli in kot nikoli do sedaj tudi tokrat ni razočarala. Godbeniki so jim hvaležni za iskreno prijateljstvo, ki ga trdno spletata glasba in pesem in odprti značaji obojih godbenikov. 

V organizaciji Gradske glazbe Pag in Turističke zajednice Pag pod pokroviteljstvom občine in mesta Paga je potekalo 5. srečanje pihalnih orkestrov zadarskega območja. Nastopili so pihalni orkestri iz Zadra, Paga in Stankovcev, glasbene šole iz Zadra ter dveh gostujočih pihalnih orkestrov iz Slovenije, in sicer Pihalni orkester radeških papirničarjev iz Radeč in Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora.

Pisani sprevod glasbenikov se je v petkovo pozno popoldne vil od trajektnega pristanišča v Pagu, čez Mandrač in ob obali do Trga Petra Krešimira, kjer je izzvenel veliki koncert  prijateljstva. Posebej slavnostno je zvenela uvodna koračnica, ki so jo zaigrali združeni nastopajoči. Koncertu je vsak orkester posamič prispeval nekaj svojega, posebnega, Jeseničani so kot zadnji nastopili v slogu najboljših glasbenikov in kot pevci, med drugimi pa z Adamičevim Fičfiričem s solistko na pikolu Špelo Rabič Por in s Tratata izzvali bučno navdušenje, zato so obiskovalci kljub hladnemu večeru vztrajali do zadnjih zvokov, pozdravov in izmenjave priložnostnih daril in prijaznih besed. Tu se je jeseniško vodstvo izkazalo pozorno  do prijaznih gostiteljev in vseh nastopajočih. Pisano druščino glasbenikov so bogato pogostili v slovitem kampu Šimuni, kjer sta dolgo v noč odmevala boben in pesem, dalmatinska in slovenska.

»Če bi morali doma toliko igrati, bi se že stokrat skregali,« je komentiral eden starejših godbenikov, ko so Gorenjci v soboto dopoldne na Pašmanu v Tkonu ob resnem ustanavljanju otoške godbe poskrbeli za živo reklamo  in na prijetno presenečenje domačinov točno opoldne skozi mesto odkorakali posebno budnico s postanki, kot se šika. Otočani niso ostali dolžni in so v novem gasilskem domu poskrbeli za prijetno druženje ob domačih specialitetah. Tudi pristanek v Biogradu je prisilil marsikaterega mimoidočega, da je ustavil korak, ko je zaslišal z ladje Na Golici. In enako je bilo zvečer  v Šimuniju ob otvoritvi turistične sezone ali ob nedeljskem slovesu pred Hotelom Toni, kjer so se domačini in še posebej predsednik paške godbe Teo Bukša res maksimalno potrudili za dobro počutje Gorenjcev. Tu je bilo tudi skupno poslovilno kosilo obeh godb, domače in naše, ki se ga je udeležil  tudi župan mesta Pag in godbenike obdaril z dragocenim darilom, prevodom  Statuta mesta Pag in s spominsko listino obstoja mesta Pag. Tu se omenja letnica 1376, ko so bile mestu podeljene svoboščine in pravice v obrambi pred pohlepnim Zadrom. Izrazil je veliko navdušenje nad vidnim prijateljstvom in tradicionalnimi srečanji na Gorenjskem in na Pagu. Z veseljem in ponosom bi ga bili pripravljeni poglobiti tudi na ravni občin. A to bo morda druga zgodba.

In kdaj so godbeniki v treh dneh sploh obmolknili? Ko so se sladkali s paškimi specialitetami, ker prazna vreča ne stoji pokonci, v Zadru, ko so na obali prisluhnili  znamenitim orglam, in na Rabu, kamor jih je Klapa Sol povabila na svoj koncert na obali. Še tu so mladi godbeniki  komaj odložili svoje trobente in se prepustili dalmatinskim pesmim in ritmom, ki so pokazali, da se znajo  tudi dobro in neumorno zabavati.

Vse to je bilo tudi namen tridnevnega morskega druženja – poglobiti že tradicionalno prijateljstvo in narediti drug drugemu življenje lepše v teh kriznih časih, ki niso enostavni ne pri nas ne v Dalmaciji. In Pag je že Dalmacija, kot ponosno in odločno zatrjujejo prijazni domačini.


Štefi Muhar,

kronistka orkestra

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju