Članek

Poročila in ocene

Slovenski orkestri nastopili na tekmovanju Flicorno'doro

Med 13. in 15. aprilom je v Rivi del Garda potekalo mednarodno tekmovanje Flicorno d'oro, ki se ga je udeležilo tudi lepo število slovenskih orkestrov.

Objavljeno May 22, 2012

Nastop Mladinskega pihalnega orkestra Piran si je ogledal tudi Michele Mangani

Mladinski pihalni orkester Piran se je s 14. mednarodnega tekmovanja Flicorno d'oro vrnil z doseženim 10. mestom v svoji kategoriji in smelimi načrti za bližnjo prihodnost. Njihov nastop si je ogledal tudi Michele Mangani, avtor skladbe Fanfare and Theme for The Planet Earth, s katero se je orkester po letih odsotnosti s tekmovanj predstavil mednarodni publiki.

Obiskovalci tega prestižnega tekmovanja amaterskih pihalnih orkestrov so lahko med 13. in 15. aprilom 2012 prisluhnili rekordnemu številu sodelujočih orkestrov. 50 orkestrov iz vse Evrope se je v nastopih od jutra do večera pomerilo v šestih različnih kategorijah. Mladinski pihalni orkester Piran, ki za letošnje leto načrtuje prenovo svoje podobe, je v nedeljo, 15. aprila 2012, tekmoval v drugi težavnostni kategoriji. Pod vodstvom dirigenta Iztoka Babnika je zaigral obvezno skladbo The Gamer  ter izbirno Fanfare and Theme for The Planet Earth. To je priložnostna skladba, ki jo je pred štirimi leti Inštitut za geologijo Univerze v Urbinu v okviru praznovanja Svetovnega dne Zemlje in Dneva Geologije naročil italijanskemu skladatelju Micheleju Manganiju. Ta si je nastop piranskega orkestra ogledal v živo. Skladba velja za svetovno himno geologov, priznal jo je tudi Unesco. 

Ocenjevalna komisija je Mladinskemu pihalnemu orkestru Piran, ki šteje 48 članic in članov, dodelila 77,71 točke. Tako je v svoji kategoriji med štirinajstimi udeleženci zasedel deseto mesto. Orkester se je na nastopu zelo potrudil, si pa želi na prihodnjih tekmovanjih rezultate še izboljšati, saj tovrstni izzivi pripomorejo k njegovemu povezovanju in rasti ter k ustvarjanju kvalitetne orkestralne glasbe.

V Mladinskem pihalnem orkestru Piran pa po vrnitvi iz Italije niso počivali. Takoj po nastopu na Flicorno d'Oro so nadaljevali s pripravami na tradicionalni letni koncert, ki je bil 5. maja 2012 ob 20. uri v Avditoriju Portorož.

Anita Urbančič

Pihalni orkester Izola v zlati sredini

Pihalni orkester Izola je na tekmovanju prejel 82,25 točke in zasedel 10. mesto, kar je za orkester amaterskih godbenikov, ki na prvo mesto postavljajo predvsem druženje in veselje do orkestrske glasbe, izjemen rezultat. Omeniti velja, da je izolski orkester v skupini še štirih orkestrov, ki so dosegli med 82 in 83 točk, kar še dodatno potrjuje, da sodi v svoji kategoriji v ''zlato'' sredino. Rezultat, sproščenost in ''muziciranje'' dokazujejo vztrajen razvoj orkestra na umetniški ravni, kljub temu da se pomlajuje in premaguje finančne težave, ki so znane vsem amaterskim društvom. Izolski godbeniki niti po tekmovanju ne počivajo in z vso vnemo pripravljajo letni koncert z gosti, ki bo 7. 7. 2012 na Manziolijevem trgu v Izoli.

Odličen dosežek Pihalnega orkestra Glasbene šole Grosuplje

Pihalni orkester Glasbene šole Grosuplje že vrsto let soustvarja kulturno dogajanje v občini Grosuplje in izven nje. Zadnja leta se orkester pod vodstvom dirigenta Mitje Dragoliča loteva zahtevnejše orkestralne literature in postaja iz leta v leto kvalitetnejši. To je dokazal že maja 2010, ko je na državnem tekmovanju Zveze slovenskih godb v koncertnem igranju v 4. kategoriji osvojil 1. mesto in prejel zlato plaketo s posebno pohvalo.
Aprila letos se je udeležil mednarodnega tekmovanja v Rivi del Garda v Italiji in v drugi težavnostni kategoriji med štirinajstimi orkestri zasedel drugo mesto, dirigent Mitja Dragolič pa je prejel posebno priznanje za najboljšega dirigenta celotnega tekmovanja.


Poln novega zagona se orkester pripravlja na decembrsko praznovanje 25-letnice svojega delovanja in vas že sedaj vabi na svoj svečani koncert.

Matea Curkova

Pihalni orkester Glasbene šole Ravne na Koroškem dosegel 92,08 točke

V Rivi del Garda je letos nastopil tudi Pihalni orkester Glasbene šole Ravne na Koroškem, ki deluje že od leta 1977. Dolga leta mu je dirigiral Ivan Gradišek, danes pa ga vodi Gregor Kovačič in pod njegovim vodstvom je orkester dosegel že veliko izjemnih rezultatov. Uspeh ni izostal niti na letošnjem tekmovanju Flicorno d'oro, saj je orkester z 92,08 točke dosegel aboslutno drugo mesto in prvo nagrado v tretji težavnostni skupini.

Gregor Kovačič

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grosuplje #Grad #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju